Arü’de “Eskiçağda Anadolu-pers İlişkileri” Konulu Konferans

Arü’de “Eskiçağda Anadolu-pers İlişkileri” Konulu Konferans
Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Konferans Serisinin 3. konferansı Tarih Topluluğunun katkılarıyla gerçekleştirildi. İran-Tahran Tarbiat Modares Üniversitesi Arkeoloji Bölümü...

Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Konferans Serisinin 3. konferansı Tarih Topluluğunun katkılarıyla gerçekleştirildi. İran-Tahran Tarbiat Modares Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alireza Hejebri Nobari tarafından “Eskiçağda Anadolu-Pers İlişkileri” konulu bir konferans verildi.

Prof. Dr. Alireza Hejebri Nobari konuşmasında Med, Akamenid ve Pers dönemlerinin siyasi tarihi ve medeniyetleri hakkında bilgilerini ve görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Bu kültürlerin Anadolu ile olan ilişkilerini arkeolojik buluntular üzerinden değerlendiren Nobari, karşılıklı ilişkiler özellikle de siyasi nitelikte olanlarla ilgili bilgilerin çivi yazılı belgelerden elde edilmesinin yanı sıra diğer en somut kanıtların Anadolu’da bulunduğu ifade etti. Nobari konuşmasının devamında Lidya (Lydia), Likya (Lykia), Frigya (Phrygia), Büyük Frigya (Phrygia), Kilikya (Kilikia/Cilicia) ve Urartu bölgelerinde yer alan kaya mezarları, anıt mezarlar, tümülüsler, tapınaklar ve duvar resimleri ile buralardan ele geçen mezar eşyaları, tasvirli eserler, kabartmalar, silindir mühürler, sikkeler ve çeşitli malzemelerden objeler gibi maddi kültür kalıntılarının özellikle tasvir ve bezemelerinde Anadolu ile Med, Akamenid ve Pers İmparatorluğu arasındaki siyasi ve kültürel ilişkilerin yansımalarının belirgin bir şekilde izlenebildiğine dikkatleri çekmiştir.

Konferansın açış konuşması Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Suat Vural tarafından yapılmış, program Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’ın teşekkür konuşması, Prof. Dr. Alireza Hejebri Nobari’ye teşekkür belgesinin takdimi, Ardahan Üniversitesi akademisyenlerinin ve öğrencilerinin hatıra fotoğrafı çekimi ile sona ermiştir.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.