Adıyaman’da Badem Hasadı Başladı

Adıyaman’da Badem Hasadı Başladı
Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Tuğlu köyünde badem hasadı başladı.Adıyaman tarımında yakın bir geleceğin popüler ürünlerinden biri olmaya aday olan ve 2009 yılından itibaren dikimine başlanan ve zam...

Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Tuğlu köyünde badem hasadı başladı.

Adıyaman tarımında yakın bir geleceğin popüler ürünlerinden biri olmaya aday olan ve 2009 yılından itibaren dikimine başlanan ve zamanla yaygınlaşan badem üretiminde çiftçiler hasat çalışmalarına başladı. Adıyaman’ın yeni gelir kaynağı olma yolunda ilerleyen ve pazar sorunu olmayan Badem’in hasadı nedeniyle Kahta ilçesine bağlı Tuğlu Köyünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinesinde tören düzenlendi.

Törene Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, İl Jandarma Komutanı Albay İbrahim Koyuer, Kahta Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya, İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan ve badem üreticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Hasat döneminin açılış konuşmasını yapan Kâhta Badem Üreticileri Birliği Başkanı Sena Yıldırım, hasat dönemi nedeniyle sayın valimiz başta olmak üzere, il protokolünün yanımızda bulunması bizlere güç vermektedir” dedi.

Adıyaman çiftçisinin kaderinin bademle değişeceğine inandıklarını söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan ise, “Son yıllarda meyvecilik alanında Adıyaman’da önemli değişim ve dönüşümler yaşanmaktadır. Sulamanın olmadığı bir yerde eğer bizler hububatla iştigal etmiş olsaydık çiftçilerimizin gelir düzeyi çok düşük kalacaktı. Ancak, son yıllarda sayın valimizin de büyük destekleriyle Adıyaman’da meyvecilik alanında önemli gelişmeler göstermeye başladık. 2009 yılında ülkemizde toplam badem alanı 174 bin dekar iken, 2014 yılında bu rakam 270 bin dekara ulaşmıştır. Adıyaman’da da toplam badem alanı 22 bin 500 dekara çıkarak Türkiye’de ikinci sıraya gelmiş bulunmaktayız. Hedefimiz yılda 10 Bin dekar badem üretimi ile Türkiye’de 2018 yılında birinci sıraya yerleşmektir. İnşallah GAP Bölge Kalkınma İdaresinin desteği ile bölgemize Badem İşleme Tesisi kurulur ve Bademin sanayileşmesini Adıyaman’da gerçekleştirmiş oluruz” dedi.

Adıyaman’ın Bademcilik alanında bugün bir gurur tablosuyla karşı karşıya olduğunu kaydeden Vali Mahmut Demirtaş ise, “Bugün Türkiye’de bademcilik konuşuluyorsa bunda Adıyaman’ın son yıllarda tesis ettiği badem bahçelerinin çok büyük katkısı bulunmaktadır. İstatistiklere bakıldığında en fazla badem üretimini Amerika yapmaktadır. Yılda 13 Bin ton badem üretimi ile Türkiye dünyada yedinci sırada yer almaktadır. Adıyaman’ın da Türkiye içerisinde üretilen badem noktasında çok büyük bir etkisi bulunmaktadır. Türkiye yılda 100 Milyon Dolar’ın üzerinde bir badem ithalatı yaparken, 60 Milyon Dolar civarında da ihracat yapmaktadır. Buda şunu gösteriyor ki, çiftçilerimiz ne kadar badem üretimi yaparsa bu ürün hem ülkemiz içerisinde çok kolay tüketiliyor, hem de dışarıya pazar sorunu olmadan ihracat yapabileceğiz. Bu ürünün birinci özelliği dünyada çok tüketilmesi ve müşterisinin çok olması, bir diğer ise bademin bozulmaması ve dayanıklı olmasıdır. Bilindiği gibi ilimizin birçok yerinde nar üretimi yapılmaktadır. Ama narın bir özelliği hemen tüketilmesi gereken bir meyve aksi halde hemen bozulma tehlikesi bulunmaktadır. Onun için çiftçilerimize tavsiyemiz gelir düzeyi daha yüksek olan, pazar ve müşteri sıkıntısı olmayan ve dayanıklı bir ürün olan badem üretimine yönelmeleridir. Bu ürünü Adıyaman’da mutlaka geliştirmemiz ve bu sektörü büyütmemiz lazım. Çiftçilerimiz arazilerine arpa veya buğday ektiği zaman alacağı gelir 1 TL ise, aynı araziye badem ekildiği zaman çiftçimizin alacağı gelir 15 ile 18 TL arasında değişiyor. Çiftçilerimizin bu ürüne yönelmesiyle 1 TL’lik Buğday yerine 18 TL’lik Badem satabilir. Bu sektörün Adıyaman’da gelişmesine katkı sağlayan tüm kurum, kuruluş ve çiftçilerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Mahmut Demirtaş ve katılımcılar örnek bir bahçeye geçerek badem hasadını başlattı.

ADIYAMAN’IN YENİ GELİR KAYNAĞI OLMA YOLUNDA İLERLEYEN VE PAZAR SORUNU OLMAYAN BADEM’İN HASADI NEDENİYLE KAHTA İLÇESİNE BAĞLI TUĞLU KÖYÜNDE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ KOORDİNESİNDE TÖREN DÜZENLENDİ.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.