1 Günde Gelen 700 Acil Çağrıdan 75’i Gerçek

1 Günde Gelen 700 Acil Çağrıdan 75’i Gerçek
112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Özer İlçin, 112’ye yapılan günlük 700 çağrıdan sadece 75’inin gerçek vaka çağrısı olduğunu açıkladı.Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Kuzeykent 5 Nolu Ail...

112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Özer İlçin, 112’ye yapılan günlük 700 çağrıdan sadece 75’inin gerçek vaka çağrısı olduğunu açıkladı.

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Kuzeykent 5 Nolu Aile Hekimliği binasında, il merkezinin 4’üncü 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu açıldı. Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından il genelinde 27, il merkezinde ise 4. olan 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’nun açılışı gerçekleştirildi.

Açılışa katılan Vali Şehmus Günaydın, üzücü olayların azalmasını temenni ettiklerini belirterek, bu tür olaylara hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerektiğini kaydetti. Vakalara ilk müdahalenin büyük önem taşıdığını ifade eden Vali Günaydın, “Süreyi ne kadar geciktirirseniz yaşama şansı o kadar azalıyor. Bu kapsamda vakalara ulaşım açısından Türkiye ortalamasının çok çok üzerindeyiz” dedi.

112’ye yapılan çağrıların yüzde 10’unun gerçek çıktığını aktaran Vali Günaydın, bu durumun hizmetlerin daha kaliteli sunulmasının önünde ciddi bir engel oluşturduğunu belirterek, “Biz 112’ye yapılan asılsız ihbarlar konusunda idari para cezası uyguluyoruz. Şimdiye kadar vatandaşların bilgisi yok diye biraz geri durduk. Ancak bundan sonra para cezası uygulanacak. Gerçek kazalara müdahaleyi geciktiriyor. Bu yüzden halkımızın daha bilinçli olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR”

10 yıl önce hastalar için özel ambulans gelmesinin hayal bile olmadığını söyleyen AK Parti Kastamonu Milletvekili ve 25. dönem milletvekili adayı Mustafa Gökhan Gülşen de, “Size biri, 10 yıl önce acil hastanızı alacak, en gelişmiş hastaneye en hızlı şekilde ulaştıracak deseydi kimse inanmazdı. Bugün inanmanın ötesinde, hepimiz yaşıyoruz. Acil yardım helikopterleri Kastamonu’ya defalarca geldi ve gitti. Hayal edemediğimiz sağlık hizmetlerini alıyoruz” şeklinde konuştu.

Kastamonu’da sağlık personeli açısından büyük bir artış yaşandığına dikkat çeken Gülşen, 2002 yılında bin 400’lerde olan sağlık çalışanının bugün 3 bin 400’e çıkarıldığını ifade ederek, “Bu durum, sağlıkta yaşanan dönüşümden kaynaklanıyor. Bu süreçte sağlık hizmetinden yararlanan vatandaşlarımızın sayısı da arttı. İki tane olan istasyon sayımız bu gün 27’ye çıktı. Yakında açılacak olanlarla birlikte bu sayı 32’ye çıkacak. Hastanelerimizden ve sağlık ocaklarımızdan müracaat edenlerin sayısı da iki katına çıktı. Şu anda hastanemiz de çok hızlı bir şekilde yapıyor. Tahminen yıl sonuna bitirilmesi planlanıyor. Acil sağlık hizmetleri noktasında sağlık hizmetleri Kastamonu’da hızla değişiyor ve gelişiyor. Bu değişim milletimizin bize verdiği destek sayesinde oluyor. Milletimiz bize destek verdi, bize güvendi. Biz hem sağlıkta hem diğer alanlarda Türkiye’deki bu değişim ve dönüşümü gerçekleştirdik. Milletimiz bize güvendiği sürece çalışmalarımıza devam edeceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“VAKALARIN YÜZDE 90’INA 10 DAKİKADA ULAŞIYORUZ”

112’ye ulaşan vaka sayılarının iki yıl önce 22 binlerdeyken şu anda 27 binlere çıktığını anlatan Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk ise şöyle konuştu:

“Bu yıl vaka sayısının 30 bini geçmesini bekliyoruz. Bunun dışında ulaşabildiğimiz vaka sayısında da sürekli artış gözleniyor. Geçtiğimiz yıllarda vakaların yüzde 60’ına ilk 10 dakikada ulaşıyorken, şu an yüzde 90’ına ulaşıyoruz. İlçelerde de yeni istasyonları faaliyete geçireceğiz. Şuan 27 istasyonumuz var ve yakında 32 istasyonumuz olacak. İlimiz istasyon açısından son derece zengin bir il. 67 tane ambulansımız var. 44’ü acil yardım ambulansı."

Vakalarda hastaya ulaşımın yüzde 70’lerde olduğunu belirten Dr. Metin Öztürk, “İlimiz dağlık bir coğrafyadadır. Buna rağmen çok iyi durumda bulunuyoruz. 347 adet personelimiz var” dedi.

112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdür Özer İlçin, 112’ye yapılan günlük 700 çağrıdan sadece 75’inin doğru olduğunu söyledi. Tüm ambulansları yakından takip ettiklerini söyleyen İlçin, “Nerede olduklarını, nerede durduklarını, kaç kilometre hızla gittiklerini takip edebiliyoruz. En büyük sıkıntımız asılsız ihbarlar. Bir yılda 266 bin 569 arama gerçekleştiriyor. Günlük 700 çağrıdan 75’i doğru” şeklinde konuştu.

112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRÜ ÖZER İLÇİN, 112’YE YAPILAN GÜNLÜK 700 ÇAĞRIDAN SADECE 75’İNİN GERÇEK VAKA ÇAĞRISI OLDUĞUNU AÇIKLADI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.