Afyonkarahisar Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” Açıklaması

Afyonkarahisar Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” Açıklaması
Afyonkarahisar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Alper Sezer, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, “8 Mart, dünyada kadınların yüzyıldır yürüttüğü özgürleşme mücadelesinin kut...

Afyonkarahisar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Alper Sezer, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, “8 Mart, dünyada kadınların yüzyıldır yürüttüğü özgürleşme mücadelesinin kutlandığı ve kadınların güncel taleplerinin ifade edildiği bir gün haline gelmiştir” dedi.

Yaptığı yazılı açıklamada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tarihine değinen sezer, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1977 yılında ilan edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün geçmişinin çok eskilere dayandığını kaydetti. Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak için verdiği mücadelenin temsili başlangıcının 1857 yılına dayandığını söyleyen Sezer, “1857 yılında bir konfeksiyon fabrikasında çalışan 40 bin işçinin insanlık dışı çalışma koşullarına ve düşük ücrete karşı başlattıkları grev; polisin müdahalesi, işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, çıkan yangında çoğu kadın olmak üzere 129 işçinin yaşamını kaybetmesiyle sonuçlanmıştır. 1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag kentinde toplanan 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında bu trajik olayda yaşamını yitiren kadın işçilerin anısına 8 Mart gününün Dünya Emekçi kadınlar günü olarak kutlanması önerilmiş ve oy birliği ile kabul edilmiştir. Birleşmiş Milletler Örgütü 1975 yılını Dünya Kadınlar Yılı olarak ilan etmiş ve 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın tüm kadınlar için Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması kararını almıştır. Böylece 8 Mart, dünyada kadınların yüzyıldır yürüttüğü özgürleşme mücadelesinin kutlandığı ve kadınların güncel taleplerinin ifade edildiği bir gün haline gelmiştir. Bu bağlamda kadınlarımızın sosyal, kültürel, ekonomik hayata etkin olarak katılımlarını, sosyal ilişkilerini ve özgüvenlerini geliştirmelerini, toplum içinde hak ettikleri yere gelebilmelerini destekliyor ve kadınlarımızın haklarının korunması, maruz kaldıkları ayrımcılıkların karşısında durulmasını diliyor ve bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.