38 Yıllık Hasreti Bitiren Buluşma

38 Yıllık Hasreti Bitiren Buluşma
Osmangazi Belediyesi’nin gerçekleştirdiği geleneksel “Akrabalar Buluşuyor” projesi çerçevesinde Bulgaristan’ın Gerlova bölgesinde yaşayan 180 kişi yıllar sonra Bursa’daki akrabaları ile buluştu. Ziraa...

Osmangazi Belediyesi’nin gerçekleştirdiği geleneksel “Akrabalar Buluşuyor” projesi çerçevesinde Bulgaristan’ın Gerlova bölgesinde yaşayan 180 kişi yıllar sonra Bursa’daki akrabaları ile buluştu. Ziraat Parkı’nda düzenlenen ve Başkan Mustafa Dündar’ın da katıldığı buluşmada, mutluluk gözyaşları akarken, duygu dolu anlar yaşandı.

Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen "Kardeşlik Sınır Tanımıyor, Akrabalar Buluşuyor" isimli proje çerçevesinde, Bulgaristan’ın Gerlova bölgesinde yaşayan 180 Türk ve Müslüman soydaşımız, yıllardır görmedikleri akrabaları ile buluştu. Karaman Mahallesi Ziraat parkında gerçekleşen ve duygu selinin hakim olduğu buluşmada konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, geçtiğimiz yıl başlattıkları proje çerçevesinde, zorunlu göç veya kaçak olarak Bursa’ya gelen vatandaşları, yıllardır görüşemedikleri akrabaları ile buluşturduklarını söyledi.

Başkan Dündar, “Çoğu dramla bitmiş hayat hikayelerini, biz bu proje ile mutlu sona ulaştıralım istedik. Bu gün insanlarımız yıllardır görmedikleri akrabaları ile bir araya gelip hasret giderdi. Onların yaşadığı mutluluk, bizim de mutluluğumuz oldu” dedi.

Bursa’nın gerek yurt içinden, gerekse balkanlardan yoğun göç aldığını, nüfusun yüzde 60’ına yakının göçmen olduğunu söyleyen Başkan Dündar, “Osmangazi, en çok göç alan ilçelerin başında geliyor. Özellikle Balkanlar’dan göç eden nüfusun büyük bir çoğunluğu Osmangazi’de yaşıyor. Dolayısı ile bizim Balkanlarla güçlü bir akrabalık bağımız var” dedi.

Belediye olarak bir çok farklı hizmet gerçekleştirdiklerini, bir çok yatırım yaptıklarını ifade eden Başkan Dündar, “Yollar, parklar, meydanlar, büyük ve modern binalar inşa ediyoruz. Ancak, bunların en önemlisinin gönül binasını kurmak olduğunu söyleyebilirim. Bugün burada yaşananlar bunun en güzel örneği. Komünizm dönemi, özellikle Bulgaristan’da yaşayan aileleri birbirinden kopardı. Bir kısmı kaçak, bir kısmı belli dönemlerde yaşanan göçle Türkiye’ye geldi. Ancak, kökleri orada olduğu için aileler parçalandı. Bu sıkıntılı süreçler insanları birbirinden ayırdı. Kapılar açılsa da, bazen siyasi, bazen de ekonomik şartlar insanların kavuşmasını engellemiş. Yıllarca birbirini görmeyen aileler, anne-babalar, kardeşler var. 30 yıl sonra kardeşiyle buluşan insanlar var. Bu proje ile bu insanları buluşturup, onların mutluluğuna katkı koyabiliyorsak, bu bizi de mutlu ediyor. Bu ne siyasi, ne de ekonomik bir etkinlik, tamamen insani bir olay. İnşallah, bu programlarımız, bölge bölge, dönem dönem sürecek” dedi.

Organizasyonun gerçekleşmesine katkı sağlayan isimlerden Orhan Hoca’da, bu projenin Gerlova bölgesi insanı ile Bursa’yı birbirine yaklaştırdığını söyledi. Düzenlenen etkinlik çerçevesinde Bursa’ya gelen ve 25 yıldır görmediği kızı ve torununa kavuşan 78 yaşındaki Fethiye Kadirov, annesinin çeyizinden çıkarttığı 100 yıllık dokumayı Başkan Dündar’a hediye etti. Kendilerine böyle bir imkanı sağladığı için Başkan Dündar’a teşekkür eden Fethiye nine, “Sınır kapılarını açıp, bizleri yavrularımızla görüştürdünüz. Çok şükür ölmeden Türkiye’yi gördük. Kızım ve torunlarımla 25 yıldır görüşemiyordum. Çok büyük özlem çekiyordum. Allah razı olsun, bu gün sizin sayenizde kızıma ve torunlarıma kavuştum. Çok teşekkür ediyorum” dedi.

Akrabalar arasındaki hasreti bitiren buluşma ile kardeşi Ahmet Kahraman’ı 38 yıl sonra ilk kez gören 72 yaşındaki Şevket Mehmetov, başkan Dündar’a sıkı sıkı sarılarak teşekkür etti. Göz yaşlarını tutamayan Mehmetov, “Maddi imkansızlıklar olmasa bile, sağlık sorunlarım nedeniyle gelememiştim. Başkanımızın sağladığı imkan sayesinde, 38 yıldır görmediğim kardeşim Ahmet’i bu gün gördüm. Bize bu imkanı sağladığı için Mustafa Başkana çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Abisini 38 yıl sonra ilk kez gören Ahmet Kahraman, “Ben eşim ve çocuklarımla o gün yaşananlardan kaçıp Türkiye’ye geldim. Abim orda kaldı. Bu mutluluğun tarifi yok. Şu anda konuşamıyorum. Bizleri yıllar sonra kavuşturan başkanımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kendileri ile tek tek ilgilenen Başkan Mustafa Dündar’a teşekkür edip, bol bol fotoğraf çektiren soydaşlar, daha sonra akrabaları tarafından alınarak evlerine götürüldü. 3 günlük ziyaretin sonunda konuklar, Pazartesi günü Çanakkale yarımadasını üzerinden giderek, şehitlikleri de ziyaret ederek Bulgaristan’a dönecek.

OSMANGAZİ BELEDİYESİ’NİN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ GELENEKSEL “AKRABALAR BULUŞUYOR” PROJESİ ÇERÇEVESİNDE BULGARİSTAN’IN GERLOVA BÖLGESİNDE YAŞAYAN 180 KİŞİ YILLAR SONRA BURSA’DAKİ AKRABALARI İLE BULUŞTU.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.