61 Bin Kişi Kobani’ye Geri Döndü

61 Bin Kişi Kobani’ye Geri Döndü
IŞiD saldırıları sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan Kobanili aileler, kentin IŞİD’den kurtarılmasının ardından evlerine dönüyor.Suriye’nin Kobani (Ayn-El Arab) bölgesinde hayat normale dönmey...

IŞiD saldırıları sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan Kobanili aileler, kentin IŞİD’den kurtarılmasının ardından evlerine dönüyor.

Suriye’nin Kobani (Ayn-El Arab) bölgesinde hayat normale dönmeye başladı. Kobani’de IŞİD’in bölgeyi ele geçirmesiyle birlikte Türkiye’ye 200 bini aşkın kişi sığınmıştı. IŞİD’in bölgeden çıkarılmasıyla birlikte resmi rakamlara göre 61 bin kişi Kobani’ye geri döndü. Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kobani’nin savaş ortamından yavaş yavaş çıktığını söyledi. Çiftçi, şunları kaydetti:

”Kobani’de durum normallleşiyor demek doğru bir ifade olmasa da savaş ortamından yavaş yavaş çıkıyor. Kobani şehir merkezinin yüzde 50’sinden fazlası tahrip olmuş durumda. İnsanlar ülkelerine geri dönenmek istiyor, geri dönmek isteyenlere de biz her türlü kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz, ancak Kobani’de savaş henüz bitmiş değil, Kobani’nin güneyinde, doğusunda, batısında belli noktalarda savaş devem ediyor. Belli günlerde yaralılar ve ölen şahıslar halen gelmeye devam ediyor. Ancak 3 ay öncesine göre normalleşme var.”

"61 BİN KİŞİ GERİ DÖNDÜ"

IŞİD’in Kobani’den çekilmesinden bugüne kadar 61 bin kişinin ülkesine geri döndüğünü açıklayan Çiftçi, şöyle konuştu:

”Şu aşama Kobani’nin normalleştiği, her şeyin yoluna girdiği anlamına gelmemektedir. Resmi rakamlarla dönen 61 bin kişiyle birlikte farklı yollardan Kobani’ye geçen ve şu an önceden orada olanlarla beraber yaklaşık 80 bin kişinin yaşadığını zannediyorum. Kobani’nin tek hayat damarı şu an Mürşitpınar Sınır Kapısı ve dönüşler bu kapıdan sağlanıyor. Hastalar ve yaralılar bu kapıdan ülkemize geliş gidişleri sağlanıyor."

"MÜRŞİTPINAR DAİMİ SINIR KAPISI OLSUN"

Son 3 ay içerisinde yaklaşık bin 600 insani yardım TIR’ının Kobani’ye gönderildiğini belirten Kaymakam Çiftçi, ”Kobani şu aşamada kendi ayakları üzerinde durabilecek bir durumda olmadığı gibi halen Türkiye’den gidecek yardımlara bağımlı durumda. Türkiye savaş öncesinde de savaş sonrasında da yardımları Kobani için temin etmiş durumda. Mürşitpınar Sınır Kapısı geçici hudut kapısı, bu kapının daimi bir hudut kapısı olması için bizim talebimiz var. Ankara tarafından bu talep değerlendiriliyor. Mürşit Pınar sınır Kapısı’nın gümrüklü bir kapı haline gelmesi hem Suruç hem de Kobani’yi rahatlatacaktır. Umarım bu kapı bir an önce gümrüklü bir kapı haline gelir. Onarılmayı bekleyen yaklaşık 300 bin nüfuslu bir şehir var. Bu şehrin imarı da Türkiye’den gidecek yardımlarla olacak. Bu durumda başka bir alternatif yok halen. Kobani’nin üç tarafı çevrilmiş durumda. Kobani’ye gerekli yardımları yapabilmek için sınırın ardında bir normalleşme bekleniyor. Kobani’nin normalleşmesi durumunda inşası için de gerekli adımlar atılacaktır. Şu aşama da dahi haftanın 3 günü Kobani’ye gerekli insani yardımlar gitmeye devam ediyor" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.