21. Yüzyıla Muhteşem Proje

21. Yüzyıla Muhteşem Proje
Ülkemizin 2009 yılında dâhil olduğu, Kyoto Protokolü Dünya’yı zararlı gazlardan ve küresel ısınmadan kurtarmaya çalışıyor.

Ülkemizin 2009 yılında dâhil olduğu, Japonya’nın önderliğinde yapılan Kyoto Protokolü Dünya’yı zararlı gazlardan ve küresel ısınmadan kurtarmaya çalışıyor.

Türkiye’de, Kyoto Protokolü kapsamında yapılanan “ ısı yalıtımı” projesi geçtiğimiz yıllarda yasalaşmıştı. Kahramanmaraş’ın ısı yalıtımı projesine uyumu sürecini değerlendiren Mehmet Alaybeyoğlu “Türkiye’de bununla ilgili çalışmalar sürüyor fakat Kahramanmaraş’ta yalıtım bilinci henüz oluşmadı.”dedi.

Mehmet Alaybeyoğlu, enerji kaynaklarını hızla tükendiğini ve artan maliyetlerin küresel ekonomik krizin de etkisi ile daha fazla can yaktığını ifade etti. Alaybeyoğlu şöyle devam etti: “Avrupa’da uzun yıllar önce başlayan ve üzerinde hassasiyetle durulan hatta sıkı denetimlerle takip edilen ısı yalıtımı, ülkemizde de 2011 yılı başından itibaren ülkemizde de hak ettiği değeri bulmaya başladı. Kanun ve yönetmeliklerle zorunlu hale getirilerek, bu zorunluluğun yanında kullanıcıların bilinçlendirilerek dev bir enerji tasarrufu politikası uygulanmaya başlamıştır. Çünkü Enerji tasarrufu aynı zamanda bir yatırımdır. Enerji konusunda ülkemizin dışa bağımlı olduğu ne yazık ki kaçınılmaz bir gerçektir.  Bina konforu ve yaşanılırlığı ile ilgili ısınma olsun, soğutma olsun tüm konularda enerji kullanıyoruz. Elektrik, kömür, doğalgaz bunların başlıcalar.  Bunları kullanırken de ciddi paralarımızı enerji tedarikçilerine ödüyoruz. Yani ülkemiz bütçesinin çok ciddi bir oranı yurt dışına akmaktadır.”

YALITIM YATIRIMDIR!

Milli Enerji Tasarrufu Projesini Alaybeyoğlu şu şekilde anlattı: “ Kısaca anlatacak olursak; ülkemiz iklim değişiklikleri ve sıcaklıklarına göre 4 ana bölgeye ayrılmıştır. Bu bölgeler için ideal ısı yalıtımını sağlayacak malzemeler ve bunlarla ilgili kalınlık ve kullanım standartları belirlenmiştir. Bu standartlar doğrultusunda 2011 yılı başından itibaren yeni yapılan tüm binalara zorunlu olmak üzere, 2017 yılına kadar da eski binalar da dâhil tüm yapılara yalıtım yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu uygulama ile tıpkı arabamızın teknik bilgilerini içeren ruhsatı olduğu gibi, oturduğumuz binaların da yalıtım bilgilerini içeren bir enerji kimlik belgesi verilecektir. Enerji kimlik belgesi ile binanın vergileri belirlenecek, satılabilirliği ve değeri değişecektir. Ev almak isteyen bir kişi rahatlıkla bu belgeyi talep ederek seçiminde faktör olarak kullanacaktır. Ama en önemlisi bu kimlik belgesi ile şayet standartlara uygun ve A sınıfı enerji kimlik belgesine sahip bir yapıda oturan kişi yıllık tükettiği enerjiden %60 gibi bir tasarruf sağlayacaktır. “Yalıtım Yatırımdır” dememizdeki maksat bu sebeptendir. Çünkü 2 sene gibi kısa bir sürede yalıtım için yapılan masrafların tekrar kazanıldığı ve sonraki yıllarda da bütçemize ek gelir olarak döndüğü düşünülürse ne demek istediğimiz çok daha rahat anlaşılacaktır.  Bunun yanında AB uyum sürecinde ve bizimde protokolde imzamız olan KYOTO anlaşmaları sebebiyle binalarda enerji kimlik belgesi uygulaması zorunlu tutulmakta ve üzerinde hassasiyetle durulmaktadır.”        

