Bakan Işık Ve Bakan Yıldız, İş Adamlarıyla Buluştu

Bakan Işık Ve Bakan Yıldız, İş Adamlarıyla Buluştu
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Anadolu’nun ortasına kuracağı cazibe merkezi bir şehirle sağlayacağı “Merkez Türkiye” projesini eleştirerek, “Bu...

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Anadolu’nun ortasına kuracağı cazibe merkezi bir şehirle sağlayacağı “Merkez Türkiye” projesini eleştirerek, “Bu hayali kurması yerine Adana’yı, Ceyhan’ı, bu bölgeyi bir lojistik merkezi, üretim merkezi haline getirmesi çok daha ayağa yere basan bir proje olmuş olacaktı” diye konuştu.

Bakan Fikri Işık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sanayici ve iş adamlarıyla toplantı yaptı.

Toplantıda, Adana’nın birçok bölgeye ve birçok ile göre çok farklı avantajlara sahip olduğuna dikkat çeken Bakan Taner Yıldız, toplantıdan çıkarılan sonuçların her iki bakanlık ve odalar tarafından dikkatle takip edileceğini ifade etti. Kentin, ciddi boyutta kıyı şeridine sahip olduğunu, iç Anadolu ile ülkenin tüm illeriyle bağlantı yollarına sahip olup yurtdışına açılan önemli bir kapı olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, toplantıda kente rafineri kurulması gibi birçok enerji yatırımının değerlendirildiğini kaydetti.

Tükettiğinden daha fazla enerji üreten Adana’da 520 mw kurulu güç bulunduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, “2500 mw tüketimimiz var. Yani Türkiye’nin enerjiyle alakalı yükünü kaldıran şehirlerden biri. O yüzden tüm siyasi istikrara yapılan vurguyla beraber, yatırımın önünü daha çok açacak yapılanmayı kuruyoruz. Her iki bakanlığın da üzerine düşen görevler var, farklı sorumluluklar var. Onları da inşallah yerine getirmiş olacağız ve toplantıdaki sunumlar vesilesiyle iyi bir yol haritası çıkarmış bulunuyoruz. Ceyhan’da ve Adana’da ‘yok’u paylaşamayız. Bizim ‘var’ı paylaşmamız lazım. Burada çok ciddi bir değer var, çok ciddi bir katmadeğer üretilebilecek alan var ve yalnızca Türkiye’den değil, uluslararası tüm yatırımcılarla beraber buranın nadide bir yatırım köşesi olmasına hep beraber gayret göstereceğiz” dedi.

Bakan Fikri Işık ise Büyükşehirlere Bilim Merkezi kurma projelerinin olduğunu ve Adana’ya da bir bilim merkezi kazandırmak istediklerini dile getirdi. Bakan Fikri Işık, Büyükşehir Belediyesi’ne işbirliği çağrısı yaptı. Büyükşehir Belediyesi’nin bu işbirliğini istememesi halinde mevzuatı zorlayıp Yüreğir Belediyesi işbirliğiyle bu işbirliğini gerçekleştireceklerini vurgulayan Bakan Işık, “Adana’ya bir bilim merkezi kazandırmak arzumuzu hayata geçireceğiz” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU’NUN MERKEZ TÜRKİYE PROJESİNİ ELEŞTİRDİ

Bakan Işık, toplantıda Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’yle alakalı sunumlar yapıldığını anlattı. Adana’nın Türkiye’nin en önemli sanayi bölgelerinden olduğuna değinen Bakan Işık, 1924’te kentte 17 fabrika olduğunu anlatarak, kentin sanayi tarihine dikkat çekti. Bakanlar Kurulu’nun 2007 yılında Ceyhan’la ilgili kararı aldığını ve hızlı bir şekilde kamulaştırma işlemlerine geçildiğini ancak yargıda çok uzun süre bekleyen dosyalar sebebiyle arzu edilen hızda mesafe alamadıklarını anlatan Bakan Fikri Işık, 22 milyonun üzerinde kamulaştırma ödeneği aktarıldığını belirtti. Bakan Işık, toplantıda 26 tane organize sanayi bölgesinin doğalgazının sorununun çözülmesini karara bağladıklarını ve Kozan Organize Sanayi Bölgesi’nin doğalgaz sorununu ilerleyen süreçte çözeceklerini ifade etti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Anadolu’nun ortasında 3 milyon nüfuslu bir cazibe merkezi kurmayı hedeflediği “Merkez Türkiye” projesini eleştiren Bakan Işık, “Bu hayali kurması yerine Adana’yı, Ceyhan’ı, bu bölgeyi bir lojistik merkezi, üretim merkezi haline getirilmesi çok daha ayağa yere basan bir proje olmuş olacaktı. Bizim hedefimiz şuanda Adana’yı, Ceyhan’ı, bu bölgeyi, Türkiye’nin en önemli üretim ve lojistik bölgelerinden biri haline getirmek. Bu açıdan Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ni önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ADANA, MERSİN NÜKLEER SANTRALİ İMALATININ ÖNEMLİ BİR KISMINI YAPABİLİR”

