Bakan Eker, Şakayıkları Görmek İçin Dağa Çıktı

Bakan Eker, Şakayıkları Görmek İçin Dağa Çıktı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, EXPO 2016 için belirlenen şakayık çiçeğini kendisinin seçtiğini söyledi.

– Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, EXPO 2016 için belirlenen şakayık çiçeğini kendisinin seçtiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Antalya’nın Aksu ilçesinde EXPO 2016 Antalya Ajansı Ek Hizmet binasının açılışının ardından EXPO 2016 için belirlenen şakayık (paeonia turcica) çiçeğini yerinde inceledi. Bakan Eker ile birlikte kent merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Hisançandır Köyü Sarıçınar mevkiine Vali Sebahattin Öztürk, AK Parti Milletinde vekili Hüseyin Samani, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve beraberindeki heyetle birlikte gitti.

TAKIM ELBİSE İLE DAĞA TIRMANDI

Şehir merkezinden yaklaşık olarak 50 kilometre uzakta olan yolun bir bölümü asfalt olurken yaklaşık 10 kilometrelik alanı ise dağ yolu olması üzerine Bakan Eker ve beraberindekiler zorlu bir yolculuğa çıktı. Şakayıkların doğal ortamına ulaşan Bakan Eker, çiçeği yakından görmek için iskarpin ayakkabı ve kumaş pantolonla dağa tırmandı. Açmış Şakayıkları tek tek inceleyen ve fotoğraflarını çeken Bakan Eker beraberindeki heyete ve kendisini görüntülemeye çalışan basın mensuplarına yoğun çaba harcattı.

“ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ OLMASINI BEN İSTEDİM”

EXPO için arkadaşlarının çok çalıştığını ancak sembol çiçeğin Şakayık olmasını kendisinin istediğini söyleyen Bakan Eker, “EXPO için sembol bir çiçek aradığımızda birçok arkadaşımız çalıştı. Birçok çiçek getirdi. Doğrusu bunun içerisinde benim ilk dikkatimi çeken bu Şakayık oldu. Hem güzelliği hem tabi bu bölgeye has bir çiçek olması Antalya yöresine, hem renkleri hem işlenebilmesi çeşitli objelere işlenebilmesi hem de isminde Türk kelimesi olması -Paeonia Turcica- Latincesi, bütün bu unsurları dikkate alıp ben öncelikle bunun olmasını istedim. Yönetim kurulundaki arkadaşlar da destek verdi. Tabi o arada bir başka şey gelişti, biraz daha olaya ticari bakan bir anlayış. ‘Böyle bir çiçek yok bu bölgede’ diyenler oldu. Ama görüyorsunuz binlerce, on binlerce çiçek var şu alanda. Farklı renkleri yan yana” şeklinde konuştu.

“ANTALYA’NIN 4 TANE ‘T’ HARFİYLE BAŞLAYAN DEĞERİ VAR”

Antalya’nın 4 tane ‘T’ harfiyle başlayan değeri olduğunu dile getiren Bakan Mehdi Eker, Türkiye’nin dünyaya vereceği mesajları olduğunu ifade etti. Bakan Mehdi Eker, “Şakayıklar 15-20 gün önce açmaya başladı ve yaklaşık bir ay süreyle böyle kalıyor. Nisan, Mayıs aylarında belki bu bölgede, hava şartlarına göre daha erken ya da geç olabiliyor. Ama tabi muhteşem. Antalya’nın ‘T’ harfiyle başlayan 4 tane çok büyük değeri var. Tabiatı, tarımı, tarihi, turistik değeri. Dolayısıyla bütün bunlar bakımından çok çok zengin. EXPO ve EXPO’nun sembol çiçeği üzerinden, biyoçeşitlilik üzerinden Türkiye’nin dünyaya vereceği çok güzel mesajlar var. Bu mesajların bir kısmı da biyoçeşitlilik ve tabiat üzerinden olur. Biyoçeşitlilik insanlığın geleceği açısından, gıda güvenliğinin aslında sigortası. Bu bakımdan anlamlı” dedi.

“ÇİÇEK GIDA ARAŞTIRMALARINDA MATERYAL OLACAK”

Çiçeklerin önümüzdeki günlerde yapılacak gıda araştırmalarında materyal olarak kullanılabileceğini ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, konuşmasını şöyle tamamladı.

“İnsanların evrensel temel ihtiyaçları içerisinde estetik değerler bir ihtiyaç. Çiçek de gerçekte estetik değeri yüksek bitki. Rengi, kokusu, deseni, motifiyle tabiatın en güzel unsurlarından ve Antalya bu bakımdan çok şanslı, çok güzel bir yer. Biz de EXPO ile bu güzelliğimizi Türkiye olarak Antalya üzerinden, Antalya’nın değerleri üzerinden bütün dünyayla paylaşmış olacağız. Onları inşallah kalıcı eserlere de dönüştürmek suretiyle daha iyi bir noktaya taşıyacağız. Şakayık bu. Kendi doğasında, kendi tabiatında Antalya’da.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.