Ahşap Çin Matbaası 600 Yıl Sonra İstanbul’da

Ahşap Çin Matbaası 600 Yıl Sonra İstanbul’da
Şişli Belediyesi tarafından organize edilen ‘Ahşap Festivali’ dünyanın dört bir yanından gelen ahşap sanatçılarını bir araya getirdi. Renkli görüntülerin oluştuğu festivalde en çok dikkat çeken eser i...

Şişli Belediyesi tarafından organize edilen ‘Ahşap Festivali’ dünyanın dört bir yanından gelen ahşap sanatçılarını bir araya getirdi. Renkli görüntülerin oluştuğu festivalde en çok dikkat çeken eser ise 600 yıllık ahşap Çin Matbaası oldu.

Şişli Belediyesi, dünyanın 50 farklı ülkesinden gelen sanatçıları bir araya getirdi. 2 gün sürecek olan ‘Ahşap Festivali’ kapsamında bir araya gelen sanatçılar yöresel müzikleri, yemekleri ve danslarını sanatseverler için sergiledi. Nişantaşı Sanat Parkı’nda gerçekleştirilen festival renkli görüntülere sahne oldu. Genç yaşlı birçok vatandaşın ilgi gösterdiği festivalde 600 yıllık Çin matbaası ve ahşaptan yapılan enstrümanlar dikkat çekti. Çocuklar ahşap oyuncaklara ilgi gösterirken ebeveynleri ise farklı ülkelerin dünya mutfağından lezzetleri tattı. Parkın ortasında oluşturulan alanda birbirinden farklı ülkelerin dans gösterileri gerçekleştirildi.

600 YILLIK MATBAA MAKİNESİNE YOĞUN İLGİ

Festivalin en çok ilgi göreni ise 600 yıllık Çin Matbaa makinesi oldu. Makine, el emeği ahşap harflerin bir araya getirilerek özel kağıda mürekkep ile baskı yapılması sonucu oluşturuluyor.

600 yıllık geleneği yaşattıklarını kaydeden zanaatçı Funig Zou, “Bu eski dönemlerde kitap yapmak için kullanılan bir sistem. Çok eski bir teknik ve geleneksel sistem. Dünya’nın her yerinde sergi yapılıyor. Bizde bu sergilerde bu sistemi anlatmak için geldik. Baskı için özel bir kağıdı kullanıyoruz. Bu kağıt mürekkebi emen ve uzun yıllar saklayan bir kağıttır” dedi.

EL EMEĞİ DOĞAL TARAKLAR DİKKAT ÇEKTİ

El emeği ile ağaçlardan yapılan doğal saç tarakları da festivalin dikkat çeken bir diğer standı oldu. Ahşap sanatçısı Jin Songqun, 50 yılı aşkın süredir bu işi yaptığını belirterek, “Kullanmak amaçlı ve süs amaçlı olarak bu tarakları yapıyoruz. Doğal ve ahşaptan yapılma bu tarakları kendi ellerimizle boyuyoruz” ifadesini kullandı.

BAŞKAN İNÖNÜ’DEN FESTİVALE TAM NOT

Festival alanını gezen Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, alandaki çalışmaları beğendiğini söyleyerek, “Her şey çok güzel, mesela şu anda Moğolistan’dan bir grup şarkı söylüyor. Aç olan vatandaşlar içinde dünya mutfağı stantlarımız var. Burada olan insanlar bugün hakikaten güzel bir festival yaşıyorlar. Bu festivali düzenleyen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Festivalin koordinatörü Şişli Belediyesi Sanat Danışmanı Ezgi Öz Baysal, “Bütün alt yapıyı Şişli Belediyesi sağladı. Bu festival Odunpazarı’nda başladı. Türkiye’de ilk defa yapılıyor. İstanbul’da Şişli Belediyesi organize ediyor. Dünyanın 50 farklı yerinden gelen sanatçılar, burada hem ahşap oyma hem farklı hat sanatları hem de müzikler icra ediyorlar” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.