Bakan Şimşek’in Açıklamaları (3)

Bakan Şimşek’in Açıklamaları (3)
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Piyasa faizi kadar yüksek bir faiz olmasa da enflasyona paralel bir vade farkı da alıyoruz. Burada bir af söz konusu değil, ilk defa bu kadar katı bir düzenlemeyle karşı karşıyayız. Ben doğrusu bundan dolayı çok memnunum” ded

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Piyasa faizi kadar yüksek bir faiz olmasa da enflasyona paralel bir vade farkı da alıyoruz. Burada bir af söz konusu değil, ilk defa bu kadar katı bir düzenlemeyle karşı karşıyayız. Ben doğrusu bundan dolayı çok memnunum” dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, Torba Kanun’un Maliye Bakanlığı’nı ilgilendiren maddelerine ilişkin bilgilendirmede bulunmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Vergi Denetim Kurul (VDK) Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantıda Şimşek, İş Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ve Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’un 11 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatarak, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması hususunda bilgilendirme yapacağını kaydetti. Kanunun sadece kesinleşmiş alacakları kapsadığını bildiren Şimşek, şu aşamada davalık olan veya incelemesi devam eden hususlarda bir kolaylık getirilmediğini ifade etti. Kasa fazlası ve ortaklardan alacaklara ilişkin kayıtların düzeltilmesinin de kanun kapsamında olduğunu kaydeden Şimşek, af niteliğinde olan hususlardan birinin bu olduğunu söyledi. Yapılandırılan alacakların taksitle ödenmesi imkanı getirildiğine dikkati çeken Şimşek, "Toplamda 18 taksit 36 aylık bir vade söz konusu ama diğer idarelere göre bu taksit sayısı ve ödeme süresi değişebiliyor" dedi.

“VERGİ DAİRESİNE ÖDENECEK TAKSİTLERİN KREDİ KARTIYLA DA ÖDENEBİLMESİNİN ÖNÜNÜ AÇTIK”

“Vergi dairesine ödenecek taksitlerin kredi kartıyla da ödenebilmesinin önünü açtık” diyen Bakan Şimşek, kapsama girecek alacaklar hakkında şunları söyledi:

"Vergi ve vergi cezaları kapsama giriyor ama ne vergiden ne de cezasından vazgeçiyoruz. Bazı idari para cezaları, trafik, seçim, nüfus, askerlik, köprü ve otoyollardan ücretsiz geçişler, RTÜK'ün kestiği bazı para cezaları. Yurt-Kur'a olan öğrenim ve katkı kredisi borçları, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu borçları, çiftçilerin doğrudan gelir desteğine ilişkin borçları ve ecrimisiller gibi birtakım alacaklar bu kanun kapsamında yeniden yapılandırılıyor. Gümrük vergisi ve idari para cezaları, sosyal güvenlik prim ve idari para cezaları, belediyelerin emlak, çevre temizlik vergisi ve su alacakları, büyükşehir belediyelerinin su ve atık su alacakları, TEDAŞ'ın elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakları, sulama birliklerinin tarımsal sulamadan kaynaklanan alacakları, öğrenci ve kamu görevlilerinin yurtdışı eğitimleriyle ilgili mecburi hizmet tazminatları, çeşitli meslek kuruluşlarının üyelerinden aldıkları aidatlar, kalkınma ajanslarının mahalli idareler ve odalardan olan alacakları."

Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, belediye ve Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları açısından genel olarak 30 Nisan 2014 tarihini esas aldıklarını bildiren Şimşek, "Bu yasa görüşmeleri başladıktan sonra nasıl olsa bizi de kapsar diye beklenti içerisine girenler hayal kırıklığına uğramış oluyor bu durumda. Biz bu düzenlemeyi teklifin verildiği tarihten önceki alacakları kapsayacak şekilde düzenledik. O nedenle bu türden beklentilerin yersiz olduğu ortadadır" diye konuştu.

