Bakan Zeybekci: “Cari Açık Yıl Sonu 5-5.2 Aralığında Olacak”

Bakan Zeybekci: “Cari Açık Yıl Sonu 5-5.2 Aralığında Olacak”
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin cari açıkta inanılmaz bir başarı sağladığını kaydederek, “Yıl sonu itibariyle Türkiye cari açıkta milli gelire oranla yüzde 5-5.2 aralığında bir yerde olacak” dedi.

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin cari açıkta inanılmaz bir başarı sağladığını kaydederek, “Yıl sonu itibariyle Türkiye cari açıkta milli gelire oranla yüzde 5-5.2 aralığında bir yerde olacak” dedi.

‘Adana Ekonomi Zirvesi’ kapsamında ‘2013 Yılı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ HiltonSA Oteli’nde gerçekleşti. Burada konuşan Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atilla Menevşe, ATO üyelerinin dış piyasaya açılması için 3 milyon TL ayırdıklarını, odaya üye 284 firmanın ihracat yolunda önünü açtıklarını kaydetti. Tarım sektöründe ekimler yapıldıktan sonra primlerin açıklandığını belirten Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan ise primlerin Şubat ayı sonuna kadar açıklanması gerektiğine vurgu yaptı.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Alican Yamanyılmaz ise Suriye’deki gelişmelerin narenciye ihracatçıları kötü etkilediğini ve ihracatçıların gerekli ihracatı yapamadığını vurguladı.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak da ‘Yatırım Teşvik Sistemi’ ve ‘İhracat Teşvikleri’ hakkında bilgiler aktardı. Adana’nın bölgesel teşviklerde 2. sırada olduğuna değinen Parlak, “Adana’da 2012 yılından bu yana 219 projeye destek verilmesi, 6 bin 11 milyon TL harcama yapılması ve 6 bin 987 bin kişilik istihdam sağlanması öngörülmekte” dedi.

Adana’nın ekonomik yapısı ve yatırımlar hakkında sunum yapan Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç ise 2. Bölge illeri arasında bulunan Adana’nın en az yatırım alan kent olduğunu belirtti. Kıvanç, 2023 yılında 500 milyar Dolar ihracat hedefini yakalamak için bugün gerçekleşen 150 milyar Dolar üzerindeki ihracatın 3 katına çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Ekonomi Bakanlığı faaliyetleri hakkında sunum yaptı. 2023 hedeflerinin 500 milyar dolar ihracat, 150 milyar dolar hizmet ihracatı, 1.1 trilyon dolar dış ticaret hacmi, 625 milyar dolar mal ithalatı hedeflediklerini belirten Yıldırım, Adana’nın Türkiye’nin toplam ihracatı içinde 1.9 milyar dolar payı olduğunu ve gelişmişlik sıralamasında 16. sırada bulunduğunu kaydetti.

Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Bekir Sütcü, mevcut 16 milyon metrekare alanın dolu olduğunun altını çizerek, 2007 yılında Büyükşehir Belediyesi’nden gerekli tüm izinlerin alındığını ve 20 milyon metrekarelik genişleme alanı tahsis edildiğini anlattı. Genişlemek adına 6 aydır yaptıkları çalışmalar sırasında karşılaştıkları en büyük problemin, bölgenin 3 kilometre yakınlarında bir zeytin alanı olduğunu söyleyen Sütcü, “Zeytine ve zeytinciliğe karşı değiliz ancak kanun ‘Zeytin alanlarının 3 kilometre çevresine sanayi kuruluşu yapılamaz’ diyor. 2007 yılında orada zeytinlik yoktu, sonradan dikmişler ve bu bizim genişlememiz adına en büyük engel” diye konuştu.

“İLK 10 AYLIK DÖNEMDE 19.3 MİLYAR DOLARLIK DARALMA VAR”

Bakan Zeybekci, ‘Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler ve Beklentiler’ konu başlıklı bir sunum yaptı. Türkiye’nin cari açığı dünyada en fazla daraltan ülke olduğuna dikkat çeken Bakan Zeybekci, “Türkiye geçen yıl yüzde 37 oranında cari açığını kapattı. 2014 yılının ilk 10 aylık döneminde 19.3 milyar dolarlık bir daralma var. Bunun 12.5 milyar dolarlık kısmını Türkiye doğrudan net ihracatla yakaladı. Türkiye, cari açıkta inanılmaz bir başarı sağladı. Yıl sonu itibariyle Türkiye cari açıkta milli gelire oranla yüzde 5-5.2 aralığında bir yerde olacak. Biz bunu da yeterli görmüyoruz çünkü Türkiye’nin yüzde 4 seviyesine gelmesi gerekiyor cari açıkta” ifadelerini kullandı.

