100 Bin Mantarın 100’ü İnsanlar İçin Zehirli

100 Bin Mantarın 100’ü İnsanlar İçin Zehirli
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Genel Cerrahi Uzmanı ve Karaciğer Nakli Sorumlusu Doç. Dr. İlhan Karabıçak, “Dünyada bilinen yaklaşık 100 bin mantar türü vardır ve bunlardan yaklaşık 100 tanesi i

- Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Genel Cerrahi Uzmanı ve Karaciğer Nakli Sorumlusu Doç. Dr. İlhan Karabıçak, “Dünyada bilinen yaklaşık 100 bin mantar türü vardır ve bunlardan yaklaşık 100 tanesi insanlar için zehirlidir” dedi.

Son zamanlarda artan mantar zehirlenmelerine karşı önemli açıklamalarda bulunan Doç. Dr. İlhan Karabıçak, sonbahar mevsiminde mantar zehirlenmesi vakalarının artmaya başladığını söyledi.

Sonbahar yağmurlarının mantarların büyümesine neden olduğunu ve bu mevsimde mantar zehirlenmesinin sık görüldüğünü dile getiren Doç. Dr. İlhan Karabıçak, “Mantar zehirlenmesi genellikle zehirli bir mantarın yenilebilen bir mantar ile karıştırılması sonucu oluşmaktadır. Bunun en sık nedeni de zehirli mantarın renk, şekil ve görüntü olarak yenilebilen mantarlara benzeyebilmesidir. Mantar zehirlenmesini önlemenin birinci yolu, yabani mantarları tanımayan kimselerin mantar toplamaması, ikincisi de başkasının pişirdiği mantarın kesinlikle yenilmemesidir. Mantar zehirlenmesi çocuklarda da olabilmektedir. Emekleyen çocuklar çayırlarda dolaşırken genellikle çimenlerin arasında yetişen chlorophyllum molybdites türü mantarları yiyebilirler. Bu mantar her ne kadar ölümcül olmasa da ciddi zehirlenmeye neden olur. Bu durumun önüne geçmek için emekleme yaşındaki çocukları yeşil alanlarda yalnız bırakmamak gerekir” diye konuştu.

Dünyada bilinen yaklaşık 100 bin mantar türü bulunduğunu ve bunlardan yaklaşık 100 tanesinin insanlar için zehirli olduğunu ifade eden Karabıçak, “Mantar zehirlenmelerinin çoğu ölümle sonuçlanmaz ama ülkemizde de her yerde yetişen alfa-amanitin adlı zehri içeren amanita phalloides türü mantar ölümle sonuçlanan çoğu mantar zehirlenmesinin nedenidir. Zehirli mantarlar farklı klinik bulgulara sebep olan toksinler içermektedir. Mantar yedikten sonra bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi rahatsızlık oluşabilir. Bu durumda yanlışlıkla gastroenterit tanısı konulabilir. Bu şikayetleri olan hastalar kesinlikle acile başvurmalıdır ve hekimlere mantar yediklerini söylemelidirler. Yenilen mantarın cinsine bağlı ciddi karaciğer ve böbrek yetmezliği hatta ölümle sonuçlanan durumlarla da karşılaşabiliyoruz. Amanitinin antidotu yoktur ve amanitin içeren mantar zehirlenmesinde hastaların maalesef yaklaşık yüzde 15’i karaciğerin iflas etmesi nedeniyle ölmektedir” şeklinde konuştu.

Türkiye’de ölümle sonuçlanan mantar zehirlenmelerinin çoğu zaman amanitin içeren mantarlar yenildiğinde oluştuğunu hatırlatan Karabıçak, “Bu durumda hastalarda ilk birkaç saatte hiçbir şikayet olmayabilir. Altıncı saatte bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gelişebilir. İlk 24 saatten sonra karaciğer hasarı gelişmeye başlar. Kimi hastada karaciğer hasarı hafif atlatılırken, bazı hastalarda olay çok hızlı ilerler ve mantar yenildikten 3-5 gün sonra acil karaciğer nakli gerektirecek veya organ bulunamazsa ölümle sonuçlanan durum gelişir” ifadelerini kullandı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.