Bakan Sarı’dan Sur müjdesi

Bakan Sarı’dan Sur müjdesi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin toplu konut olmadığını belirterek, yapılacak yapıların Diyarbakır Surlarını...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin toplu konut olmadığını belirterek, yapılacak yapıların Diyarbakır Surlarını geçmeyeceğini, tarihi yapıya uygun olarak avlulu ve en fazla zemin artı iki kat olacağını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, sabah saatlerinde Diyarbakır'a geldi. Sur ilçesinde çıkan çatışmada şehit olan iki askerin cenaze törenine katılan Bakan Sarı, daha sonra Diyarbakır Valiliği'ne geçerek, Vali Hüseyin Aksoy'dan kentin durumu ile ilgili bilgi aldı.

Daha sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İller Bankası Bölge Müdürlüğü ve Tapu Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile bir araya gelen Bakan Sarı, ardından Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır İl Başkanlığı'na geçti.

Burada açıklamalarda bulunan Bakan Sarı, Sur'un toplu konut alanı olmadığını belirterek, Suriçi'nin kentsel sit alanı olduğu için buradaki yapılaşmanın belli bir düzen içinde olacağını dile getirdi. Bakan Sarı, "Oradaki yapıların yüksekliği kesinlikle sur yapılarını aşamaz. Zemin artı bir kat veya zemin artı iki kat sınırı gelmiştir. Çünkü burası koruma amaçlı imar planı çerçevesinde ele alınır. Buradaki yapılan bildiğimiz toplu konut anlamındaki yapılar olmayacak. Bildiğimiz toplu konut, 2 artı 1, 3 artı 1, 1 artı bir dairelerin standart bir biçimde yan yana gelmesidir. Halbuki Suriçi'nin yapı özellikleri çok farklıdır. Bir avlusu vardır, yaşam denilen, hayat denilen, hayatın orada geçtiği onun çevresini saran birimler vardır. Tek taraflı, çift taraflı üç taraflı, avluyu sararlar. Bitişik nizam yapılar vardır, cumbası vardır, revakları vardır. Bu yapıların, mimari özelliklerin korunduğu bir Sur, Suriçi inşallah en kısa zamanda hayata geçecek" diye konuştu.

Terör örgütü yapılanmasından dolayı mağdur olan vatandaşlara şefkat eli uzatacak kadar güçlü bir devlet olduklarını aktaran Bakan Sarı, şöyle devam etti:

"En kısa zamanda inşallah bu operasyonlar sona erecek bu bölge terör belasından tamamen temizlenecek ve vatandaşlarımızın artık hayatlarını daha iyi şartlarda devam ettireceği yaşam kalitelerinin daha çok arttığı istihdam alanlarının daha çok arttığı bir Diyarbakır'da yaşamaya başlayacaklar."

"SUR'U DÜNYANIN EN ÖNEMLİ MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ"

Sur'u korumaları ve gelecek nesillere aktarmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sur tarihi mirasımız, Sur kültür mirasımız, Sur peygamberlerin, evliyaların, sahabelerin olduğu çok önemli bir medeniyetin temsilcisi. İşte bizim Sur'u korumamız gelecek nesillere aktarmamız çok önemli. Hep beraber Sur'u koruyacağız, hep beraber Sur'u yaşatacağız, Sur'u, Diyarbakır'ımızın Türkiye'mizin dünyanın en önemli merkezi haline getireceğiz. Sur'u kimileri kalkana benzetir, kimileri kalbe, ben Sur'un şu anda tekleyen kalbinin inşallah en kısa zamanda gümbür gümbür atacağını ve bölgesine taze kan, taze enerji vereceğine inanıyorum."

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

Bakan Sarı’dan Sur müjdesi

Bakan Sarı’dan Sur müjdesi

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.