32 Haftalık Dünyaya Gelen Elif Bebek Sağlığına Kavuştu

32 Haftalık Dünyaya Gelen Elif Bebek Sağlığına Kavuştu
Bodrum’da Bilge-Mutlu Diken çiftinin 32 haftalık ve 1 kilo 130 gram dünyaya gelen bebekleri Elif, tedavisinin ardından sağlıklı bir şekilde ailesiyle kavuştu.Annede gelişen yüksek tansiyon sebebiyle e...

Bodrum’da Bilge-Mutlu Diken çiftinin 32 haftalık ve 1 kilo 130 gram dünyaya gelen bebekleri Elif, tedavisinin ardından sağlıklı bir şekilde ailesiyle kavuştu.

Annede gelişen yüksek tansiyon sebebiyle erken doğum gerçekleşmiş ve ayrıca bebek anne karnında beslenemediği için beklenilen kilonun altında doğarak 1 kilo 130 gram doğdu. Annede tansiyon problemi devam ettiği 2 gün süresince anne yoğun bakımda yatarken, bebek de Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Sibel Kılıçaslan tarafından ısısını muhafaza etmek ve beslenme aşamalarını sağlıklı geçirmek ve solunumun kontrol altında tutulması amacıyla kuvözde takip edilmiştir. 2 gün sonra solunum sıkıntısı yaşamayan bebek annesi ile beraber hastane servis odasına alınmış ve 3 gün fototerapi tedavisi sonrasında 1 kilo 90 gram olarak doğumunun 5’inci günü taburcu oldu.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şermin Güvençer erken doğumla ilgili şunları söyledi: “Bilindiği gibi gebelik 9 aylık bir süreçtir ve bu sürecin sonucunda doğum gerçekleşir, ama bazen beklenilen bu süre tamamlanmadan doğum kendiliğinden gerçekleşir ve ya anneye ya da bebeğe ait gelişen bazı sağlık problemleri dolayısı ile doktorlar doğumu erken gerçekleştirmeye karar verirler. Sonuç olarak 37 haftadan önce gerçekleşen doğumlara premature doğum adı verilmektedir. Bu 37 haftalık süreç 35,32,28 hafta gibi daha erken sürelere indikçe doğum sonrası yaşanabilen sorunlar da aynı oranda artar”

Elif bebeği sağlıklı bir şekilde taburcu eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Sibel Kılıçaslan ise şunları söyledi: "Özetlediğimiz problemler dolayısı ile prematüre bebekler oksijen almak ve ısısını muhafaza etmek ve sarılık tedavisi dolayısı ile günlerce kuvöz içinde ve yoğun bakım ünitesinde kalmakta ve beslenmeleri yeterli olmadığı için serum ve burun sondası ile beslenme ihtiyacı duymaktadırlar. Bu durumlar ile karşılaşan aileler ise doğdukları hastane ve çalışan personelin yeterliliği konusunda şüphede kalmakta ve kalış süreleri uzadığı zaman da Bodrum dışındaki yoğun bakım ünitelerine sevkleri söz konusu olmaktadır. Halbuki doğum öncesi ve doğum sonrası gebelerin ve doğan bebeğin dikkatli bir şekilde takibi, doğum sonrası yaşanabilecek riskleri minimuma indirmekte ve prematüre doğumlar kabus olmaktan çıkmaktadır”

Uz.Dr.Sibel Kılıçaslan Elif, bebeğin doğum sonrası tedavisi ile ilgili ise şu açıklamaları yaptı: "Ben Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olarak takip edip taburcu ettiğim bebek Elif Diken’e uyguladığım tedavi gibi prematüre bebeklere yaklaşımda ve kısa sürede taburcu edilmesinde önerilerim şunlardır; Doğum doktoru ile çocuk doktoru iletişim halinde olarak mutlaka anneye doğum öncesi akciğer olgunlaşmasını destekleyen ilaçların yapılması sağlanmalıdır, doğum sonrası hem çocuk doktoru hem de hemşireler bebeğe fazla invazif girişimler yani kan almak, hortumla uzun süre ağız, burun temizlemek, vücudu doğum sonrası yıkamak gibi yani bebeği doğum sonrası strese sokacak girişimlerden kaçınmalıdır, ısısı hemen sağlanmalı, minimum ellenmeli ve steril çalışılmalı, kısa sürede beslemeye geçilmeli, oksijen tedavisi sadece gerektiği kadar verilmeli ve kuvözde ve hastanede gerektiği kadar tutulmalı, en kısa sürede anneyi emmesi ve taburcu edilmesi sağlanmalıdır. Ev ortamı steril hale getirilmeli, ziyaretçi kontrollü sayıda olmalı, bebeğin odasında yeterli ısı muhafazası sağlanmalı, anne sütü vazgeçilmez olmalı, aşılar ve aylık kontroller düzenli olarak yapılmalıdır”

BİLGE , MUTLU DİKEN ÇİFTİNİN 32 HAFTALIK BEBEĞİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI OP. DR. ŞERMİN GÜVENÇER TARAFINDAN DÜNYAYA GETİRİLDİ.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.