Aydın Ovası’nda Yaşanan Taşkınlara Aşırı Yağışlar Sebep Oldu

Aydın Ovası’nda Yaşanan Taşkınlara Aşırı Yağışlar Sebep Oldu
Denizli ve Aydın bölgesinde yaşanan aşırı yağışlar Büyük Menderes nehrinin Aydın Ovası’nda taşkın vermesine neden oldu.Taşkın sonucu binlerce dönüm ekili arazi sular altında kaldı ve birçok çiftçi mağ...

Denizli ve Aydın bölgesinde yaşanan aşırı yağışlar Büyük Menderes nehrinin Aydın Ovası’nda taşkın vermesine neden oldu.

Taşkın sonucu binlerce dönüm ekili arazi sular altında kaldı ve birçok çiftçi mağdur oldu. Çiftçiler, yaşanan taşkının sebebini Adıgüzel ve Kemer Barajı kapaklarının açılmasına bağlaması üzerine DSİ 21. Bölge Müdürlüğü taşkının baraj kapaklarının açılması değil, aşırı yağışların neden olduğunu açıkladı.

Denizli ve Aydın’ın yukarı havzalarında yaşanan aşırı yağıştan dolayı Büyük Menderes Nehri haddinden fazla gelen suyu taşıyamayınca Aydın Ovası’nın çeşitli yerlerinde taşkın verdi. Yenipazar Aydın-Nazilli Karayolu da taşkınlar nedeniyle trafiğe kapandı. Aniden bastıran sel nedeniyle yollarda mahsur kalanlar kendi çabaları ile kurtulurken, Karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri yollara uyarı levhası çakıp, yolu da trafiğe kapattı.

TAŞKININ SEBEBİ BARAJLAR DEĞİL

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü yetkilerince yapılan açıklamada Aydın Ovası’nda yaşanan taşkınların baraj kapaklarının açılmasıyla ilgili olmadığı ve aşırı yağışların taşkına sebebiyet verdiği ifade edildi. DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada: “Adıgüzel Barajı’nın toplam hacmi 1 milyar 76 milyon metre küptür. Adıgüzel Barajı’nın doluluk oranı yüzde 63 olup şu anda ise 675 milyon metreküp su bulunmaktadır. Bu anlamda Adıgüzel Barajın’dan su bırakmanın herhangi bir akla hizmet etmesi söz konusu değildir. Adıgüzel Barajı’ndan herhangi bir şekilde damla su bırakılmamıştır. Aydın Ovası’nın sular altında kalmasının ve taşkının sebebi de Denizli bölgesinde yıllık ortalamaların çok çok üzerinde yağış olmasından kaynaklanmaktadır. Denizli ve Aydın yöresinden gelen Menderes’in ana yatağındaki su yağışla birlikte harekete geçip Aydın’da taşkına sebep olmuştur. Kemer Barajı da Perşembe günü itibari ile yüzde 90 doluluk oranına ulaşmış olup Cuma günü akşam saatlerinde yüzde 98’e ulaşmıştır. Kemer Barajı’nda elektrik üretimi olması nedeniyle 1 Ocak’tan itibaren saniyede 60 metreküp su ile elektrik üretilmektedir ve baraj dengede tutulmaktadır. Barajın doluluk oranı ve yağan yağışların fazla olması nedeniyle barajı tehlikeye atmamak adına 60 metreküpün üzerine bir miktar daha su ekleyerek yatakta normal bir su bıraktık. Aydın Ovası’ndaki taşkınlığın bunla da alakası yoktur. Taşkının ana sebebi Cuma gününden beri Menderes’in ana yatağından gelen suda en küçük bir azalma dahi olmamasıdır. Menderes’in yatağı 200 metreküp su taşımasına rağmen Denizli ve Aydın Bölgesi’nden sadece 200 metreküp su gelmektedir. Taşkınların sebebi tamamen yatağın ürettiği sudur. Denizli’nin yukarı havzasında Perşembe günü başlayıp Pazar akşamına kadar devam eden aşırı yağışların neticesinde oluşan bir taşkındır” ifadelerine yer verildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.