Akil İnsanlar Heyeti Üyelerinden Fuat Keyman: “Kamu Düzeni Sağlanmadan Normalleşme Sağlanmadan İmralı’yla Görüşmenin Mümkün Görünmediğini Söyledi”

Akil İnsanlar Heyeti Üyelerinden Fuat Keyman: “Kamu Düzeni Sağlanmadan Normalleşme Sağlanmadan İmralı’yla Görüşmenin Mümkün Görünmediğini Söyledi”
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Dolmabahçe Ofisinde gerçekleşen Akil İnsanlar Heyeti üyelerinden Fuat Keyman: “Kamu düzeni sağlanmadan normalleşme sağlanmadan İmralı’yla görüşme gibi bir spesifik çalışmaların yapılması da devletin bu konudaki irade

- Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Dolmabahçe Ofisinde gerçekleşen Akil İnsanlar Heyeti üyelerinden Fuat Keyman: “Kamu düzeni sağlanmadan normalleşme sağlanmadan İmralı’yla görüşme gibi bir spesifik çalışmaların yapılması da devletin bu konudaki iradesinin sanki bir zayıflama olabileceği algısını yaratacağı için şu an mümkün görünmüyor” dedi.

Çözüm sürecine hükümetin iradesi devam ediyor diyen Fuat Keyman: “Sayın başbakan hem açılış konuşmasında hem de kapanış konuşmasında uzun uzun bugün geçtiğimiz kritik dönemle ilgili çözüm süreciyle ilgili ve bu dönemde yapılan açıklamalarla ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Çözüm sürecini hükümet çok önemli görüyor. Fakat kamu düzenini de sağlaması 6-7 Ekim olaylarının önemi. Bu tür olayların bir daha olmaması için kamu düzeninin sağlanmasının önemi de vurgulandı. Ve burada kamu düzeni dendiği zaman devlet otoritesi olmadığı kamu düzeninden sokaklarda, esnafın, herkesin insanların kahvelerde, şehirlerde hepimizin güvenliğiyle ilgili bir anlayış oldu” dedi.

HDP’le yapılan görüşmelerde kamu düzenin sağlanmasının önemi vurgulandığının altını çizen Keyman: “6-7 Ekim olaylarından sonra normale dönüşte esas gücü çözüm sürecinin psikolojisinin olduğunun vurgulanmasıydı. Yani hükümetin, devletin ne de Abdullah Öcalan’dan gelen mektubun ama esasında çözüm sürecinin bölgede yaratmış olduğu normalleşme, çözüm sürecinin bölgede yaratmış olduğu psikolojik durum yani eğer çözüm süreci biterse buradan aktörlerin herkesin büyük zarar göreceği anlayışı ve algısı esasında 6-7 Ekim olaylarını bitiren esas unsur oldu. Bunu vurguladı, sayın başbakan. Bundan sonraki süreçte hükümet çözüm sürecinin ileri gitmesi için gerekli adımları atacağını söyledi ki Kamu düzeni sağlanmak şartıyla” şeklinde konuştu.

Toplantıda kamu düzeniyle çözüm sürecinin bir arada gitmesinin doğal olduğunun söylendiğini vurgulayan Keyman: “Kamu düzeni sağlanmadan normalleşme sağlanmadan Akil İnsanlar gurubu olarak da İmralı’yla görüşme gibi bir spesifik çalışmaların yapılması da devletin bu konudaki iradesinin sanki bir zayıflama olabileceği algısını yaratacağı için şu an mümkün görünmüyor” dedi

“HERKES SÜRECİN BAŞARILI OLMASINI, SONUCA GELMESİNİ İSTİYOR”

Tesev Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker: ”Çok açık konuşuldu. Tabii ki Akil İnsanların hepsi aynı fikirde değil. Herkes sürecin başarılı olmasını sonuca gelmesini istiyor. Toplantılar yapacağız yine bu bir sivil inisiyatif olacağı için herkesin gelmesini bekleyeceğiz. Bütün siyasi aktörler ile tabii ki Abdullah Öcalan ile de konuşmaktı. Ancak Başbakan'ın hükümetin görüşü şuanda kamu düzeninin sağlanması üçüncü göz olarak ifade ediyorlar. Ama şu an bizden bekledikleri gerek bireysel olarak gerek ortak olarak objektif fikirlerimizi kamuoyuyla paylaşmak. Çalışma tarzı da tartışıldı ancak hükümet bu konuda hiçbir adım atmayacak kamu düzeni sağlanana kadar. Akil İnsanlar görevini bitirmiş bir şey. Biz aslında tecrübe kazanmış insanlarız. Toplumun sürece katılması akil insanlarla sınırlı kalamaz” dedi.

10 saat süren toplantının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Bakanlar ve Akil İnsanlar Dolmabahçe Başbakanlık ofisinden ayrıldı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.