Antik kent bilmecesi ve mozaiklerimiz!...

Kahramanmaraş’ta bir süre önce Namık Kemal Mahallesi sınırları içinde yer alan geçmiş bir medeniyete ait mozaikler bulundu.

Mozaikleri yapan medeniyetin adı nedir daha tam olarak çıkartılmadı. Değerli tarihçimiz Yalçın Özalp; “Germanicia” ifadesine şiddetle karşı çıkıyor. Öyle bir medeniyet Kahramanmaraş’ta yaşamadı diyor.

Yalçın hocamızın bu iddiasına birilerinin cevap vermesi gerekiyor. Olmayan bir medeniyeti yaşamış gibi göstermek, yaşamış medeniyetin gerçek ismini bulup ortaya çıkarmadan bir isim takmak doğru bir şey olmasa gerek.

Yarın yalanımız ortaya çıktığında çok gülünç bir duruma düşeriz.

Özellikle bu isim karmaşasına değinerek konuya girmek istiyorum.

Değerli Kültür ve Turizm Müdürümüz Seydi Küçükdağlı kardeşimizden rica ettik, bizi bir gezdir ve bilgilerini bizimle paylaş dedik.

Değerli gazeteci Mustafa şirin ve ben söz konusu kazı alanına gittik.

Öncelikle bu bölgenin komple kamulaştırılarak, o bölgede iskanın sona erdirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bu iş sağa sola bir iki evi satın alarak yapılacak bir iş değildir.

Arkeolog yada konunun uzmanı değilim. Ancak Türkiye’nin çeşitli yerini gezen ve bu konulara meraklı biri olarak şunu ifade etmek istiyorum…

İş yapıyor gibi görünmek istiyorsanız yaptıklarınız doğru.

Ancak üzüm yemek niyetindeyseniz, bu iş çoook uzun yıllar sürerki, buna da hiç birimizin ömrü yetmez….

Önerim ise; 2012 yılında Özel İdare, Kahramanmaraş Belediyesi ve Bakanlık olmak üzere iyi bir bütçe ortaya konularak kazı bölgesi genişletilmeli ve açık hava müzesi haline getirilmesi için çalışmalar başlatılmalıdır.

Buna ilaveten Kahramanmaraş il genelinde Turizm Yatırım alanları tespit edilmeli ve bu yerler Bakanlar kurulunda ele alınıp, yatırımcıya hazır hale getirilmelidir.

Bu iki önemli konu ile ilgili bir çalışma ortaya konulmadan Kahramanmaraş’ta turizm adına söylenen sözler hep havada asılı kalacaktır… Bizden hatırlatması.

Şu andaki görüntü; havanda su döğmeye benziyor.

SAMALİ YARDIMLARI VE STK’LARIMIZIN TAVRI..

Ramazan’a girerken  “iftar proğramlarının bedelleri Somali’ye gönderilmelidir” başlığı altında bir yazı kaleme alarak, konuyu gündeme getirmiştim.

Kamusen, Memursen ve bazı STK’lar bu önerime destek verecek uygulamalar yaptılar. Bu hayırlı ayda,  oradaki insanlara hayır yapmak için birbirleriyle yarış içinde olan bu necip millete en kalbi duygularımla şükranlarımı ifade ediyorum.

Allah herkesin yaptığı yardımın karşılığını her iki cihanda da versin diyorum.

Bu sebepten dolayı Kahramanmaraş’ta yapılan hiçbir iftar etkinliğine katılmadım. Ve bundan sonra da katılmayacağım. Bizi iftara davet eden dostlarıma teşekkür ediyorum. Ancak aldığım bu karara da dostlarımın saygı göstermesini istiyorum.

Yüce Peygamberimiz bir hadisinde “Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir” buyurmuştur. Bu rahmet ve bereket ayında ekonomik durumu olmayan insanlar mezarlıklara giderek, orada yatan yakınlarının mezarlarına birer teneke su dökse bile bunun ne kadar hayır getireceğini hesaplamalıdırlar.

Gücü olmayan insanlar, etraflarındaki yaşlı insanları ziyaret etsinler, onlarla birlikte bir iftar açsınlar.. Her insanın bir güzellik yapacak gücü ve kudreti vardır. Her şey parayla değildir. Parasız yapılacak iyilik ve ikramlarda vardır…

Lütfen iyilik yapmak için birbirimizle yarışalım…..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mehmet TAŞ Arşivi