Bakan Ağbal’dan milyonlarca kişiyi ilgilendiren açıklama

Bakan Ağbal’dan milyonlarca kişiyi ilgilendiren açıklama
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Eğer kişinin geliri ekim ayından itibaren herhangi bir şekilde bin 300 liranın altına düşerse, düşen kısım kadarlık ilave...

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Eğer kişinin geliri ekim ayından itibaren herhangi bir şekilde bin 300 liranın altına düşerse, düşen kısım kadarlık ilave asgari geçim indirimi uygulamasını getirmiş olduk. Böylelikle yılın başında hükümet olarak söylediğimiz hususu yılın sonuna kadar gerçekleştirmiş oluyoruz" dedi.

Ağbal, Gelir Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili TBMM Genel Kurulu'nda konuştu. Ağbal, teklifin yaklaşık 7 milyon vatandaşı ilgilendiren yasal düzenleme olduğunu hatırlatarak, "Asgari ücretliler de dâhil olmak üzere hükümetimiz döneminde gerek çalışanlarımız gerek emeklilerimiz her zaman için özel olarak destek görmüştür. Hiçbir zaman için çalışanlarımız enflasyona ezdirilmemiştir ve bu dönemde de refahları sürekli olarak artırılmıştır" ifadelerini kullandı.

Ağbal, kişinin evli, çocuk sahibi olmasına göre asgari ücretin değiştiğini belirterek, "Ocak ve Eylül ayları arasında dokuz ay boyunca net bin 300 lira alan bir bekâr asgari ücretli veya evli, eşi çalışan bir asgari ücretlinin Ekim ayından itibaren aylığı bin 231 liraya düşüyor. Dolayısıyla, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında ücretlimizin gelirinde yaklaşık 69 lira civarında bir azalma meydana geliyor. Bu söylediğim örnek evli, bir çocuklu, 2 çocuklu değişik, farklı kişi örneklerinde tekrarlayabiliyor. Yani bazen kişinin maaşı bin 249 liraya düşebiliyor, bazen bin 279 liraya düşebiliyor. Burada yapmış olduğumuz hazırlıkta eğer kişinin geliri ekim ayından itibaren herhangi bir şekilde bin 300 liranın altına düşerse, düşen kısım kadarlık ilave asgari geçim indirimi uygulamasını getirmiş olduk. Böylelikle yılın başında hükümet olarak söylediğimiz hususu yılın sonuna kadar gerçekleştirmiş oluyoruz. Yani hiçbir asgari ücretlimiz 2016 yılı içerisinde bin 300 liranın daha altında bir ücret elde etmemiş oluyor, üzerinde kalıyor" dedi.

Ağbal, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 7 milyon vatandaşımız bu düzenlemeden yararlanıyor. Burada kamu maliyesine vazgeçilen vergi olarak baktığımız zaman, kamu maliyesi olarak vergi gelirlerimizden yaklaşık 1 milyar liralık bir vergiden vazgeçmiş oluyoruz ama yaklaşık 7 milyon vatandaşımızı ilgilendiren bir sorunu da bütün partilerimizin ortak olumlu yaklaşımıyla da çözmüş oluyoruz."

Asgari geçim indirimi uygulamasının neticesinde asgari ücret üzerindeki vergi yükünde önemli indirimlere gidildiğini kaydeden Ağbal, "Normalde gelir vergisi tarifemizde en düşük gelir vergisi oranı yüzde 15'tir. Nominal vergi oranı olarak ifade ettiğimiz vergi oranı yüzde 15'tir. Fakat bir asgari ücretli özelinde "efektif vergi yükü" dediğimiz yani, tamam, vergi yükü nominal olarak yüzde 15 ama gerçekte kişi gelirine göre ne kadar vergi ödüyor diye baktığımızda AK Parti hükümetleri döneminde gerçekten asgari ücretlilerimizin vergi yükünde önemli indirimlere gedilmiştir. Bugün asgari ücret elde eden bekâr bir çalışanımızın 2016 yılında gelirine göre ödediği vergi yüzde 5,2. Yani nominal vergi oranı yüzde 15 olmasına rağmen yapmış olduğumuz asgari geçim indimi mahsubu neticesinde ödemiş olduğu efektif vergi oranı yüzde 5,2. Evli bir asgari ücretlide bu oran daha da düşük, yüzde 3,8'e düşüyor. Evli, 1 çocuklu bir asgari ücretlinin ödediği vergi yüzde 2,6. Bakın evli, 2 çocuklu bir asgari ücretlinin ödemiş olduğu efektif vergi yükü yüzde 1,5. Evli, 3 çocuklu bir kişiyse gelir vergisi ödemiyor yani tüm kazancı vergisiz hâle gelmiş oluyor. Dolayısıyla, burada özellikle ücret gelirlerinde hükümetlerimizi döneminde yapılan bütün bu düzenlemeler gerçekten onların refahını artırmıştır" şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.