3. Köprü’de Asya Yakası’nda İlk Çelik Tabliye

3. Köprü’de Asya Yakası’nda İlk Çelik Tabliye
3’üncü Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde tabliye konulma aşamasında çalışmalar sürüyor. Köprünün Avrupa Yakası’nın ardından Asya Yakası’nda da ilk çelik tabliye konuldu. ICA’nın hayata geçird...

3’üncü Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde tabliye konulma aşamasında çalışmalar sürüyor. Köprünün Avrupa Yakası’nın ardından Asya Yakası’nda da ilk çelik tabliye konuldu.

ICA’nın hayata geçirdiği 3’üncü Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde köprü yapımında çalışmalar devam ediyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla düzenlenen törenle konulan ilk tabliyenin ardından Asya Yakası’nda da önemli bir adım atıldı. Köprü’nün Asya Yakası bölümünde ilk çelik tabliyeler yerleştirildi.

4,5 metre uzunluğunda, 59 metre genişliğindeki yaklaşık 400 tonluk çelik tabliye önce karaya taşındı, ardından da yerine konuldu.

3’üncü Köprü Asya Yakası Yapım Müdürü, tabliyenin özelliklerine değinerek, "Bu köprü 59 adet çelik tabliyeden oluşuyor. Bu yerleştirdiklerimiz 400 ton, diğerleri ise 900 ton civarında olacak. Tersaneler bölgesi Tuzla ve Gebze’de paneller şeklinde üretilen tabliye bölümleri, Yalova Altınova’da birleştirildi. Önce Yalova’dan deniz yoluyla çelik tabliyeyi buraya getirdik. Bin 800 tonluk yüzer vinç vasıtasıyla karaya yerleştirdik. 800 tonluk paletli vinç ile de köprü kalıcı kirişinin hemen ön tarafına kurulan çelik iskelenin üzerine koyarak yerine yerleştirdik. Köprünün birleşiminde bir adım daha ileri gidildi" dedi.

RİVA TÜNELİ’NDE BETON DÖKÜMÜNE BAŞLANDI

3’üncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Projesi’ndeki 2 tünelden biri olan Riva Tüneli’nde kazı işlemleri tamamlandı.

Kesit olarak Avrupa’nın en büyük tünellerden biri olan Riva Tüneli’nde, beton dökümüne başlandı. Riva Tüneli kesit alanı olarak Avrupa’nın en geniş kazı alanına sahip tüneli, dünyanın ise en büyük 3 tünelinden biri konumunda. Tünelin kazı alan 236 metrekare genişliğinde, uzunluğu giriş ve çıkış bölümlerindeki portal yapıları hariç kuzey tüp 626 metre, güney tüp ise 562 metre olacak.

Kazı işlemleri sona eren kuzey ve güney tüplerinde tünel tüplerinde çelik kalıplarla 12 metrelik aralar halinde betonlar dökülmesine devam ediliyor.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Riva Tünel Şefi, "Önce portal çalışmaları tamamlandı. Daha sonra aşamalı kazılara başladık. Kuzey ve güney tüpte 4 aşamadan oluşan kazı işlemleri bitti. Desteklemeler tamamlandı. Betonarme işlerine başlandı, kiriş ve kemer betonları dökülüyor. Çelik kalıpla 12 metrelik kemer betonlarını yerleştiriyoruz. Bundan sonraki aşamalarda kiriş betonlarının dökülmesi, kemer temizlik, final ve izolasyon işleri devam edecek. Betonarme işleri tamamlandıktan sonra elektromekanik işleri ve üstyapı çalışmaları yapılarak tünel tamamlanmış olacak" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.