AFGANİSTAN'DA İFTAR SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ 'BULANİ'

AFGANİSTAN'DA İFTAR SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ 'BULANİ'
Mezar-ı Şerif kentinde, Afganların iftarda vazgeçilmezi "Bulani" olarak adlandırılan börekler semt pazarlarında yerini alıyor

Terör olayları ve çatışmaların gölgesinde ramazanı karşılayan Afganistan'da halk, iftar sofrası için semt pazarlarına akın etti.

Ülkenin kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentinde ramazan tüm coşkusuyla yaşanırken, iftar saati yaklaştıkça semt pazarlarındaki heyecan da artıyor.

Ramazanın gelmesiyle daha da canlanan halk pazarlarında insanlar iftar ve sahur için hazırlık yapıyor. Afganistan halkının iftar sofralarının olmazsa olmazlarında "Bulani" olarak adlandırılan börekler de semt pazarlarını süslüyor.

Şehir merkezindeki işlek yerlere tezgah kuran Bulani satıcıları, iftar saatinin yaklaşmasıyla yoğunluk yaşıyor. Satıcılar müşterilere iftar öncesi ürünlerini sunabilmek için zamanla yarışıyor.

Afgan halkının geleneksel iftar yemeği konumundaki, fiyat olarak da ucuz olan Bulani, patates, et ve sebzeden yapılıyor.

SAHURDA PİLAV YENİLİYOR

Ülkede yüzyıllardır devam eden diğer bir ramazan geleneği de sahurda Afgan pilavının yenilmesi. Afganistan halkı et ile yapılan bu pilavı daha çok sahurda tercih ediyor. Bu nedenle pazarlarda çok çeşitli pirinç bulmak mümkün. Ülkenin en kaliteli pirinci ise kuzeydeki Kunduz vilayetinde yetişiyor ancak Kunduz'da yetişen pirinç ülke geneline yetmediği için Pakistan ve Hindistan'dan pirinç ithalatı yapılıyor.

Tarım ülkesi olan Afganistan gerek savaş gerekse altyapı eksikliği nedeniyle ihtiyacının neredeyse yarıya yakınını diğer ülkelerden ithal ettiği ürünlerle karşılıyor.

YEŞİL ÇAY EŞLİĞİNDE BADEM, CEVİZ, KURU ÜZÜM TÜKETİLİYOR

Afganistan'da yıllardır devam eden savaşa rağmen halk, ramazan boyunca yakın akrabalardan başlamak üzere komşu, arkadaş ve yakınlarını iftara davet ediyor.

İftar yemeğinin hemen ardından meyve yemeyi tercih eden Afgan halkı, ardından yeşil çay eşliğinde badem, ceviz, kuru üzüm ve şekerlemeden oluşan çerezleri tüketiyor.

Ülke nüfusunun yarıya yakınının işsiz olması ve nüfusun büyük bir kısmının yoksulluk sınırının altında yaşaması nedeniyle bazı evlerde sadece ekmek ve çay ile idare ediliyor.

AFGANİSTAN'DA İFTAR SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ 'BULANİ'

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.