Vergi dairelerine borçlu olanların en son başvuru tarihinin 1 Aralık 2014, Genel Sağlık Sigortası primlerinden borçlu olanlara 7 aylık bir süre tanındığını ve son başvuru tarihinin Nisan 2015 olduğunu söyleyen Şimşek, diğer primlerden borçlu olanlar için de 3 aylık bir süre tanındığını anlattı. Yapılandırmada vergi ve prim alacakları için 36 aya kadar taksitin söz konusu olduğunu ve taksitlerin 2 ayda bir ödeneceğini belirten Bakan Şimşek, dolayısıyla maksimum 18 taksitin olacağını söyledi.

“BURADA BİR AF SÖZ KONUSU DEĞİL”

Çiftçilerin elektrik ve su borçları için ilave bir imkan tanıdıklarını belirten Şimşek, bu konuda yılda bir taksit olmak üzere 5 yıllık bir vade imkanı getirildiğini kaydetti. İl özel idareleri ve belediyelerin 6 yılda 36 ay taksitle, spor kulüplerinin de 7 yılda 42 taksitle borçlarını ödeyebileceklerini ifade eden Şimşek, "Biz alacakların asıllarından vazgeçmiyoruz. Nasıl olsa birkaç yılda bir bunlar yapılıyor demenin bir avantajı kalmıyor. Piyasa faizi kadar yüksek bir faiz olmasa da enflasyona paralel bir vade farkı da alıyoruz. Burada bir af söz konusu değil, ilk defa bu kadar katı bir düzenlemeyle karşı karşıyayız. Ben doğrusu bundan dolayı çok memnunum" dedi.

Taksitlendirmede katsayı uygulamasına gittiklerini bildiren Bakan Şimşek, "Peşin öderseniz zaten verginin aslını, cezasını ödeyeceksiniz. Ben bunları taksitler halinde ödemek istiyorum derseniz, 6 taksit 12 aylık vade için 100 lira yerine 105 lira, 9 taksit 18 ay vade için 100 lira yerine 107 lira, 12 taksit 24 ay vade için 100 lira yerine 110 lira, 18 taksit 36 ay vade için 100 lira yerine 115 lira alacağız" ifadelerini kullandı.

Trafik cezaları dahil 120 liranın altında kalan idari para cezalarının 12 lira ve altında kalan köprü ve otoyol kaçak geçiş ücretlerinin tahsilinden vazgeçildiğini açıklayan Şimşek, ayrıca Maliye Bakanlığı’nın 2007 öncesi 50 lira, Gümrük İdaresi'nin 2013 öncesi 50 lira, SGK'nın 2013 öncesi 100 lirayı aşmayan alacaklarından da vazgeçildiğini ifade etti.

“ARAÇ MUAYENESİNİ YAPTIRMAYAN BİRÇOK ÇİFTÇİ VE VATANDAŞIMIZ VAR”

Kanun müzakere edilirken araçların fenni muayenesine ilişkin uyarıda bulunduğunu hatırlatan Şimşek, "Araç muayenesini yaptırmayan birçok çiftçi ve vatandaşımız var. 31 Aralık 2014 tarihine kadar muayenelerini yaptırmaları şartıyla aylık yüzde 5 yerine aylık yüzde 1 şeklinde güncellenecek. Bundan sonra bu alandaki denetimleri güçlendireceğiz. Yasa ile araçlarla ilgili birçok sorunu çözmüş oluyoruz" şeklinde konuştu.

Hurda araçlar konusunda yapılan yeniliklere değinen Bakan Şimşek, "Yıl sonuna kadar eğer araçlarını hurdaya ayırırlarsa biz MTV gibi birtakım vergilerde kolaylık sağlıyor, bazılarından vazgeçiyoruz" dedi.

Bakan Şimşek, 2011 yılındaki yapılandırmada olduğu gibi birçok konuda tanıtıcı etkinlik düzenleyeceklerini anlattı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın başvuruları elektronik ortamda alacağı bilgisini veren Şimşek, BİMER aracılığı ile de bilgi alınabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.