AK Partili İyimaya ile CHP’li Tezcan yeni sistemi tartıştı

AK Partili İyimaya ile CHP’li Tezcan yeni sistemi tartıştı
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Gazi Üniversitesi'nde...

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Gazi Üniversitesi'nde öğrenciler tarafından düzenlenen tartışma programında neden referandumda "evet" veya neden "hayır" demeleri gerektiğini anlattı.

Ahmet İyimaya ve Bülent Tezcan, Gazi Üniversitesi İİBF 100. Yıl Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen organizasyonda 16 Nisan'da yapılacak referanduma ilişkin partilerinin görüşlerini açıkladı.

Referandumda neden "evet" denmesi gerektiğini ve cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin neler getirdiğini anlatan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, "Türkiye'de sistem, parlamenter sistemi de kuşatan, tamamen izne bağlayan, istediği zaman istediğini yapan bir vesayet sistemi. Darbeler olmasaydı hükümet sistemine hiç ihtiyaç olmayabilirdi. Çoğunluk iktidarlarının işleyiş bakımından bütün sistemlere öncelik teşkil ettiğini de özellikle kabul ediyorum. Şu anda mevcut hükümet sisteminden farklı bir hükümet sistemine geçiş hem var olan sistemin teşhisi ile ortaya çıkan arızayı, hem de zayıf olan parlamenter sistemin kriz sebeplerini gözettiğimizde zorunlu bir tercih oluyor. Kırılma ve sıçrama noktası var. Birinci kırılma noktası 2007'dir. Cumhurbaşkanının parlamentoda eş güdümlü olarak kriz sonrası seçilememesi halk tarafından seçilmesi, ikinci kırılma da 15 Temmuz olayı. Birinci kırılma belki bizi bu noktaya getirmeyebilirdi ama 15 Temmuz zaruret haline getirdi. Bir hükümetin kuruluşu ve devamı parlamentonun iradesine bağlıysa parlamenter sistem. Bir hükümetin veya yürütmenin kuruluşu ve devamı yasama organı iradesine bağlı değilse başkanlık sistemi, her ikisine hem cumhurbaşkanı hem parlamenter sisteme bağlı ise yarı başkanlık sistemidir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yasama egemenliği aynen kalırken, yürütme egemenliği Cumhurbaşkanının tasarrufunda olmakta" ifadelerini kullandı.

Referandumda "hayır" oyu kullanacaklarını açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise, "Ortada bir teklif var. 18 maddelik bir anayasa teklifi içini açıp baktığınızda 76 ayrı düzenleme var. Biz bu değişiklik teklifine karşı çıkıyoruz. Meclisi ikna edemedik, milleti ikna etmek için yollara düştük. Bu teklifi hazırlayan irade biz tek adam rejimi oluşturalım, tek kişiye devletin bütün yetkisini verelim, yürütme yetkisi ile en geniş yetkileri verelim, onu sınırlayabilecek demokratik sistem varsa onları da sıfırlayalım. Sınırlama riskini de ortadan kaldıralım demiş. Hukuk devletinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını anlatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından İyimaya ve Tezcan öğrencilerin başkanlık sistemi ile ilgili soruları cevaplandırdı.

(Zeynep Babacan - Fatih Erdoğan/İHA)

AK Partili İyimaya ile CHP’li Tezcan yeni sistemi tartıştı

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.