AB, Birleşik Krallık’ın ayrılmasına dayacanacak kadar güçlü"

AB, Birleşik Krallık’ın ayrılmasına dayacanacak kadar güçlü"
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman Parlamentosu'nda gerçekleştirdiği konuşmasında "AB, Birleşik Krallık'ın ayrılmasına dayanacak kadar güçlü"...

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman Parlamentosu'nda gerçekleştirdiği konuşmasında "AB, Birleşik Krallık'ın ayrılmasına dayanacak kadar güçlü" dedi.

İngiltere'nin AB üyeliğinden ayrılmasıyla ilgili referandumun sonuçlarının etkisi devam ediyor. AB'nin önemli üyelerinden Almanya bugün İngiltere'nin çıkışıyla ilgili hükümet görüşünü açıkladı. Başbakan Angela Merkel'in Federal Mecliste okuduğu açıklamada AB'nin bir dönüm noktasında olduğunu ve İngiltere'nin birlikten ayrılmasının Avrupa için kırılma olduğunu söyledi. İngiltere'nin AB'den ayrılmasının en az 2 yıl süreceğini ve müzakereler boyunca da İngiltere'nin AB üyesi statüsü göreceğini hatırlattı. Merkel, AB üyeliği 50. maddesi gereğince İngiltere'nin yazılı olarak çıkış talebini bildirmesiyle birlikte müzakerelerin başlayacağını ifade ederek "İngiliz halkının tercihine saygı duyuyoruz. Çıkış konusunda İngiliz dostlarımızın aceleci olmamalarını bekliyoruz" dedi. Merkel, müzakerelerde İngilizlere özel bir inisiyatif gösterilmeyeceğini hatırlattı. İngiltere ile ilgili yürütülecek müzakerelerde Birliğin menfaatlerinin ön planda tutulacağını hatırlatan Merkel, "AB'ye sırtı dönenler avantajlarından istifade edemez. İngiltere'ye kurallar ne ise o uygulanacaktır. AB'de olmayan AB'nin serbest ticaret sahasında da olamayacaktır. Sepetin içindeki kirazlardan en iyilerini toplamak isteyenlere müsaade etmeyeceğiz. Bir ülke AB'nin içinde veya dışında olduğunu hissedecektir" diyerek İngilizleri uyardı.

Alman Başbakan, birliğin son derece güçlü olduğuna da vurgu yaparak, "AB, Birleşik Krallık'ın ayrılmasına dayanacak kadar güçlüdür. Aynı zamanda gelecekte çıkarlarını başarılı bir şekilde koruyacak kadar da güçlü" dedi.

AB'nin geleceğiyle ilgili olarak 27 AB ülkesinin ortak kararlarıyla daha sağlıklı kararlar verileceğini belirten Merkel, "Alınacak kararlara herkes uyacak. Neticelerine herkes katlanacaktır. İngiltere çıkış talebi neticesindeki yaptırımlara da hazır olmalıdır. İngiltere AB'den çıkması halinde bile Avrupa'nın bir parçası olacaktır. AB ile İngiltere arasında çok yönlü ilişkiler devam edecektir. NATO başta olmak üzere uluslararası bir çok kuruluşta yine birlikte olacağız. 27 ülkeden gelecek her türlü görüş ve teklif değerlendirilecektir" ifadesini kullandı. İngiltere'nin referandumu diğer AB ülkeleri için önek teşkil etmemesi uyarısında bulunan Merkel, İngiltere'nin çıkışla ilgili başvuru yapmadan hiçbir görüşmenin başlamayacağını söyledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.