3 Tavuktan Hayvanat Bahçesine

3 Tavuktan Hayvanat Bahçesine
Aksaray’da 4 yıl önce süs hayvanlarına merakla 3 küçük tavuk alarak beslemeye başlayan Mustafa Karakuş, şimdi 3 bin metrekarelik alana kurduğu süs hayvanları çiftliği ile yüzlerce süs hayvanı besleyip...

Aksaray’da 4 yıl önce süs hayvanlarına merakla 3 küçük tavuk alarak beslemeye başlayan Mustafa Karakuş, şimdi 3 bin metrekarelik alana kurduğu süs hayvanları çiftliği ile yüzlerce süs hayvanı besleyip yetiştiriyor. Nesli tükenmek üzere olan hayvanları da besleyen Karakuş, Osmanlı Devleti zamanında tek Türk tavuk ırkı olan sultan tavuğunu da bahçesinde barındırıyor.

Aksaray merkeze bağlı Akhan köyünde bir süs hayvanları çiftliği oluşturan Mustafa Karakuş, süs hayvanlarına yönelik bir merakının olduğunu ve 4 yıl önce 3 küçük tavuk alarak beslemeye başladığını anlatarak, sonraki yıllarda her geçen gün hayvan sayısını artırdığını söyledi. Çocukluğundan buyana ciddi bir hayvan sevgisi taşıdığını kaydeden Karakuş, “Çocukluğumda da güvercin ve köpeğe ciddi bir merakım vardı. Bu sevgi yaş ilerledikçe arttı ve 4 yıl önce de süs hayvanlarına merak sardım. Hobi olarak başladım. Bu hayvanların belli giderleri var. Bizim bildiğimiz arpa veya buğday ile beslenmiyorlar. Genellikle fenni yem tüketiyorlar. İlaçları, aşılarını sürekli olarak kontrol ederim. Yılda, toplam 6 adet aşıları var” dedi

TÜRKİYE’NİN TESCİLLİ TEK TAVUK IRKI SULTAN

Osmanlı Devleti döneminde Türkiye’nin tescillenmiş tek tavuk ırkı olan sultan tavuğunun da bahçesinde bulunduğunu ve nesli tükenmek üzere olan bir ırk olduğunu ifade eden Karakuş, “Türkiye’nin tek tavuk ırkı olan Osmanlı Devleti zamanından gelen bir tavuk ırkımız var. Bu da sultan tavuğu. Bu tavuk Osmanlı Devleti zamanında Türk ırkına tescillenmiş tek tavuk ırkıdır. Türkiye’de tüm kayıtlarda bu geçmektedir. Bu tavuk ırkı yılda 80 ile 100 civarında yumurtladığı için yaygınlaşmamış ve nesli tükenmek üzere olan bir tavuk ırkı. Bu nedenle biz bahçemizde onu da besliyoruz ve geliştirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

BAHÇEDE 400’ÜN ÜZERİNDE HAYVAN BULUNUYOR

Bahçesini tamamen hayvanat bahçesine dönüştürdüğünü anlatan Karakuş, Aksaray’da hayvanat bahçesi olmadığı için bahçesinin yoğun ilgi gördüğünü de sözlerine ekleyerek, “Burayı tamamen hayvanat bahçesine çevirdik. Aksaray’da bir hayvanat bahçesi olmadığı için ziyaretçilerimiz de oldukça fazla. Özellikle çocuklar çok seviyor ve sürekli ziyaret ediyorlar. 3 bin metrekare kapalı alan içerisinde toplam 33 adet kümesimiz var. Hayvanat bahçemizde 22 çeşit tavuğumuz, 5 çeşit sülün, 8 çeşit su kuşu, 3 çeşit tavus kuşu, 2 çeşit keklik ve 2 çeşit hindi olmak üzere toplamında 400’ün üzerinde hayvanımız var” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.