Ali Eskalen, Kahramanmaraş'ın Kentsel Dönüşüm sorununu yazdı

Ali Eskalen, Kahramanmaraşın Kentsel Dönüşüm sorununu yazdı
Dünya Gazetesi Kahramanmaraş Temsilcisi Ali Eskalen 27 Mart 2015 tarihinde Dünya Gazetesinde çıkan köşe yazısında, Kahramanmaraş'ın kentsel dönüşüm konusu ve bunda yaşanan sancıları dile getirdi.

Dünya Gazetesi Kahramanmaraş Temsilcisi Ali Eskalen 27 Mart 2015 tarihinde Dünya Gazetesinde çıkan köşe yazısında, Kahramanmaraş'ın kentsel dönüşüm konusu ve bunda yaşanan sancıları dile getirdi.

Gazeteci Ali Eskalen Dünya Gazetesinin 27 Mart 2015 sayılı nüshasında yazdığı köşe yazısında şunları gündeme getirdi.

Kahramanmaraş'ın Kentsel Dönüşüm İhtiyacı

Ali ESKALEN / MARAŞ'tan

[email protected]

Son günlerde Kahramanmaraş’ın gündemini meşgul eden kentsel dönüşüm bir muamma gibi görünüyor. Bilindiği gibi Kahramanmaraş deprem kuşağı içinde yer aldığı için kentsel dönüşümle, depreme dayanıksız binaların da yenilenmesi gerekiyor. Yenilenecek binalar arasında bir çok kamu binası da var. Ama bu işe nasıl başlanacak, nasıl yapılacak pek bilen yok. Yetkililerin her zaman gündemden düşürmediği kentsel dönüşüm, yine bir çok işte olduğu gibi lafta kalacak gibi. Ama yine de bir umut var. En azından proje konuşularak gündemde tutuluyor. Vatandaşın bu süreçten beklentisi ise yüksek.

Şehrin yarısının kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi gerekiyor. Ama bunu sadece belediyelerin yapması mümkün görünmüyor. Ne çalışmaları ne de bütçeleri buna müsait, Görünen o ki özel sektörün de bu işe dahil edilerek kentsel dönüşümün hızlandırılmasına ihtiyaç var. Fakat görünürde böyle bir çalışma da görünmüyor.

Peki ne yapılması gerekiyor? Kentsel dönüşüm yapılacak bölgelerde emsal yoğunluğun 1.5 olan alanlarda bunu yüzde 20 yükselterek yoğunluğu artırmak gerekiyor. Böylece kentsel dönüşüm özel sektör açısından da cazip hale getirilerek süreç hızlandırılmış olacak.

Halen dönüştürülecek binalar içinde oturanların müteahhite fark vermesi mümkün değil. Çünkü bu evlerde oturan vatandaşlarımız dar gelirli insanlar. Bu sorunun çözümü için de devletin müteahhitleri sübvanse etmesi işe yarayabilir. Ya da belediyeler yoğunluk artışı gibi avantajlar sağlayarak özel sektörün önünü açmalıdır.

Başta da belirttiğimiz gibi Kahramanmaraş’ın deprem bölgesinde yer alması riskli binalar sorunun hepten önemli kılıyor. Bu bölgelerdeki binaların olası 5 şiddetindeki bir depremde yıkılabilecek kadar dayanıksız olduğu ifade ediliyor. Bu konuda daha fazla gecikilmeden bir an önce dönüştüm sürecinin başlatılmasında sayısız yarar olduğunu düşünüyorum.

Belediyelerin kentsel dönüşümü cazip hale getirmesini bekliyoruz. Dönüşüm planlaması yaparken belediyelerin şehrin modern bir hale gelmesine öncelik vermesi de gerekiyor. Kamu ile özel sektör elele vererek bir an önce Kahramanmaraş’ta da elle tutulur bir dönüşüme başlamalı diyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.