Bakan Yıldız: “Irak Petrolü Ülkenin Normalleşmesine Önemli Bir Katkı Sağlamaktadır”

Bakan Yıldız: “Irak Petrolü Ülkenin Normalleşmesine Önemli Bir Katkı Sağlamaktadır”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi ile görüştü. Bakan Yıldız, “Irak petrolünün Irak’ın tamamına ve normalleşmesine önemli bir katkı olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim” dedi.

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi ile görüştü. Bakan Yıldız, “Irak petrolünün Irak’ın tamamına ve normalleşmesine önemli bir katkı olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim” dedi.

“Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi” kapsamında ikili görüşmelerde bulunan Bakan Yıldız, Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi ile bir araya geldi. Görüşme sonrası her iki bakan da kameraların karşısına geçti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Abdulmehdi ile faydalı ve güzel bir görüşme yaptıklarını belirterek, “Bağdat ile Ankara’nın ve Irak ile Türkiye’nin birbirine aktarabileceği çok ciddi faydalar olduğunun altını çizdik. Zaman zaman görüş ayrılıklarından kaynaklanan farklı iklimler olabilir ama biz kardeşiz, komşuyuz ve her zaman birbirimizin destekçisi olacağız. Onların sıkıntısı bizim sıkıtımızdır ve sıkıntılarının giderilmesi adına üzerimize ne düşüyorsa onu yapmaya hazırız” dedi.

Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi ise, “Çok büyük bir şerefle değerli kardeşim Bakanımın davetini icabet ederek buraya geldim. Kısa bir görüşme oldu ama içerik olarak çok büyük konulara değinerek büyük noktaların altını çizdik. Çünkü bizler iki komşu ve kardeş ülkeyiz. Hızlı bir şekilde gelişip, arz edilerek bu konuların hızlı bir şekilde çözülmesini ortak bir şekilde yaparız. Bu sadece ön görüşmemiz oldu. Daha geniş görüşmelerimiz yakın zamanlarda olacaktır. Kendilerine Bağdat’ı ziyaret etmelerini talep ettim. Türkiye’nin Irak’taki projeleri çok büyük projelerdir. Terörist gruplar Türk şirketlerine saldırarak maalesef 300 şehit vermesine sebep oldu. Bu şirketler çok büyük bir cesaretle ve büyük hizmetlerle verdiler. Bu şirketler yeniden genişletilmiş bir şekilde Irak’a çalışmak için dönmeye başladılar. Hem enerji hem de diğer konularda stratejik diğer konulara imza atmamızı değerli kardeşimle paylaştım. Fiili olarak değerli kardeşimle yüksek düzelti ortak komisyonların buluşmasını ve yakın bir tarihte genişletilmiş bir toplantı yapılmasının üzerinde uzlaşmaya vardık” ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, “Erbil ile anlaşma sonrasında 150 bin varil Erbil’den Ceyhan boru hattına gidiyor. Yakın zamanda Kerkük petrol sahalarından o boru hatlarına petrol koyulması planı var mı?” sorusunu yanıtlayan Iraklı Bakan Abdulmehdi, “Tabi ki. Birkaç gün önce bu petrol sevkiyatı başladı. Dediğiniz gibi 150 bin varillik bir kapasiteyle devam ediyor. Çok yakın bir tarihte Kürdistan bölgesindeki kardeşlerimizle oturup görüşeceğiz. Bu tür ihracatın büyütülmesi ve çoğaltılması için masaya yatıracağız. Birkaç gün önce duyduğunuz anlaşma sadece yolun başlangıcıdır. İyi niyet göstergesi olarak biz 150 bin varil olmasına izin verdik. Çünkü ilerisi için görüşmeler taraflar için önemlidir” şeklinde konuştu.

Soru hakkında açıklamada bulunan Bakan Yıldız da, “Sayın Abdulmehdi kardeşimin bahsettiği konunun ciddi bir açılım olduğunun altını çizmek isterim. Irak’ın normalleşmesi adına kendisinin bu başladığı görevde kendisine başarılar diliyoruz. Başarılı olacağını da inanıyoruz. Irak petrolünün tabi ki Irak’ın tamamına ve normalleşmesine önemli bir katkı olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim” dedi.

Bir gazetecinin, “Kerkük petrolünü Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) satmış oluyor” demesi üzerine Mehdi, “150 bin varili Somo ihraç etmektedir” diye yanıtladı.

Bir gazeteci ise Iraklı Bakan Abdulmehdi’ye soracağı soruya, “Öncelikle Irak’tan bir petrol bakanının gördüğümüze sevindik” diyerek başlayınca, Iraklı Bakan AbdulMehdi, “Artık çok göreceksiniz” diyerek yanıt verdi.

Gazetecinin, “Geçen hafta çok ses getiren bir anlaşma ilk adım olarak lanse edildi. Bu bundan sonra kalıcı petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda, kalıcı çözüm sağlanacak mı?” sorusuna Abdulmehdi, “Kürtler ve merkezi hükümet arasında geçtiğimiz günlerde özellikle petrol ve enerji hususlarında bir kopukluk yaşanmıştı. Sayın Haydar El Abadi hükümetinin vizyonunda ilişkilerin yeniden normalleşmesini ve herkesin menfaatine olan projelere devam etmesini vizyonuna sahibiz. Bu kopukluk iki taraf için büyük sıkıntı yarattı. Bizler artık sorunlardan değil çözümlerden bahsediyoruz. Çünkü herkesin kazanması için tek yol budur. Eskiye dönersek yeniden herkesi kaybetmek durumunda kalacağız” yanıtını verdi.

“Bağdat ile Erbil yönetimi arasında kısmi bir anlaşma sağlandı. Bugün de Başbakan Davutoğlu Bağdat, bu görüşmelere dahil oluyor mu?” sorusuna ise Bakan Yıldız, “Tabi Başbakanımızın refakati bizim de gitmemiz gerekiyor idi. Ancak Atlantik Konseyi’ni çok önceden organize edip de, 16-17 ülkenin bakanını burada misafir etmiş olmamız nedeniyle Başbakanımız burada kalmamızın uygun olacağını söyledi. Malum sabahleyin Cezayir’den döndük. Buradaki görüşmelerimiz de Bağdat’taki görüşmelerin ayrılmaz bir parçasıdır. Tarihlerin çakışması böyle bir durum oluşturdu” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.