“AZERBAYCAN HALK CUMHURİYETİ`NİN 95`İNCİ YILDÖNÜMÜ KUTLUYORUZ”

“AZERBAYCAN HALK CUMHURİYETİ`NİN 95`İNCİ YILDÖNÜMÜ KUTLUYORUZ”
Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Öğrenci Temsilcisi, İNDEX Kahramanmaraş Temsilcisi ve Kahramanmaraş-Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Tural Şahbazlı 28 Mayıs Azerbaycan Cumhuriyet Günü Dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Öğrenci Temsilcisi, İNDEX Kahramanmaraş Temsilcisi ve Kahramanmaraş-Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Tural Şahbazlı 28 Mayıs Azerbaycan Cumhuriyet Günü Dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Başkan Şahbazlı: “Güney Kafkasya Federasyonu (Seym) dağıldıktan sonra 26 Mayıs 1918`de Gürcistan, 28 Mayıs 1918`de Azerbaycan, daha sonra da Ermenistan kendi bağımsızlıklarını ilan ettiler. 28 Mayıs 1918`de Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti`nin ve bağımsızlığın ilan edilmesi kayıtsız şartsız Azerbaycan Türk milletinin tarihinde ve kaderinde önemli bir olay idi. Cumhuriyetin iki yıllık hakimiyet devri, bir sıra yönlerine göre millî tarihimiz için çok önemlidir” dedi

Şahbazlı, sözlerine şöyle devam etti, Azerbaycan`ın 28 Mayıs 1918` tarihinde Mehmet Emin Resulzade liderliğinde ilan edilen Azerbaycan Halk Cumhuriyeti`nin 95`inci yıldönümü kutluyoruz.

Bu dönemde Kafkaslardaki Türklerin Osmanlı devletinden yardım istemesi üzerine İstanbul`da kurulan bir askeri birliğin oluşturduğu `Kafkas İslam Ordusu` bir seri savaşın ardından 25 Mayıs 1918 de Gence`ye girdi. 28 Mayıs`ta da Mehmet Emin Resulzade liderliğinde Tiflis`de Azerbaycan Halk Cumhuriyeti ilan edildi. Kafkas İslam Ordusu 15 Eylül 1918`de de Bakü`ye girerek işgal ve soykırımı tümüyle sona erdirmiştir.

Bu süreçte Azerbaycan`ın Başkenti de Bakü`ye taşınmıştır. 28 Nisan 1920 tarihinde Azerbaycan, Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmiş olsa da Sovyetler Birliği`nin dağılmasının ardından Azerbaycan 1991 yılında yeniden bağımsızlığına kavuşmuştur. 1920 yılının Nisan`ında Bolşevik işgali neticesinde Cumhuriyet çökdükden sonra da bağımsızlık hisleri Azerbaycanlıları hiç bir zaman terk etmedi. 70 yıl süresinde Sovyet rejiminde yaşamasına bakmayarak, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti öz milli varlığını, tarihini ve medeniyetini koruyup sağlamış ve netice itibarı ile üçüncü Cumhuriyetin – müstakil Azerbaycan Cumhuriyeti`nin selefine çevrilmiştir. 1969-1982 yıllarında, milli lider Haydar Aliyev`in Azerbaycan`a başkanlık ettiği dönemde gelecek bağımsızlığımızın siyasi, maddi ve manevi temelinin yaratılmasına hususi dikkat yetirilmiştir. 1991 yılından itibaren de 28 Mayıs günü Azerbaycan da Bağımsızlık ve Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Nitekim ADC`nin dış siyasetinin araştırılmasıyla ilgili eserlerde bazı yabancı siyaset meseleleri üstü kapalı kalmıştır. Bu bakımdan A. M. Topçubaşov`un, M. E. Resulzade`nin, A. Ziyadhanlı`nın, C. Hacıbeyli`nin, Yusuf Vezir Çemenzeminli`nin makale ve küçük eserleri kıymetli kaynaklar olmakla birlikte tarihçilik bakımından incelenmelidir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.