Almanya’daki Gurbetçiler Oy Vermeye Başladı

Almanya’daki Gurbetçiler Oy Vermeye Başladı
Almanya’da yaşayan gurbetçi vatandaşlar 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için Berlin Olimpiyat Stadı’nda oy verme işlemine başladı. Sabah saatlerinden itibaren Olimpiyat Stadı’nın önünd...

Almanya’da yaşayan gurbetçi vatandaşlar 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için Berlin Olimpiyat Stadı’nda oy verme işlemine başladı.

Sabah saatlerinden itibaren Olimpiyat Stadı’nın önünde kuyruklar oluşturan vatandaşlar Olimpiyat Stadı’nda kurulan sandıklarda oylarını kullanmaya başladı. 140 bin seçmenin bulunduğu Berlin’de vatandaşlar 4 gün boyunca 51 sandıkta oylarını kullanabilecek. Olimpiyat Stadı’nda oy verme işlemi öncesi açıklamalarda bulunan Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, “Sandıklarımız hazırlandı. 51 sandık odamız hazır. 51 sandıkta 140 bin vatandaşımıza oy kullandıracak şekilde Ankara’dan gelen malzemelerle hazır durumdayız. Seçimlerin herkese hayırlı olmasını diliyorum. 4 gün sürecek bu seçimlerden en güzel şekilde, en güvenli şekilde oyları toplayıp dördüncü günün sonunda Türkiye’den gelecek olan özel kargo uçağıyla oylarımızı sadece kapalı zarfları sayarak topladığımız oyların sayısını Ankara’ya bildirerek tutanaklarla güvenli bir şekilde komisyon üyelerimizle birlikte Türkiye’ye göndereceğiz” dedi.

Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ise yurtdışında oy verdikleri için son derece heyecanlı olduklarını belirterek, “Oyumuzu verdik. Hayırlı uğurlu olsun vatanımıza milletimize. İnşallah huzur içerisinde bir sonuç çıkar. Doğrusu yurtdışında oy vermekten heyecanlandım. Katılımın bir uygulaması ve inşallah bütün bu konuya ilgi duyan ve kendisini bu görevi yapmakta sorumlu hisseden insanlarımızın için bir imkan olmuş oluyor. Vermeyenler de o yönde bir tercih kullanmış oluyor. O da demokrasinin bir uygulaması” dedi.

Oy verme işleminin ardından tekrar açıklamada bulunan Şen, Olimpiyat Stadı’nın içinde ve dışında gerekli önlemlerin alındığını kaydederek, “Gördüğünüz üzere Olimpiyat Stadı’nın dış kısımlarını Berlin polisi, iç kısımlarını ise bizim görevlendirdiğimiz güvenlik firması yardımcı oluyor bizlere. Zaten herhangi bir ciddi güvenlik sorunu da beklemiyoruz. Vatandaşlarımızın en güzel şekilde burada gelerek oy kullanmalarını istiyoruz. Bazı vatandaşlarımızın adres kaydı burada yoktu. Onlara ilan ettik adres kaydınızı yaptırın diye, yaptırdılar. Böylece bizim buradaki kayıtlı seçmen sayımız yaklaşık 141 bin civarına ulaştı. Bunların tamamı kayıtlı seçmen. O seçmenlerden bazıları seçimler 4 gün süreceği için seçime gelecekleri günü kendileri belirlediler. Kendileri seçim gününü belirlemeyen seçmenlere ise YSK’nın sitesi otomatik olarak birer gün belirledi. Şu anda seçmenlerimizin yapması gereken ysk.gov.tr adresine girip kendilerine ait olan seçim gününde buraya gelmeleri, gelirken tabi TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya pasaportlarını yanlarında getirmeleri” dedi.

"HAYLİ ZORDU"

Olimpiyat Stadı’nda oy veren vatandaşlar ise internet üzerinden yapılan randevu sisteminin belirli aksaklıklara neden olduğunu belirtti. Seçim prosedürünün vatandaşlara bir hayli zorluk yaşattığını kaydeden Şebnem Sarı, “Seçim prosedürü bir hayli zordu. Belki bizler internete girip çıkan kısım olarak bizim için kolaydı fakat halkın büyük bir kısmı için bence bir hayli zor internet üzerinden randevu almak, sadece randevu günü belirli bir yere gelmek. Bunlar umarı bir dahaki sefere biraz daha farklı yürür” dedi. Oy verdikleri için bir hayli mutlu olduklarını kaydeden Fatma Bilen ise, “Oy verdiğimiz için çok mutluyum. Verebildiğimize çok mutluyum. Geç bile kalınmıştı. İnşallah hayırlısı olur” dedi. Kendilerine böyle bir şans verildiği için mutlu olduklarını kaydeden Kemal Aslan da, “Aşağı yukarı 6-7 yıldır burada yaşıyorum. İlk defa böyle bir şansımız oldu. Mutluyum, sabah kalktık ve oy kullanmak için geldik. Bazı arkadaşlar sıra olduğu için gelmek istemedi. Bazı arkadaşlar randevu almak ve oy kullanmak istemedi. Bence burada yüzde 50 oranında katılım olur sistem ve randevu olayından dolayı. Herkes önceden mektuplarını alsaydı belki daha fazla katılım olurdu” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.