202 Ağır Hasta Mahkum İçin 202 Mum Yaktılar

202 Ağır Hasta Mahkum İçin 202 Mum Yaktılar
İnsan Hakları Derneği Erzurum Şubesi, cezaevlerinde yatan 202 ağır hastanın serbest bırakılması için eylem yaparak, 202 mum yaktı.

- İnsan Hakları Derneği Erzurum Şubesi, cezaevlerinde yatan 202 ağır hastanın serbest bırakılması için eylem yaparak, 202 mum yaktı.

İHD Erzurum Şubesi üyeleri, dün akşam saatlerinde cezaevi önünde eylem yaptı. Ülke genelindeki hapishanelerde hükümlü olan 202 ağır hasta için toplanan Dernek üyeleri, basın açıklaması yaptı, hasta mahkumların mum gibi erimesini istemediklerini, serbest bırakılması gerektiğine dikkat çekti. Grup üyeleri, "Hasta mahkumlar serbest bırakılsın" diye slogan atarken 202 hasta mahkum için 202 mum yaktı. Grup basın açıklamasında, Türkiye genelinde 202'si ağır olmak üzere 620 hasta mahkum bulunduğu hatırlatırken, "Ağır hasta mahpusların içerisinde, ölümcül hastalıklarla hapishane koşullarında mücadele edenlerin yanında, şizofreni hastalığı nedeniyle sıradan algı sınırları dışında bir hayat süren de var, gözleri görmediği için karanlığına terk edilmiş olan da var. Tüm bu mahpusların dışarıda tedavi görebilmesi, tedaviyle normal hayatına dönemeyecek mahpusların ise hayatlarının kalan kısımlarını sevdikleriyle geçirebilmesi için artık susmamak, haykırmak, insani görevimizdir. İnsan hakları savunucuları, mahpus yakınları, insancıl hukuka bağlı olan hukukçular, doktorlar, öğretmenler, memurlar, işçiler ve esasen yüreğindeki insani değerleri korumaya çalışan insanlar olarak artık açıklama yapma zamanının çoktan geçtiğinin bizler de farkındayız. Hapishanelerde bulunan ağır hasta mahpuslara gönderdiğimiz dayanışma mektupları, muhataplarının yaşamını yitirmiş olmasından dolayı birer birer adreslerimize iade edildiğinde bu gecikmişliğin farkına varmıştık. Fakat kapıldıkları ağır hastalıklara yenilmemiş olan, bizlerden bir ses, bir nefes, bir umut bekleyen, uğruna çaba harcamamız gereken arkadaşlarımız, kardeşlerimiz, yoldaşlarımız, mahpuslarımız, insanlarımız var hapishanelerde. Hapishane duvarlarının ardındaki 202 insan bu akşam yakılan 202 mum gibi gözlerimizin önünde an be an tükeniyorlar. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden, Anayasa'dan, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'dan, bu kanunun 16'ıncı, 25'inci ve diğer maddelerinden bahsetmiyoruz, bir katip edasıyla her kanun maddesine değinmek istemiyoruz, 202 mumla 202 eriyen bedenden, 202 ağır hasta mahpustan bahsediyoruz. Başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere tüm yürütmeye, yasamaya, yargıya sesleniyoruz. Uluslararası sözleşmeleri, yasaları, raporları, istihbarat değerlendirmelerini, kalemleri, kağıtları, dilekçeleri bırakın bir kenara, cezaevlerinde yalnızlıklarına terk edilmiş, acılı ölümlere yollanan 202 insanımızı istiyoruz." . Grup üyeleri, açıklama sonrasında sessiz şekilde dağıldı.

202 AĞIR HASTA MAHKUM İÇİN 202 MUM YAKTILAR

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.