Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: ”Ekonomimizin Petrole Olan Bağlılığı Biraz Daha Azaldı”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: ”Ekonomimizin Petrole Olan Bağlılığı Biraz Daha Azaldı”
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü’de düzenlenen 22. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı’nda yaptığı açılış konuşmasında, “Artık ekonomimizin petrole bağlılığı biraz daha azaldı. Petr...

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü’de düzenlenen 22. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı’nda yaptığı açılış konuşmasında, “Artık ekonomimizin petrole bağlılığı biraz daha azaldı. Petrol fiyatı 2 kez düşse de, bu yıl yüzde 5 ekonomik büyüme elde ettik” dedi.

22. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı (International Caspian Oil&Gas Exhibition 2015), Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başladı. Fuara Türkiye, Rusya, Amerika, İngiltere, Fransa gibi Petrol ve doğalgaz sektörüne yön veren ülkelerden 300’den fazla şirket katıldı. Fuarın açılışını yapan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in gündeminde bölgesel işbirliği ve başarıları yer aldı. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi de stratejik bir proje olduğunu vurgulayan İlham Aliyev, ”Petrol-gaz stratejisi başarıyla hayata geçirilemeseydi, bu işleri göremezdik. Petrol-gaz ve ihracatı alanında Azerbaycan stratejik döviz rezervleri elde etti. Azerbaycan ekonomisi son 10 yılda 300 oranında arttı, sosyal bir çözüm buldu. Biz düşünülmüş ekonomik siyaset yaparak petrol bağımlılığını büyük ölçüde azaltmayı başardık. Ekonomimiz petrol faktörünün yüzde 30 oluşturmaktadır. Biz Azerbaycan ekonomisinin çeşitlendirmekle büyük başarıya imza attık. Artık ekonomimizin petrole bağlılığı biraz daha azaldı. Petrol fiyatı 2 kez düşse de, bu yıl yüzde 5 ekonomik büyüme elde ettik” diye konuştu.

Daha sonra Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Türkiye Petrolleri (TP)standını ve diğer stantları ziyaret ederek bilgi aldı. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Türkiye Petrolleri (TP) Azerbaycan temsilcisi Ayhan Durukan, ”Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Azerbaycan’da 1994 yılından beri petrol, doğal gaz arama, saha geliştirme, üretim, taşıma ve pazarlama gibi alanlarda yer almaktadır. Bugün hepinizin gördüğü gibi Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev standımızı her sene olduğu gibi bu sene de standımızı ziyaret etti, biz bundan çok memnunuz. Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da Türkiye Petrolleri anonim ortaklığı Azerbaycan’da varlığını sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, ”Türkiye ve Azerbaycan arasındaki stratejik işbirliği sayesinde bugün itibariyle Türkiye’nin en büyük yatırımcısı SOCAR oldu. Yani Azerbaycan oldu. 20 milyar dolarlık bir yatırım projesi yürüyor. Güney Gaz Koridoru’nun Türkiye ayağı olan TANAP, Petkim, rafineri, liman, enerji, dağıtım, iletim alanlarının tamamında Türkiye’yle Azerbaycan arasında çok büyük bir proje demeti yürüyor. Özellikle TANAP’ın ve Güney Gaz Koridoru’nun varlığı bölgedeki başka projelerin de önünü açtı, birçok projeye öncü oldu” dedi.

Bakü Expo Center’da düzenlenen 22. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı 5 Haziran’da sona erecek.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.