Amasra Termik Santral Lavuar Tesisinin Çed Kararının Yürütmesi Durduruldu

Amasra Termik Santral Lavuar Tesisinin Çed Kararının Yürütmesi Durduruldu
Zonguldak İdare Mahkemesi Hattat Holding tarafından Amasra’ya yapılmak istenen termik santrale ait lavuar tesisi için Bartın Çevre İl Müdürlüğü tarafından verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının yürü...

Zonguldak İdare Mahkemesi Hattat Holding tarafından Amasra’ya yapılmak istenen termik santrale ait lavuar tesisi için Bartın Çevre İl Müdürlüğü tarafından verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının yürütmesini durdurdu. Mahkeme Bartın Platformu’nun yaptığı itirazları haklı buldu.

"İTİRAZ YOLU KAPALI"

Zonguldak İdare Mahkemsi yapılan başvuruyla ilgili oy birliği ile aldığı kararda, tesisin önemli çevresel etkilerinin olacağı kararına vardı. Kararda, "Mahkeme kararında; “uyuşmazlık konusu tesisin çevresel değerlendirme ve ekolojik değerler yönünden önemli çevresel etkilerinin olacağı hususları dikkate alındığında çevresel etki değerlendirmesi yapılması ve ÇED raporu hazırlanması suretiyle işlem tesis edilmesi gerektiği sonucuna varıldığından, Çevresel Etki Değerlendirilmesine gerekli olmadığı yönünde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir. Diğer yandan, dava konusu ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına konu kömür hazırlama tesisinin ormanlık yerde çevresel ve ekolojik yönden önemli etkilere neden olabilecek alanda yapılacak olması nedeniyle söz konusu faaliyetin yapılması halinde çevreye olumsuz etkilerinin olabileceği anlaşıldığından, dava konusu işlemin uygulanmasında çevre ve yapılan yatırımlar yönünden telafisi güç veya imkansız zararların doğabileceği sonucuna varılmıştır” vurgusu yapıldı.

"HUKUKSUZ BİR GİRİŞİM"

Platformdan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise, “Hattat şirketine ait “Kömür Hazırlama Tesisi”ne, Bartın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından sadece beş gün içinde “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti. Bartın Platformu üyeleri bu kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için Zonguldak İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Zonguldak İdare Mahkemesi 2015/187 nolu kararıyla bu kararın yürütmesinin durdurulmasına itiraz yolu kapalı olmak üzere oybirliğiyle karar verdi. Bu karar, yıllardır hukuksuz şekilde yürütülen termik santral kurma girişimleri ve ÇED süreçlerinin de sonlandırılması için önemli bir gerekçe oluşturuyor” denildi.

HATTAT HOLDİNG'E BAĞLI HEMA ENDÜSTRİ AŞ'NİN KURMAK İSTEDİĞİ LAVUAR ALANI İLE İLGİLİ ÇED'E GEREK YOKTUR' KARARINA ZONGULDAK İDARE MEHMEKESİ 'DUR' DEDİ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.