9 Bin Yıl Önceki Şehir Kalıntıları Türkoğlu’nda Bulundu

9 Bin Yıl Önceki Şehir Kalıntıları Türkoğlu’nda Bulundu
Türkoğlu Belediyesi kentin binlerce yıllık tarihini gün yüzüne çıkarıyor.

Türkoğlu Belediyesi kentin binlerce yıllık tarihini gün yüzüne çıkarıyor.

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçesine bağlı Kelibişler Mahallesinde, 2013 yılında başlanan arkeolojik kazı çalışmalarında Bizans dönemi de dahil olmak üzere Ortaçağa kadar uzanan dönemlerin izleri ortaya çıkarmak için ,Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi arkeologlar tarafından, Domuztepe mevkinde yapılan kazı çalışmalarında 9 Bin yıl öncesine ait çok önemli ve geniş bir alana kurulmuş en eski yerleşim merkezi kalıntıları tespit edildi.

Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, Tarihi ve kültürel değerlere her zaman önem verdiklerini belirterek; Bir kısmı Türkoğlu sınırları içerisinde olan bir kısmı da Pazarcık sınırlarımız içerisinde yer alan, Kelibişler Mahallemizdeki Domuztepe höyüğünde bulunan tarihi 9 bin yıl öncesine dayanan kazı çalışmalarını inceledik.

Burada değerli Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji hocamız Prof. Halil Hocamız eşliğinde son dört yıldır. Kazı çalışması daha öncede Amerikalı arkeologların 20 yıl çalışmasının yapıldığını değerli hocamdan öğrendim.

2-20160825151503.jpg

İNSANLIK TARİHİNE IŞIK TUTACAK EMARELER BULUNDU

Kazı alanının ve insanlık tarihinin geçmişinde 9 bin yıl öncesine dayanması bizi gerçekten heyecanlandırdı. Hem Türkoğlu’muzun tarihine, hem de Kahramanmaraş’ımızın tarihine, hem de insanlık tarihine ışık tutacak emarelerin olduğunu öğrendik.

Kazı alanına ilk defa geldim ve bunun heyecanını yaşıyorum buraya hizmet veren değerli Kültür Turizm İl Müdürümüz Seydi Küçükdağlı’ya da teşekkür ediyoruz. İnşallah bundan sonrada Halil hocamla birlikte kazı ekibiyle birlikte daha büyük çalışmaların yapılacağını öğrendik. . Türkoğlu Belediyesi olarak kazı çalışmaları yapan değerli hocalarımız, değerli müdürlerimize bundan önce yapmış olduğumuz destek gibi, bundan sonrada her türlü desteği yapmaya hazırız.

Kazı çalışmalarını baştan sona takip eden Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Hocası Prof. Dr. Halil Tekin ise konuşmasında; 2013 yılında ilk kez buraya çalışmaya geldiğimde çok heyecanlanmıştım; çünkü zaten bilgi sahibiydik ama çıplak gözle görünce ve kültürel değerleri görünce çok daha heyecan vericiydi. Bununda ötesinde gerek kültür ve turizm müdürümüz ve çalışanları gerekse Belediye Başkanımız Sayın Osman Okumuş ve Pazarcık Belediye Başkanımız Yakup Hamdi Bozdağ her türlü destekleri verdiler. Onların sayesinde burada çok iyi işler yapacağımızdan eminiz. Bu fırsatı bize verdiğiniz içinde çok çok teşekkür ederiz.

Kültür Turizm İl Müdürümüz Seydi Küçükdağlı konuşmasında ise; Kahramanmaraş'ın 2016 yılı kazı çalışmalarından çok şükür bu yıl itibariyle 6 alanda kazı çalışmalarımız mevcut. Bugün uzun zaman önce başlayan kazı alanlarından bir tanesindeyiz. 1993-1994 de Amerikalıların araştırması sonucu 1995 yılında kazı çalışmaları başlanmış sonra ara verilmiş. Daha sonra 2003’den 2008 yılına kadar Amerikalılarla çalışmaya başladık. 2012 yılına kadar İngiliz’lerin başkanlığında kazılar devam etti. Çok şükür 2013 yılında yabancı kazı olan Domuztepe kazısını Türk kazısına geçirdik.

3-907.jpg

Kahramanmaraş’ımızın arkeoloji müzesinin 3 nolu salonda modern teşhis salonuyla domuz tepe höyük kazı alanı canlandırılmış vaziyette. Bölgedeki müzeler içerisinde Kahramanmaraş arkeoloji müzesinin antik fil ve Maraş aslanıyla beraber en sıra dışı olanlardan biride domuz tepe kazı alanının canlandırmalarının olmuş olmasıdır.

4-322.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.