Antep Fıstığındada Entegre Mücadele Başladı

Antep Fıstığındada Entegre Mücadele Başladı
Antepfıstığı Entegre Mücadelesinde Başarılı Çiftçilere Belge Verildi

Antepfıstığı Entegre Mücadelesinde Başarılı Çiftçilere Belge Verildi

Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Koordinatörlüğünde İlimizde Yürütülen Antepfıstığı Entegre Mücadele Projesi kapsamında başarılı üreticiler “ Entegre Mücadele Üretici Sertifikası” ile ödüllendirildi.

Bilinçli ve tekniğine uygun yetiştiricilik yapan, çevre ve insan sağlığına duyarlı mücadele uygulamaları ile çevresine örnek olan ve ilimizde 10.000 dekar alanda yürütülen proje kapsamındaki 35 üreticiye sertifikaları İl Müdürü İhsan Emiralioğlu tarafından verildi.

Pazarcık İlçesi Tilkiler mahallesindeki Antepfıstığı Üreticisi Mustafa İPER e ait fıstık bahçesinde gerçekleşen belge töreni öncesinde Dal güvesi zararlısının tanıtılması ve mücadelesi ile budama, gübreleme ve sulama konularında “ çiftçi tarla okulu “ etkinliği yapıldı. Antepfıstığı Entegre Mücadele Projesi Ülke Koordinatörü Uzman Serpil Karadağ ve Uzman Mehmet Uzun tarafından verilen uygulamalı eğitim ile üreticilerimizin bilgi ve tecrübeleri arttırıldı. Tamamen teknik bir eğitim ve toplantı formatında gerçekleşen tören ile bölge üreticileri daha başarılı, çevre ve insan sağlığına duyarlı kültürel uygulamalar doğrultusunda bir üretimin gerçekleşmesi için yapılan etkinlikten oldukça memnun oldular.

Törende bir  açıklama yapan İl Müdür İhsan Emiralioğlu’ Bugün ilimiz Pazarcık ilçesinde çiftçilerimiz ile birlikte Antepfıstığı bahçesinde çiftçilerimiz ile birlikteyiz, Bakanlığımız tarafından uygulanan entegre mücadele uygulamaları ile ilgili başarılı olan bu uygulama prensiplerini benimseyen, çiftçilerimize bahçede yerinde sertifikalarını teslim ettik. Pazarcık ilçemiz özellikle Antepfıstığı yetiştiriciliği bakımından önde gelen ilçelerinden bir tanesi. Bu bölgemizde son yıllarda yeni antepfıstığı bahçeleri kuruluyor ve bizde bu bölgede teknik elemanlarımızla birlikte sürekli çiftçilerin yanında onların daha iyi ürün alması noktasında arkadaşlarımız çiftçilerimiz ile sahada mesai yapıyorlar. Bu anlamda özellikle iyi tarım uygulamaları Antepfıstığı bahçelerinde son yıllarda son derece yaygınlaştı. Bunun yanında “Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması” programına da biz bu bölgemiz aldık. Bu anlamda hem çiftçilerimize sağlıklı ürün üretmelerini sağlamış oluyoruz bir taraftan da bakanlığımızın uyguladığı teşvik ve desteklerden çiftçilerimizi yararlandırıp, onların ekonomik gelirlerini yükseltmiş oluyoruz dedi.

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik elemanlarından Antepfıstığı Entegre Mücadele Projesi Ülke Koordinatörü Uzman Serpil Karadağ Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Antepfıstığı Zararlıları konusunda çalışma yürütmekteyim. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarafından, 16 üründe entegre mücadele çalışmaları var bunlardan bir tanesi de antepfıstığı, antepfıstığı entegre mücadelenin ülkesel koordinatörü benim, bu entegre mücadele çalışmaları Gaziantep Adıyaman Şanlıurfa ve Kahramanmaraş ilinde özellikle Pazarcık ilçesinde başarılı bir şekilde uygulanmakta ve bunların sonucu da çiftçilerimize yansımaya başlamıştır antepfıstığı alanlarında birçok zararlı mevcuttur 40’ın üzerinde zararlı bulunmaktadır. Bu zararlılara karşı entegre mücadele çalışmaları yürütülmekte. Dedi

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik elemanlarından Mehmet uzun: kısa ve öz olarak özellikle sürüm konusunda ağaçlara yaklaşılmaması gerektiğini vurgulamak istiyorum öncelikle bu neden? Nedeni şu biliyorsunuz ağaç köklerden besleniyor nasıl insanların damarları varsa ve bu kan yoluyla geçiyorsa, ağaçlarımızın da kökleri var damar gibidir bunlar eğer biz kökleri kesersek çok yaklaşıp da ana kökleri kesersek eğer bunları traktör ve pulluk la bu defa topraktan su besin almasını engelleriz dedi.

Tilkiler Mahallesi   muhtarı Yasin Atılan: bugün fıstık hasat döneminde güneydoğunun en önemli fıstık yetiştiriciliği olan tilkiler köyündeyiz tilkiler köyünde tadı ile kalitesi ile mükemmel antepfıstığı yetiştiriyoruz, bugünkü toplantımızın amacı da entegre mücadeledir. Sağlıklı daha kaliteli fıstık yetiştirmek için fıstıklarımız güneydoğuda rekor seviyede 34 bin dönüm çks ye kayıtlı arazimiz vardır. Herkesi tilkilerdeki fıstıkları görmeye davet ediyoruz. Bizlere yardımcı olan toplantıyı gerçekleştiren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz.

Bakanlığımızca güvenilir gıda üretimi hedefi doğrultusunda tarladan sofraya güvenilir gıda arzının sağlanması, taze sebze ve meyvede ihracat ve iç tüketimde yaşanan kalıntı sorununun çözülmesi, çevre ve insan sağlığını dikkate alan uygulamalar ile  kontrollü ve az zirai mücadele ilaçlarının uygulandığı, Entegre Mücadelenin ilimizde diğer  tarımsal ürünlerde de yaygınlaştırılması düşünülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.