Atık Ve Artıklardan Sanat Eserleri

Atık Ve Artıklardan Sanat Eserleri
Sanko Sanat Galerisi’nde, Zeynep Elbeyli’nin atık ve artıklardan hazırladığı tasarımlardan oluşan sergisi, 19 Şubat’a kadar gezilebilecek.

Sanko Sanat Galerisi’nde, Zeynep Elbeyli’nin atık ve artıklardan hazırladığı tasarımlardan oluşan sergisi, 19 Şubat’a kadar gezilebilecek.

“Aydınlanma Öyküsü 2” ismini verdiği serginin, tamamen atık ve artık malzemelerden hazırlandığını anlatan Elbeyli, herkesin dünyayı fütursuzca paylaşan ve tüketen bireyler olarak çocuklara daha güzel yarınlar bırakabilmek için sorumlu olduğunu söyledi.

Atıkların geri dönüşümü ve imhası konusunun başlı başına bir gündem olduğunu belirten ve bireylerin bu anlamda daha duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Elbeyli, sergilediği 43 eserin satışından elde edilecek gelirin tamamını kız öğrencilerin okuyabilmesi için burs olarak bağışlayacağına dikkati çekti.

İkinci kişisel sergisini Sanko Sanat Galerisi’nde açtığını kaydeden Elbeyli, “Tasarımların hemen hepsini ışıklandırmalı hazırlıyorum ve yaydıkları ışıkların aslında metaforik anlamda zihinsel aydınlanmamızı sağlamalarını ümit ediyorum. Gerçek aydınlanma gözümüzün değil, zihnimizin uyanması ile gerçekleşiyor” diye konuştu.

SAN-AT-IK AYDINLIK

Böyle birbirine girmiş kavramların felsefi olarak birbirleriyle olan ilişkilerini hep düşündüğünü ve sorguladığını vurgulayan Elbeyli, şöyle devam etti:

“Çalışmalarıma ‘SAN-AT-IK AYDINLIK’ adını verdim. Bu eserlerin hepsi artıklardan tasarlanmıştır. Her birinin hikayesi ve verdiği mesaj var. Öteki diye bir şeyin olmadığını, birbiri ile ilgisiz görünen birçok parçanın bir araya bir anlam kazanmak üzere gelerek aynı bütüne hizmet edebildiğini göstermeye çalıştım.

İnsandan başka hiçbir canlı dünyaya zarar vermiyor. Hepimiz sorumluyuz. İnsanların bulamaca tadında eğlendirirken düşünmelerini, sorgulamalarını ve özeleştirilerini yapmalarını istedim. Her konuda olduğu gibi çevre bilinci çocukluk yaşta verilmeli.  Keşke SAN-AT-IK çalışmalar ilköğretimde ders olarak işlense.” 

Elbeyli’nin Sanko Sanat Galerisi’ndeki sergisi, 19 Şubat’a kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

ZEYNEP ELBEYLİ

Hacettepe Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden 1984 yılında mezun olan Elbeyli, 1989’da alanında Erciyes Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı.

Yaşamdaki döngülere yüklediği anlamla atıklara ilgi duyan sanatçı, SAN/AT/IK tasarımlar yapıyor. ''TRA/SH/İNE'' adını verdiği, üç temayı buluşturan tasarımlarından oluşan serisinin ilk örnekleriyle 2014 yılında “Bir Aydınlanma Öyküsü” adlı sergisini açtı. Sergideki eserlerin tamamı atık ve artık kullanılarak tasarlanmış aydınlatmalı objeler-heykellerden oluştu.

Elbeyli, 2012 yılında profesyonel alana taşıdığı takı tasarımlarına sanat anlayışını yansıtıyor. Sanatçı, unique (eşsiz, nadir, benzersiz, özgün) olmanın doğallığında, çeşitliliğin zenginlik olduğu inancından hareketle hazırladığı serileri Ortadoğu Mücevherat Fuarında sergiledi ve kutnu kumaş - gümüş kombinasyonuyla tasarlanan ilk takı ve kol düğmesine imza attı.

Evli, iki çocuk annesi olan ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Kutnu Kumaş Tanıtım Projesi’ne takı tasarımlarıyla destek veren sanatçının diğer çalışmaları şöyle:

“Gelenekten Geleceğe (Hışva Han-Gaziantep, Kutnu Tanıtım Projesi, 2015), Bir Aydınlanma Öyküsü (Gaziantep Üniversitesi Cenani Sanat ve Kültür Merkezi-Gaziantep, 2014), Ruhumun Arka Bahçesi (Ortadoğu Mücevherat Fuarı- Gaziantep,  2014), Şimdi Lale Zamanı (Ortadoğu Mücevherat Fuarı-Gaziantep, 2013), Bujider Takı Tasarım Yarışması finalisti (BIJOUX EXPO TURKEY 2012, İstanbul)”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.