Andon’da Hes’e İptal Kararı

Andon’da Hes’e İptal Kararı
Rize’de tartışmalara neden olan HES projesi için mahkeme hukuksal alp yapı oluşturulmadığı için yürütmeyi durdurma kararının ardından iptal kararı verdi.

- Rize’de tartışmalara neden olan HES projesi için mahkeme hukuksal alp yapı oluşturulmadığı için yürütmeyi durdurma kararının ardından iptal kararı verdi.

Rize’nin Küçükçayır Köyü’nde bulunan 'Andon İçme Suyu Tesisi' bünyesinde Rize Belediyesi ile İl Özel İdaresi arasında yapılan bir protokol ile inşasına başlanılan HES projesi, Rize İdare Mahkemesi’ne köy sakinlerinden Kazım Delal Yusuf Esir’in açtıkları iptal davası üzerine mahkeme tesis içerisinde bir HES Yapılabilmesi için gerekli yasal alt yapının oluşturulmadığı için çalışma hakkında iptal kararı verdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, “HES’lere karşı bu güne kadar 130’a yakın dava açıldı. 110’un üzerindeki HES için açılan bu davalarda 122 ‘yürütmeyi durdurma’ ve ‘iptal’ kararı verildi. Diğer davalarda olduğu gibi burada da yargı, devletin resmi kurumlarının açıkça hukuka, yasalara, yönetmeliklere ve uluslararası anlaşmalara aykırı davrandığını ortaya koydu. Bu davanın en ilginç yönü ise yaklaşık 350 bin nüfusun içme suyunun sağlandığı içme suyu tesislerinin içerisinde böyle bir projenin geliştirilmesi. Yani suyu önce bu tesislerden geçirip, enerji üretilecek ve sonrasında arıtma tesislerine verilip, isale hattına aktarılacak. Bu projenin devamında ise Paşaçukur mevkiinde, hiçbir izin veya kullanım hakkı alınmaksızın böyle bir tesis yapılmış ve bitirilmiş. Burada ise su tribünlerden geçirildikten sonra direk isale hattına veriliyor! Ortada böylesine ilginç bir durum var ve daha da ilginci yaklaşık 2 yıldır bu çalışma için herhangi bir yazışma, ÇED Raporu veya başvuru dahi yapılmamış. DEKAP olarak bundan sonra da HES’lere ve benzeri yıkım projelerine karşı yurdun her yanında mücadele eden köylülerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Mahkemenin verdiği kararı değerlendiren köy sakinlerinden Kazım Delal, "Bıktık artık. Yeter. Çeksinler ellerini vadilerimizden, köylerimizden, sularımızdan. Bıçak kemiği de deliyor, canımız yanıyor. Derelerimizde su yok, verecek bir yudum suyumuz yok! Anlasınlar artık. Bu nasıl kanun nizamdır ki devletin kendi kurumları buna karşı işlem yapıyor? Mahkeme durduruyor, iptal ediyor ama bunlar durmuyor. Bundan sonra bizim de uygulayacağımız yöntem bellidir. Kimse bizi suçlamasın bundan sonra” dedi.

Mahkemenin iptal kararı verdiği HES çalışması bir çok eylem ve gerginliğe neden olmuştu. Köy sakinleri dönem dönem jandarma ile karşı karşıya gelirken Kazım Delal ve arkadaşları bu eylemler dolayısı ile yargılanarak ceza almışlardı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.