Bakan Şimşek, İsmob 2015’in Açılış Törenine Katıldı

Bakan Şimşek, İsmob 2015’in Açılış Törenine Katıldı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Mobilya sektörü Türkiye’nin önemli bir lokomotifi olarak görüyoruz. İstihdamda da çok önemli bir boyuta ulaşmış bir durumda. Dolayısıyla mobilya sektörümüzü desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Mobilya sektörü Türkiye’nin önemli bir lokomotifi olarak görüyoruz. İstihdamda da çok önemli bir boyuta ulaşmış bir durumda. Dolayısıyla mobilya sektörümüzü desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Fuar Merkezi CNR-EXPO’da düzenlenen 11. İstanbul Mobilya Fuarı’nın açılış törenine katıldı. Törene Bakan Şimşek’in yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin, mobilya sektöründe faaliyet gösteren iş adamları ile davetliler katıldı. Burada kürsüye davet elden Bakan Şimşek, “Mobilya sektörü Türkiye’nin önemli bir lokomotifi olarak görüyoruz. İstihdamda da çok önemli bir boyuta ulaşmış bir durumda. Dolayısıyla mobilya sektörümüzü desteklemeye devam edeceğiz. Bu fuar kapsamında bir tasarım yarışmasının düzenlenmiş olmasını ben çok anlamlı buluyorum. Çünkü biz İtalya ile rekabet edebilecek isek bu sektörde mutlaka tasarıma, araştırma ve geliştirmeye devam etmemiz lazım. Geçtiğimiz yılda AR-GE desteklerinden yararlanmanın koşullarını bir miktar kolaylaştırdık. Eskiden en az 50 tane AR-GE çalışanı için destek veriyor iken KOBİ’leri mobilya sektörünün de büyüklüğünü dikkate alarak 30’a kadar çektik. Dolayısıyla sektör dünya ile rekabet edecek ise 2023 yılında 25 milyar dolarlık bir hacme, 10 milyar dolarlık bir ihracata ulaşacaksa AR-GE ve tasarıma bugünden çok daha büyük önem vermesi gerekecek” diye konuştu.

Kurumsallaşma, tasarım ve AR-GE’ye büyük önem verdiklerini ifade eden Bakan Şimşek, “Tabi ki dünya mobilya sektörü yaklaşık 450 milyar dolar civarında. Önemli bir büyüklük. Bunun da 300 milyar doları dış ticarete konu oluyor. Şimdi bizim ihracatımız 3 milyar dolarla bunun yüzde 1’i düzeyinde ama bizim dünyadan çok daha büyük bir pay kapmamız lazım. Onun için de kurumsallaşmaya, tasarıma ve AR-GE’ye daha büyük önem vermemiz gerekiyor. Biz hükümet olarak tabi ki sektöre ilişkin maliyetlerin özellikle girdi maliyetlerini aşağı çekilmesi noktasında gereken desteği vereceğiz. Gereken çalışmayı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Kayıt dışı firmalara dikkat çeken Bakan Şimşek, “Aslında kayıt dışılık sektörün aleyhine çünkü kayıp içerisinde bulunduğunuz zaman bilançonuz, gelir tablonuz güvenilir bulunuyor ve finansmana erişimde kolaylık sağlıyorsunuz. Kayıt dışı olan firmalar ölçek büyütemiyor niye mali tabloları gerçeği yansıtmadığı için finansmana erişimde sıkıntı yaşıyor. İlave teminat gerekiyor ve bütün bunlar finansmana erişemeyince sektörde maalesef oyuncular ölçeği küçük kalmıyor. Ölçeği küçük kalınca dünya ile rekabet etmek zor oluyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki siyasi istikrarın sektördeki büyüme olumlu katkı sunduğunu belirten Şimşek, “Ben inanıyorum ki kurumsallaşmayla birlikte bu sorunları aşmış oluruz. Bana kalırsa sektörün uzun vadeli geleceği ile Türkiye ekonomisinin istikrarı siyasi istikrar arasında yakın bir ilişki var. İstikrarın olduğu dönemlerde Türkiye hızlı büyüyor, kişi başına gelir büyüyor. Böylece sektör ürünlerine talepte büyüyor. Dış talepte bakınız sektörümüz geçen sene Ortadoğu’daki çalkantılara rağmen, Avrupa’daki krize rağmen eğer ihracatını arttırmış ise bu sektörün büyük bir başarısıdır. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bakan Şimşek, yaptığı konuşmanın ardından Vali Şahin ile birlikte kurdeleye kesti ve ardından stantları gezerek bilgi aldı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.