KAHRAMANMARAŞ YALITIM KONUSUNDA BİLİNÇSİZ!

Kahramanmaraş ilimiz bu çalışmalar sonucunda 2.bölge sınıfına girmektedir. Şehrimizde halen yalıtım bilinci tam olarak yerleşmemiştir. Biz Beysan A.Ş.  olarak Beypan markalı ısı yalıtım sistem ürünlerimizle; Yapı denetim büroları, Bayındırlık il müdürlüğü, belediyemiz ve ilgili odalar vasıtası ile fikir alışverişi yaparak bu bilinci geliştirme konusunda faaliyetlerde bulunmaktayız.

İlimizin iklim koşulları sebebiyle uygulamamız gereken ideal ısı yalıtımı alternatiflerine göz atacak olursak;

-         Öncelikle hiçbir duvar yapı malzemesi tek başına yalıtım malzemesi değildir. Ve arzulanan ideal ısı yalıtımını sağlamamaktadır. Yalnızca Gaz beton ile ya da Bims diye tabir edilen briket ile ya da tuğla ile ısı yalıtımı mümkün değildir.

-         Duvar malzemeleri dışında kullanılan yalıtımlı boya ya da yalıtımlı sıva diye tabir edilen ürünler de yalıtım aracı değildir.

-         İdeal ısı yalıtımı için minimum maliyetli bir örnek verecek olursak;

      Tek kat 13,5 luk tuğla yanında 4 cm kalınlığında XPS ısı yalıtım levhası ile bu Standard sağlanmaktadır.

İlave daha masraflı duvar malzemelerine ya da yalıtımlı diye başlayan başka malzemelere ihtiyaç yoktur.

Firmamız Beysan AŞ. Beypan Isı Yalıtım Levha Tesisi 2010 yılında bu yalıtım bilincine destek verebilmek amacı ile ve şehrimiz ekonomisine katkı sağlamak amacı ile Kahramanmaraş’ta faaliyetine başlamıştır.  Firmamızda ısı yalıtımı ile alakalı XPS diye tabir edilen, halk dilinde köpük olarak adlandırılan ısı yalıtım levhaları üretilmektedir. Bunun yanında ısı yalıtımı ile ilgili yardımcı malzemeler olan dübel, file, levha yapıştırma harcı,levha sıva harcı yine Beypan markası ile satışa sunulmuştur. Arzu eden müşterilerimize ısı yalıtımı ile alakalı ücretsiz danışmanlık hizmetimiz de mevcuttur.” Dedi.

İŞSİZLİK, TERÖR, DIŞBORÇ TARİHİ KAPANIYOR!

İnşaat Mühendisleri Odası Temsilci Yardımcısı Güngör Çardaklı da konu ile ilgili konuştu. Çardaklı: “İnanılmaz bir proje, tasarruf için mükemmel bir fırsat. Kahramanmaraş’ta yeni yapılan binalarda bu yasaya uyumu görüyoruz. Ancak eski binalarda çok fazla değil ısı yalıtımına ilgi. Isı yalıtımı yaygınlaştırılmalı. Mesela devlet kredi verebilir, yardımcı olabilir. Çünkü sonucunda milli tasarruf var. Tasarruf ileri boyutlara taşındığında işsizlik azalacak, tarım ve hayvancılıkta üretim en iyi şekilde sağlanacak. Böylece terörün bile son bulacağını düşünüyoruz. Dış borçların kapanacağını da aynı zamanda.” Dedi.

(Sevde Çaykara)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.