"ABD için Usame Bin Ladin ne ise Gülen de..."

"ABD için Usame Bin Ladin ne ise Gülen de..."
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullah Gülen'in iadesine ilişkin, "ABD için Usame Bin Ladin ne anlam ifade ediyorsa Türkiye devleti için Fethullah Gülen o...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullah Gülen'in iadesine ilişkin, "ABD için Usame Bin Ladin ne anlam ifade ediyorsa Türkiye devleti için Fethullah Gülen o anlam ifade ediyor. İade edilmemesi veya iade sürecinin zamana yayılması Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri elbette olumsuz etkileyecektir" dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere yapacağı ABD ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Dosyada hangi delillerin olduğunun sorulması üzerine Bakan Bozdağ, "ABD Adalet Bakanı Sayın Loretta Lynch ile bir görüşmemiz olacak. görüşmemizin ana konusu Fehullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kurucusu ve yöneticisi Türkiye'de gerçekleştirilmeyen çalışılan 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünün bir numaralı faili Fethullah Gülen'in iadesi hususunu görüşeceğiz. Daha önce ABD yetkili adli makamlarına 4 ayrı iade dosyası gönderdik. Ayrıca geçici tutuklama talebimizi ilettik. 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsüne ilişkinde geçici tutuklama taleplerimizi kendisine ilettik. Bu ziyaretten mevkidaşım Sayın Loretta hanımefendiyle birebir bu konuyu görüşme imkanımız olacak. Türkiye'nin hassasiyetlerini birinci elden ABD'nin en üst düzeydeki yetkili muhatabına aktarma fırsatı bulacağız. Beklentilerimizi ifade edeceğiz. Gelinen noktayı değerlendireceğiz. Aramızda bulunan iade anlaşması çerçevesinde karşılıklı yükümlülüklerimizi altını bir kez daha çizmiş olacağız" diye konuştu.

"DOSYADAKİ DELİL DURUMU GÜLEN'İN TÜRKİYE'YE İADESİ İÇİN GEREKLİ OLANDAN DAHA FAZLA "

"Dosyadaki delil durumu bize göre terörist Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi için gerekli olandan daha fazlası var" diyen Bozdağ, "Dosyada bugüne kadar hem Türkiye'den istenen iadeler veya geçici tutuklama talepleri sadece ABD'nin değil, başka ülkelerin Türkiye'den istedikleriyle mukayese ettiğimizde de dosyaların sıhhati açısından baktığımız da en dolu dosya Fethullah Gülen'in geçici tutuklanma talebini içeren dosya ve iade dosyalarıdır. Altı dolu dosyalar. İadesi için aramızdaki sözleşmenin öngördüğü şartları fazlasıyla taşımaktadır. Biz bunları muhataplarımızla da konuşacağız. Türkiye'nin beklentilerine, hassasiyetini ve bu konunun Türkiye için ne kadar önemli olduğunun altını çizeceğiz" açıklamasında bulundu.

"ABD İÇİN USAME BİN LADİN NE ANLAM İFADE EDİYORSA TÜRKİYE İÇİN FETHULLAH GÜLEN O ANLAM İFADE EDİYOR"

Bakan Bozdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"ABD için Usame Bin Ladin ne anlam ifade ediyorsa Türkiye devleti için Fethullah Gülen o anlam ifade ediyor. Türkiye'de bu kadar büyük suçlara karışmış, en son 241 vatandaşımızın ölümüne verdiği talimatlarla yol açmış 2 bin 194 vatandaşımızın yaralanmasına neden olmuş birisi ABD'de Pensilvanya'da yaşıyor. oradan terör örgütünü hala yönetmeye devam ediyor. Türkiye olarak bir terör örgütünün dost ve müttefik ABD'de yaşayan biri tarafından herhangi bir kısıta tabi olmaksızın yönetmeye hala devam ediyor olmasını kabul etmemiz mümkün değildir. bunun da altını bir kez daha çizeceğimizi buradan ifade etmek isterim. Umarım ki faydalı bir ziyaret olur. ABD'nin Adalet Bakanlığı bu konuda Türkiye ile yakın çalışma iradesin ortaya koydu. Bize uzmanlar gönderdiler. Bizde bundan sonra karşılıklı yakın çalışmayı sürdüreceğiz. Umarız ki bu konuda da Türkiye'nin beklentilerine ve aramızdaki anlaşmanın gereklerine uygun bir karar verilir."

"GEÇİCİ TUTUKLANMASINI TALEP ETTİK"

Türkiye'nin endişelerinden birisinin de Fethullah Gülen'in 3 ülkeye kaçabilme ihtimali olduğunun hatırlatılması üzerine Bozdağ, "Biz bu nedenle geçici tutuklanmasını talep ettik. Hem terör örgütünü sevk ve idare edememesi hem de başka bir ülkeye ABD'nin iade etme ihtimaline binaen endişeye kapılıp kaçmaması için geçici tutuklanmasını talep ettik. Hukuken ve aramızdaki anlaşma gereği bir tedbir. Bunun yerine getirilmesini biz ABD'li makamlardan talep ettik. Bu talebimizi tekrar yineleyeceğiz" yanıtını verdi.

"ANLAŞMANIN GEREKLERİNİN TARAFLARCA AMASIZ, FAKATSIZ YERİNE GETİRİLMESİNE İHTİYAÇ OLDUĞU AÇIK"

Anlaşmada bir değişikliğe ihtiyaç olmadığını vurgulayan Bakan Bozdağ, "Anlaşma gayet net açık. Tarafların yükümlülükleri gayet açık. Anlaşmanın yenilenmesine değil de, anlaşmanın gereklerinin taraflarca amasız fakatsız yerine getirilmesine ihtiyaç olduğu açık" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE İLE ABD ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ ELBETTE OLUMSUZ ETKİLEYECEKTİR"

Bu kez de bir sonuç alınamazsa Türkiye'nin "b" planının olup olmadığı sorusuna Bozdağ, şunları kaydetti:

"ABD'de Fethullah Gülen'in yaşıyor olması Türk halkının ABD'ye bakışını çok olumsuz etkiliyor. İade sürecinin uzaması geçici tutuklama talebinin yerine getirilmemesi ve iadeye ilişkin 9'unu maddenin ikinci fıkrasının uygulanmaması Türkiye'de de Türk halkında da büyük bir rahatsızlık meydana getiriyor. Ben bunun bu şekliyle devam etmesi iade edilmemesi veya iade sürecinin zamana yayılması Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri elbette olumsuz etkileyecektir. Biz istiyoruz ki artık Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin bir terörist yüzünden olumsuz bir noktaya gelmemesidir. Bizim dileğimiz o dur. Beklentimizde aramızdaki dost ve müttefiklik ve anlaşmalar gereği Türkiye aleyhine faaliyet gösteren bu terör örgütü liderinin Türkiye'ye iadesidir. Bu beklentimizi bir kez daha söyleyeceğiz."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.