Aksak, “23 Temmuz Kuruluşun Temelidir”

Aksak, “23 Temmuz Kuruluşun Temelidir”
AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak, Erzurum Kongresinin 95. yılı münasebetiyle yayımladığı mesajında, Erzurum Kongresi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temellerinin atıldığını söyledi.

- AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak, Erzurum Kongresinin 95. yılı münasebetiyle yayımladığı mesajında, Erzurum Kongresi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temellerinin atıldığını söyledi.

Erzurum Kongresini, ülkenin içinde bulunduğu kördüğümden kurtulması için yakılan bir meşaleye benzeten milletvekili Muhyettin Aksak, “Erzurum’da toplanan kongre üyeleri, Mondros Ateşkes Antlaşmasıyla Ermenilere bırakılması düşünülen Doğu Anadolu da yer alan Erzurum, Van, Diyarbakır, Bitlis, Sivas ve Harput illerinin vatanın parçası olduğu ve asla ayrı düşünülemeyeceği fikri benimsenmiştir. Bölgesel olarak toplanan Erzurum Kongresi, vatanın bölünmez bütünlüğüne yönelik aldığı kararlarla tüm Anadolu’nun kurtuluşu için atılan en önemli adım olmuştur. 23 Temmuz 1919’da toplanan kongre aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temellerini oluşturmuştur” diye konuştu.

Erzurum’da toplanan kongrenin bölgesel bir kongre olmasına rağmen bütün ülkenin bağımsızlığa giden yolunu açtığına değinen milletvekili Aksak, “Erzurum Kongresi, Aziz Türk Milletinin bağımsızlığına verdiği önemi güçlü bir şekilde ortaya koymuş ve vatanın her karış toprağının bir bütün olarak savunulması gerektiği fikri, kongreye katılan tüm delegelerin ortak kararı olarak kabul edilmiştir. Bu kararın Erzurum’dan tüm Anadolu’ya yayılmasıyla, üzerine yedi düvelin çullandığı Türk Milleti bağımsızlık ve özgürlük tutkusuyla harekete geçerek, bir kurtuluş ve kuruluş destanı yazmıştır” ifadelerini kullandı.

Aksak, Türkiye’nin o günden bugüne çok büyük mesafeler kat ettiğini belirterek, “Türkiye, 2023 vizyonu ile yoluna emin adımlarla devam ediyor. Bugünlerin temelinin atıldığı Erzurum Kongresi delegelerini rahmetle yad ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Erzurumlu hemşehrilerime ve tüm ülkemize Erzurum Kongresi'nin 95. Yıldönümünün hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.