Toplantıda alınan kararlardan birinin de artık miadını doldurmuş, çağdaş çalışma ve üretim şartlarını büyük oranda kaybetmiş şehir içindeki küçük sanayi siteleri ve atölyelerin şehir dışına ‘Yeşil sanayi sitesi’ konseptiyle taşınacağını belirten Bakan Işık, öncelikli olarak ayakkabı ve konfeksiyon alanındaki sanayi sitelerinin Yüreğir Belediyesi işbirliğiyle 2 site olmak üzere önümüzdeki günlerde Adana’ya kazandırılacağını anlattı. Teşviklere de değinen Bakan Işık, amaçlarının yüksek teknolojili ürünlerde Türkiye’nin her yerinin 5. Bölge olmasına dikkat çekti. Adana’nın 2. Bölge’de yer aldığını ama yüksek teknolojili ürünlerde artık Adana’nın 5. Bölge’de yer aldığını söyleyen Işık, bu üretimin Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılması halinde 6. Bölge’de yer alarak Türkiye’nin en avantajlı teşvikine sahip bölge olacağını söyledi. Mersin’de kurulacak nükleer santral imalatının önemli bir kısmının Adana’da yapılabileceğini söyleyen Bakan Işık, “Teşvik var, ihtiyaç var, insan kaynağı var. Adana’da sanayi kültürü de var. Un var, yağ var, şeker var, inşallah beraber helvayı yapacağız” diye konuştu. Orta ileri teknoloji için de çalıştıklarını anlatan Bakan Işık, Adana’nın tekstilde katma değeri daha yüksek ürünlere yönelmek zorunda olduğunu vurguladı. TÜBİTAK, KOSGEB ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak hazır olduklarını anlatan Işık, 2015 yılında tamamına yakını hibe 1.5 milyar TL ödeneğe sahip olduğunu ve bunu sanayicilerin kullanmalarını istediklerinin altını çizdi.

TASARIM OFİSİNİ KURAMAYAN KOBİLERE VERGİ İNDİRİMİ

Adana’da üniversite ve sanayinin daha sıkı işbirliği yapması gerektiğini söyleyen Bakan Işık, Çukurova Üniversitesi’ne 8.5 milyon liranın üzerinde destek verdiklerini anlattı. Organize Sanayi Bölgesi içinde de teknoloji geliştirme merkezi kurmak istediklerini söyleyen Bakan Işık, özellikle tekstil hazır giyimde çok önemli olan tasarım ofislerini arge merkezi gibi destekleyeceklerini bildirdi. Seçimlerden sonra tasarım ofislerini de ARGE ofisi gibi destekleyecek kanunu mecliste görüşeceklerini kaydeden Bakan Işık, 10 kişi çalıştıran tasarım ofisine de, ARGE merkezinin tüm desteklerini vereceklerini, kendi tasarım ofisini kuramayan kobiler için de tasarım ofislerinden aldığı hizmetleri vergiden düşüreceklerini vurguladı. Adana’nın yeni bir sıçrama yapması gerektiğini ifade eden Bakan Işık, şöyle devam etti:

“Adana bu sıçramayı ancak ARGE ve inovasyon ile yakalayabilir. Hükümet olarak her türlü altyapı hazırladık. İmkanlarımız var istiyoruz ki Adana’ya daha çok proje çıksın. Adana’dan Ankara’ya daha çok başvuru gelsin. Sadece Ankara değil 450 milyon Euro Ufuk 2020 programına verdik. 80 milyar Euroluk ARGE bütçesi var Avrupa’da. Adana’da üniversitemiz, sanayimiz bir araya gelsin, 80 milyar Euro’dan ne kadar alabiliyorsa alsın, hazır. Para hazır, kaynak var ancak kaynağa erişecek insan unsurunda şuanda sıkıntı çekiyoruz. Hükümetimiz ARGE ve inovasyona çok büyük destekler veriyor ve artık Çin’le değil, Almanya, İtalya, Fransay’la rekabet eden bir ülke olmaya gayret gösteriyor. Aynı gayreti sanayimizden ve üniversitedeki hocalarımızdan bekliyoruz. Türkiye her dönemde hızlı büyüyor ama istikrarda bozulma olursa Türkiye patinaj yapmaya, geri gitmeye başlıyor. Bu da yıllarımızı çalıyor. Adana’da güzel bir iklim var. İnanıyorum ki Adana, 7 Haziran’da Türkiye’nin istikrarını devam ettireceği desteği verecektir.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.