“Aıda” İçin Geri Sayım Başladı

“Aıda” İçin Geri Sayım Başladı
21. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, 30 Ağustos’ta İzmir Devlet Opera Ve Balesi tarafından sahnelenecek “Aida” operası ile başlıyor.

- 21. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, 30 Ağustos’ta İzmir Devlet Opera Ve Balesi tarafından sahnelenecek “Aida” operası ile başlıyor.

Dünyanın birçok opera merkezinin repertuvarları içinde çok popüler bir standart opera eseri olarak tekrar tekrar sahnelenmekte olan “Aida” operası Aytaç Manizade tarafından sahneleniyor. Eserin orkestra şefliğini Tulio Gaglıardo üstlenirken, dekor Çağda Çitkaya, kostüm Ayşegül Alev imzasını taşıyor. Koro şefi Hans Joachim Gallus, koreografi Uğur Seyrek ve ışık tasarım Müfit Özbek’e ait.

Aspendos Antik Tiyatrosu’nun tarihi atmosferinde gerçekleştirilecek olan Giuseppe Verdi tarafından bestelenen ve Etiyopyalı Prenses Aida ile Mısırlı genç savaşçı Ramades’in hüzünlü aşklarını konu alan eserde ”Amneris” rolünde Fransız mezzo-soprano Elena Gabourı, “Aida” rolünde İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçısı soprano Evren Ekşioğlu, “Radames” rolünde İspanyol tenor Enrique Ferrer, “Ramfis” rolünde kariyerini Amerika’da sürdüren bas Burak Bilgili, “Mısır Firavunu” rolünde bas Hasan Alptekin, “Amonasro”rolünde bariton Tamer Peker, “Haberci” rolünde tenor Serkan Taylan ve “Rahibe” rolünde soprano Filiz Güneş sahne alacaklar. Solistlere İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestra, Koro ve Bale sanatçıları eşlik edecek. Giuseppe Verdi tarafından bestelenen ünlü eser Etiyopyalı Prenses Aida ile Mısırlı genç savaşçı Ramades’in hüzünlü aşklarını konu alıyor.

FESTİVAL PROGRAMI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün, 1994’den bu yana her yıl gerçekleştirdiği ve 1998 yılından bu yana uluslararası boyutuyla kısa sürede dünya sanat arenasının önemli organizasyonları arasına giren, Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali,

30 Ağustos - 24 Eylül 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.İki bin yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu’nda opera ve bale eserlerinin en güzel örnekleri her yıl yerli ve yabancı geniş izleyici kitlesiyle buluşturan festival kapsamında, İzmir, Mersin, Antalya, Ankara, Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin yanı sıra yabancı konuk topluluklar Budapeşte Operet ve Müzikal Tiyatrosu ile İtalya Sicilya, Taormina Festival Operası da sanatseverlerle buluşacak.

Festivalin ikinci gecesi olan 3 Eylül'de Mersin Devlet Opera ve Balesi, müzikleri ve müzik düzenlemesi C. Pugni ve B.Hoinic’e ait “Notre Dame’ın Kamburu” adlı bale eserini sanatseverlerle buluşturacak. Fransa’da krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunan, Victor Hugo'nun bir dünya klasiği olan romanından yola çıkılarak Volkan Ersoy ve Armağan Davran tarafından sahneye konulan bu eser, insanların yaşamında kaderin yerini sorgularken, yoksulluğun insanlığı köreltmediğine dair öyküsüyle birçok karakter ve örnek içermekte.

6 Eylül'de festivalin ilk yabancı konuk topluluğu olacak Macar grup, Budapeşte Operet ve Müzikal Tiyatrosu, “Operetler Galası” isimli gösteri-konserleriyle seyirciyle buluşarak, sahne sanatlarının eğlenceli, ritmik, renkli dünyasını sahneleyecek.

Antalya Devlet Opera ve Balesi, 10 Eylül'de Giuseppe Verdi’nin bestelendiği günden bu yana dünya opera repertuvarının vazgeçilmez eseri “La Traviata” eserini sahneleyecek. Ünlü Fransız yazar Alexandre Dumas'nın 1848 yılında yazdığı Kamelyalı Kadın romanı temelinde şekillenen ve Paris’in güzel salon kadınlarından Violetta, masum aşık Alfredo ve yaşlı baba Girgio Germont’un unutulmaz aryaları ve çaresiz aşk öyküsü sanatseverlerin karşısında olacak.

13 Eylül'de Merih Çimenciler’in sahneye koyduğu “Harem” balesi, Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek.Yurt içi ve yurt dışında birçok kez sahnelenen ve seyirci tarafından ilgiyle karşılanan eserde, Osmanlı sarayındaki iktidar mücadelesi ve birbiriyle savaşan güçlerin eylemleriyle yazgıları belirlenen genç kadınların yaşadığı Harem'deki entrikaları, Çeşmidil, Gülbeden ve Kemal etrafında gelişen çarpıcı aşk öyküsüyle anlatılıyor.

Büyük Hun İmparatoru Attila’yı konu alan Giuseppe Verdi’nin ünlü bir eseri “Attila” operası 17 Eylül'de Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek.

21. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin ikinci yabancı konuğu İtalyan Taormina Festival Operası adlı topluluk, 20 Eylül'de Giacomo Puccini’nin ölümsüz eseri “Tosca”yı sahneleyecek.

24 Eylül'de ise 21. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, kapanış temsili olan “Herkül” operası, ünlü opera bestecisi G.F.Handel’in büyülü müziği ile sanatseverlere gelecek yıla kadar veda edecek.

“AIDA” İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.