“Altın doların yerini alabilecek hale geldi”

“Altın doların yerini alabilecek hale geldi”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Dolarınızı TL yâda altına çevirin” çağrısı Kahramanmaraşlı kuyumcu esnaflarının iştahını kabarttı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  Dolarınızı TL yâda altına çevirin” çağrısı Kahramanmaraşlı kuyumcu esnaflarının iştahını kabarttı.

Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, “Altın doların yerini alabilecek hale geldi” dedi.   İstanbul’dan sonra altın üretiminde 2’nci sırada yer alan Kahramanmaraş’ta altın üreticileri son zamanlarda bir hayli çalışma temposu içerisine girdi. Türkiye genelinde Altın satışları bir haftada üçe katlanırken yastık altı 55 ton altının da ekonomiye kazandırılması bekleniyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  'Dolarını bozdur, oyunu boz' söyleminin ardından vatandaşlar altına yatırım yapmaya başladı. Bu kapsamda kentte yaklaşık 500 kuyumcu atölyesinde hummalı bir çalışma başlayarak, halkın altın talebi karşılanıyor. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, Vatandaşların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine dövizlerini bozdurmaya devam ederek, TL veya altına yatırım yaptıklarını söylerken, şu anda piyasada sürekli dolar bozdurulduğundan Türk lirası yetersizliğinin çekildiğini vurguladı. Türk lirası yetersizliği olduğundan dolayı vatandaşın bu kez de altına yöneldiğini kaydeden Öz, bundan dolayı altın sektöründe müthiş bir hareketliliğin olduğunu ve şu anda özellikle Darphanenin bastığı Cumhuriyet liralarının yok sattığına dikkat çekti.

Öz, “Cumhurbaşkanımızın çabası bu ekonomik savaşta ülkemizin, ekonomimizin, milletimizin ayakta kalmasını TL’nin değerlenmesini ve dış güçlerin ülkemiz üzerinde oynadığı bu ekonomik oyuna karşı dim dik bir duruşla ekarte etme çabasıdır ve bunda da başarılı olduk.   Dolar şu anda hızla geriliyor. İnşallah bu düşüş de aynı hızla devam eder” dedi.  

‘TÜRK LİRASI YETERSİZLİĞİ ÇEKİLİYOR’

Vatandaşların dövizlerini bozdurmasıyla birlikte piyasada Türk Lirası sıkıntısının yaşandığını dile getiren Öz, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine özellikle doların ve Euro’nun Türk parası üzerinde ki baskısını kırmak amacıyla vatandaşlarımız ellerindeki dövizleri TL’ye veya altına çevirdi. Şu anda vatandaşların veya kurumların dolar bozdurma yoğunlukları devam ediyor. Hatta ve hatta sürekli dolar bozdurulduğundan Türk lirası yetersizliği çekiliyor. Ama insanlarımız TL yoksa bile altına yatırım yapıyor. Özellikle Darphanenin bastığı Cumhuriyet liraları şu anda yok satıyor. Cumhurbaşkanımızın çabası bu ekonomi savaşta ülkemizin, ekonomimizin, milletimizin ayakta kalmasını TL’nin değerlenmesini ve dış güçlerin ülkemiz üzerinde oynadığı bu ekonomik oyuna karşı dik bir duruşla ekarte etme çabasıdır ve bunda da başarılı olduk.   Dolar şu anda 3.36 TL’ye kadar gerilemiş durumda. İnşallah bu düşüş de aynı hızla devam eder.”

  ‘DÖVİZ BÜROLARINDA GÜNLÜ 100 BİN DOLARIN ÜSTÜNDE SATIŞ GERÇEKLEŞİYOR’

Döviz bürolarında şu ana kadar günlük 100 bin doların üstünde satış gerçekleştiğinin altını çizen Öz, bu ekonomik savaşı dolar stoklarını eriterek hep birlikte üstesinden  geleceklerini kaydetti. Öz, “17/25 Aralık, Gezi olayları ve 15 Temmuz’da ülkemiz çok ciddi sınavlar verdi. Bu sınavı gerçekten başarılı bir şekilde geçtik ve bu oyunları bozduk. Doların yükselmesi aslında daha büyük bir oyundu. Ülkemizi ekonomik açıdan zaafa uğratmayı amaçladılar. Ama vatandaş cumhurbaşkanımızın çağrısıyla cumhurbaşkanımızın taleplerini, isteklerini göz ardı etmedi ve ellerinde ki dolarları bozduruyorlar. Şu anda her döviz bürosunda minimum 100 bin doların üzerinde satışlar gerçekleşiyor. İnşallah bundan sonra ülke olarak cumhurbaşkanımızın da dediği gibi bu savaşı hep birlikte merkez bankamız, serbest piyasa, devlet kurumları, dolar ihalelerini ve dolar stoklarını eriterek bu savaşı bizde karşı bir hamleyle alt edeceğiz” şeklinde konuştu.

 ‘ALTIN SEKTÖRÜ DOLARIN YERİNİ ALABİLECEK HALE GELDİ’

Bu sıkıntılı dönem içinde dolardan çıkıp altına yönelen insanların çok olduğunu söyleyen Öz, Altın sektörünün bir nebzede olsa doların yerini alabilecek konuma eriştiğini ifade etti. Öz, “Dünyada kuyum sektöründe bir sıkıntı ve daralma var. Fiziki altın satışı ile kuyum sektörü birbirinden farklı şeylerdir. Altın satışları hazineyi ilgilendiren bir değerli madendir ama kuyum dediğimiz zaman iş aksesuar ve takı boyutuna gidiyor. Aslında altın sektörü doların bir nebzede yerini alabilecek hale geldi. Şu sıkıntılı dönemde de dolardan çıkıp altına yönelme çok oldu. Bu dönemde özellikle Cumhuriyet liralarının satışında bir patlama oldu. Bu da kuyumcu esnafımızın biraz canlanmasına vesile oldu” ifadelerini kullandı.

Kaynak; Manşet Gazetesi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.