Bakan Çelik ilk embriyo transferini gerçekleştirdi

Bakan Çelik ilk embriyo transferini gerçekleştirdi
Uludağ Üniversitesi ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında yapılan iş birliği ile Bursa'da embriyo üretim ve transfer merkezi açıldı.

Uludağ Üniversitesi ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında yapılan iş birliği ile Bursa'da embriyo üretim ve transfer merkezi açıldı. İlk embriyo transferini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yaptı.

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki TİGEM tesislerinde faaliyete başlayan embriyo üretim ve transfer merkezinin açılış törenine Bakan Çelik, TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan, Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay ve çok sayıda vatandaş katıldı. Çelik, son zamanlardaki et fiyatlarında yaşanan ani artışlara temas etti. Hükümet olarak fırsatçılara göz açtırmayacaklarının belirten Çelik, "Et Süt Kurumu bir regülasyon kurumudur. Etin fiyatını 22,5 liraya indirmemizin sebebi, üreticiyle ilgili değil. Bu fiyat indirimi, piyasada spekülatif oyunlarla köşe dönmeye çalışanlar için kurumun almış olduğu bir tedbirdir. Geçen yıl süt fiyatlarında da aynısı oldu. 23,80'e biz alıyoruz. Piyasada 24'e bu hayvanlar kesiliyor. Ama bir anda 27 liraya çıktı. Çünkü 16 Nisan'da seçim için bizim fazla ilgilenemeyeceğimizi düşünerek harekete geçenler oldu. Piyasaya çıkıp hayvan bakan kardeşlerimizden 10'ar 5'er ne varsa topladılar. Az sayıda topladıkları hayvanlara yüksek fiyat verip kendi ellerindeki 10 bin baş havanı kesme ve satmaya çalışanlara hükümet olarak cevabımız olsun diye 22,5 liraya et veriyoruz dedik. Yoksa maksadımız üreticiyi baltalamak değil. Bütün üreticiler ahırlarını doldursunlar. Bizim derdimiz ihtiyacın üzerinde hayvan varlığını bu topraklarda üretmektir. Her türlü desteği de vereceğiz. Onları pişman ettirmeyeceğiz" dedi.

Türkiye hayvan ithalatını az veya çok olmak üzere 1096'lı yıllardan beri yaptığını ifade eden Çelik, "Bugün geldiğimiz nokta itibariyle 500 bin hayvan ithal etmek durumundayız. Çünkü 1 milyon 300 bin ton tüketirken, 1 milyon 150 bin ton üretiyoruz. Yani kırmızı et açığımız var. Bunun için ithal ediyoruz. Öteden beri tarım ve hayvancılık konusunda öncü olan Türkiye'nin hayvan ithalatı yapması hepimizin kabul edemeyeceği bir gerçektir. Bundan dolayı bu embriyo transferi ve damızlık üretim merkezleri başta olmak üzere hayvancılık ile ilgili attığımız güzel adımlar var. Bu projelerimizle kendi hayvan ihtiyacımızı karşılayacağız. Bunlar ilk denemeleridir. Hangi ırka ihtiyaç duyuyorsak bu konuda bir saf inekten 30 buza almak mümkün" diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay ise, embriyo transferi ile Türkiye'de hayvan ırklarının ıslah edilerek hayvan sayısının artacağını söyledi. Ulcay, yapılacak çalışmalarla bağımlığının azalacağına da dikkat çekti.

Konuşmaların ardından embriyo merkezine geçen Bakan Çelik, veteriner eşliğinde simental türü inekten alınan embriyoyu holstein cinsi ineğe nakletti. Bakan Faruk Çelik, kendini karşılayan Roman çocuklardan oluşan müzisyen grubuna bahşiş verdi.

(Abdullah Çibir - Yasin Keskin /İHA)

Bakan Çelik ilk embriyo transferini gerçekleştirdi

Bakan Çelik ilk embriyo transferini gerçekleştirdi

Bakan Çelik ilk embriyo transferini gerçekleştirdi

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.