Bakan Yazıcı: "Üreticilerimiz Hal Hakem Heyetlerine Başvurarak Ödenmeyen Alacaklarının Tahsilini Kısa Sürede Sağladı”

Bakan Yazıcı: Üreticilerimiz Hal Hakem Heyetlerine Başvurarak Ödenmeyen Alacaklarının Tahsilini Kısa Sürede Sağladı”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Üreticilerimiz hal hakem heyetlerine başvurarak ödenmeyen alacaklarının tahsilini kısa sürede sağladı” dedi.

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Üreticilerimiz hal hakem heyetlerine başvurarak ödenmeyen alacaklarının tahsilini kısa sürede sağladı” dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Yazıcı, 5957 sayılı Hal Kanunu’yla yeniden yapılandırılan hal hakem heyetlerinin sektörde yaşanan uyuşmazlıkların hızlı, kolay ve düşük maliyetle çözülmesi noktasında önemli bir rol oynadığını söyledi. Yazıcı, daha önceden toptancı haller bünyesinde faaliyet gösteren hal hakem heyetlerinin sorunların çözümünde etkin olamadığını ifade ederek, Kanunla hal hakem heyetlerinin yapısını ve işleyişini yeniden düzenlediklerini belirtti. Yeni düzenleme ile 81 il merkezinde faaliyet gösteren ticaret il müdürlükleri bünyesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve sektör temsilcileri ile hal hakem heyetleri oluşturulduğunu kaydeden Yazıcı, “Belli bir parasal sınırın altındaki uyuşmazlıklarda heyete başvurulması zorunlu hale getirildi. Bu parasal sınır, yayımladığımız bir tebliğ ile 2014 yılı için 56 bin 18 TL olarak tespit edildi. Artık, üreticilerimiz ve meslek mensuplarımız değeri söz konusu meblağın altında olan uyuşmazlıkları mahkemelere gitmeden doğrudan hal hakem heyetinde çözüme kavuşturabilecek. Bu meblağın üstündeki uyuşmazlıklar için heyete yapılan başvurular için alınan kararlar da mahkemelerde delil olarak kullanılabilecek. Böylece, uyuşmazlıklar hızlı, kolay ve düşük maliyetle çözülecek” dedi.

Hal hakem heyetlerinde 2013 yılında 842 adet uyuşmazlığın karara bağlandığını ifade eden Yazıcı, “Hal hakem heyetleri üreticilerle meslek mensupları arasında ya da meslek mensuplarının kendi aralarında ortaya çıkan uyuşmazlıkları görüşerek karara bağlıyor. Örneğin sattığı sebze ve meyvelere ilişkin alacağı kendisine ödenmeyen bir üreticimiz, bunun için artık doğrudan hal hakem heyetine başvurabilmektedir. Böylece üreticimiz daha fazla mağdur olmadan alacağının tahsilini kısa süre içinde sağlayabilmektedir” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.