Atatürk Üniversitesinden “Kadıniçinerkek” Kampanyasına Destek

Atatürk Üniversitesinden “Kadıniçinerkek” Kampanyasına Destek
Atatürk Üniversitesi’nce “He For She /KadınİçinErkek” kampanyasına destek verilerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında bir dizi program gerçekleşti.Atatürk Üniversitesi Kültür ve Göste...

Atatürk Üniversitesi’nce “He For She /KadınİçinErkek” kampanyasına destek verilerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında bir dizi program gerçekleşti.

Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezinde düzenlenen organizasyonda Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, “He For She /Kadın İçin Erkek” kampanyasına destek vererek protokole imza attı. Daha sonra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında bir dizi program gerçekleşti. İlk olarak düzenlenen serginin açılışı yapılarak protokol konuşmaları yapıldı.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, konuşmasında kadın sorununa dikkat çekmek ve önemli duyuruda bulunmak için toplandıklarını ifade ederek, “Dün olduğu gibi bugün de, dünyanın ve Türkiye’nin öncelikli meselelerinden biri “kadın sorunu” dur; kadına yönelik hak ihlalleri, kadına şiddet ve diğer çirkin muameleler. Her gün on binlerce kadın her türlü şiddete maruz kalmakta, her türlü hak ihlaline uğratılmakta; hırpalanmakta ve yaşam koşulları zayıflatılmaktadır. Her üç kadından birinin dayak yediği bir dünyada yaşıyoruz öyle bir dünya ki aile içi şiddetin yüzde 90’nı 54 kadınlara karşı işlenmekte. Hak ihlallerinin horlanıp dışlanmaların haddi hesabı yok. Eğitim gören 100 kadından sadece 2’sinin yükseköğrenim görebildiğini biliyor muyuz? Bunlara karşın dünyada yapılan işlerin 66’sı kadınlar tarafından yapılıyor. Yani işlerin sadece yüzde 34’lük kısmını erkekler üstleniyor. Oysa dünyadaki toplam gelirin yüzde 90’ı erkekler ait. Peki ya toplam mal varlıklarının oranı? Evet. Dünya da ki mal varlığının yüzde 99’u erkeklere ait; bir başka deyişle dünya üzerinde ki mal varlıklarının sade ve sadece yüzde1’i kadınlar aittir. Bu verileri çoğaltabiliriz. Fakat çoğaltsak da çoğaltmasak da bir gerçek var ki o da kadınların mazlum olduklarıdır, mahzun olduklarıdır, mağdur olduklarıdır. Bugün biz de buradan kadınların mazlum ve mahzun oluşlarına karşın mahcupluğumuzu ilan ediyoruz. Bir erkek olarak bir eş olarak bir baba olarak bir hoca olarak.” diye konuştu.

Rektör Koçak, Atatürk Üniversitesi olarak küresel ölçekli bir kadın dayanışma kampanyasına destek vermek için toplandıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Söz konusu kadın dayanışma kampanyasının adı “He For She” dir. Türkçe karşılığı “kadın için erkek” olan bu kampanya, Birleşmiş milletler toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadı güçlenmesi birimi tarafından organize edilen ve herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarını savmaya çağıran bir dayanışma hareketidir. Atatürk Üniversitesi olarak bizlerde,150 bini aşkın öğrencimiz, 2 bin 600 akademisyenimiz ve 3 bin 500 personelimizle söz konusu bu insani kampanyaya dahil olduğumuzu bugün buradan ilan ediyoruz. Bir üniversite öğrencisi olan Özgecan’ın acısı yüreklerimizde tazeliğini korurken Atatürk Üniversitesi olarak bizlerde” kadına şiddete hayır” “kadın hak ihlallerine hayır” diyoruz. Kadın sorununu sadece kadınların değil, herkesin sorunu olduğunu, bu sorunu ancak erkeklerin de destek vermesiyle çözüme kavuşturulacağını biliyoruz. Dolayısıyla “her yaştan erkeği, kadınların potansiyellerini gerçeğe dönüştürmelerini engelleyen sosyal ve kültürel engellerin kaldırılmasına destek vermeye” çağırıyoruz. Az önce açılışını yaptığımız kadın konulu sergi ile birlikte, birazdan da kadın sorunu temalı iki tiyatro oyunu sahnelenecektir. Kadın gerçeğimize ilişkin farkındalıkları artıracağını düşündüğümüz bu etkinliklerin yanı sıra, gelecek ay içerisinde tamamlanacak olan, öğrencilerimiz tarafından yazılan kadın hikayeleri ve yine kadın sorunlarını içeren tiyatro oyunlarını kitap haline dönüştürülmesi ve bunların sahnelenmesi de gerçekleştirilecektir.”

Daha sonra Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak’ın eşi Özden Altıparmak, bir konuşma yaparak kadına verilmesi gereken değerin öneminin altını çizdi.

Konuşmaların ardından Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyelerinden Bünyamin Aydemir’in yazdığı “kadına şiddet” konulu tiyatro oyunu fakülte öğrencileri tarafından sahnelendi. Tiyatro oyununun sonunda Özgecan unutulmadı. Oyun izleyicilerden tam not alarak yoğun alkış aldı.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDEN  “KADINİÇİNERKEK” KAMPANYASINA DESTEK

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.