Zeybekci, Türkiye’nin 2012 yılında yüzde 6.2’lik enflasyon rakamı ile son 45 yılın en düşük enflasyon değerinin yakalandığını da vurgulayarak, “Hedefimiz, uzun vadede enflasyonun yatırım ve tüketim kararlarını etkilemeyecek düzeyde olmasıdır. Türkiye daha çok üretip, daha fazla istihdam yaratarak enflasyonu daha da aşağılara çekip, yeni başarılara imza atacaktır” dedi.

“DÜNYA HARİTASINI ÇİZEN OLMAYIZ”

Bakan Nihat Zeybekci, dünya ekonomisinde dengelerin değiştiğini aktararak, “Yeni bir dünya ekonomi haritasını çiziliyor ve Türkiye bu yeni haritayı çizenlerden biri olmaya çalışıyor. Bütün çaba ve gayretimiz bu yönde. Türkiye artık takip eden değil, takip edilen bir ülke konumunda” dedi.

“EURO’NUN DEĞERLENMESİNE İZİN YOK”

Göreve geldiğimden bu yana Euro’nun değerini aşağıda tutarak, ihracatı arttırmaya çalıştığını belirten Nihat Zeybekci, “İhracatı arttırarak iç piyasadaki istihdam, üretim ve büyümeyi canlandırıp, ardından kendi içindeki tüketimi canlandırmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde ABD endişesiyle yüzde 5 faiz sarmalında durması veya bizim için şuanda yatırım yapılamaz seviyesindeki faiz endişesini taşımasına gerek yoktur. Kurdaki aşırıya doğru gidecek bu endişelerle ilgili Merkez Bankası’nın almış olduğu tedbirlerin doğru olduğunu biliyoruz. Kamu kurumların Merkez Bankası tarafından karşılanmasının doğru bir adım olarak görüyoruz” diye konuştu.

“PETROL VE ENERJİ FİYATINDAKİ DÜŞMENİN BİZE OLUMLU ETKİSİ OLACAK”

Zeybekci, 2015 yılı için her şeyin olumlu olacağı yönündeki en önemli göstergelerden bir tanesinin petrol ve enerji fiyatlarındaki düşme olduğunu işaret ederek, “Petrol ve enerji fiyatlarındaki düşme, bizi olumlu yönde etkileyecek. Petrol ortalama varil fiyatının 2015 yılında 70-75 dolar aralığında olması demek önümüzdeki sene bizim cari açığımıza pozitif yönde 12-14 milyar dolar arasında bir artı bir etkisi olacak. Bu durumun şöyle artıları var; para ödemiyorsunuz, o para cebinizde kalıp bunu yatırıma çeviriyorsunuz. Büyüme gibi bir etkisi olacak. İki yönlü bir pozitif etkisi olacak; 2015 yılında Türkiye olarak bu yönde bir artı yaşamaya başlayacağız” şeklinde konuştu.

“HEDEFİMİZ RUSYA İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASIN GEÇMEK”

Rusya ile yeni bir fırsat yakaladıklarını ve yeni bir döneme girileceğini anlatan Bakan Zeybekci, “Rusya daralma yaşayacaktır. Rusya da Avrupa Birliği gibi daralma yaşayacağı dönemde en hızlı stok yapmadan alabileceği ürünleri Türkiye’den alacak. Rusya ile ticaretin önündeki bütün engellerin kaldırılması ile ilgili çok olumlu noktalara geldik. Rusya ile asıl istediğimiz serbest ticaret anlaşmasına geçmek” dedi.

“BİRLİK VE BERABERLİK OLURSA BİZİ KİMSE TUTAMAZ”

Birlik ve beraberlik çağrısı yapan Zeybekci, şunları aktardı:

“Allah’ın izniyle birlik ve beraberliğimizi, kardeşliğimizi bozmadığımız sürece bizi kimse tutamayacak. Hükümet olarak çözüm sürecini önemsiyoruz. Oralarda mükemmel fırsatlar ve imkanlar olduğunu biliyoruz. Bunların aklını, vicdanını bir yerleri satmış ve peşkeş çekmiş olan birilerin hegemonyasından kurtaracağız. Hem o kardeşlerimizi kurtaracağız, hem de bu ülkeden bir taş bile vermeden birlik ve beraberlik sağlayacağız. İşte o zaman göreceksiniz. Mesele kardeşlik, birlik ve beraberlik ise eğer tek bayrak, tek millet, tek vatanda uzlaştıysak, ne pahasına olursa olsun mücadele edeceğiz. İnşallah ondan sonra Türkiye’yi kimse tutamayacak. Elimiz ayağımız çözülecek. Birlik ve beraberlik içinde kardeşlik türküleri söyleye söyleye yolumuza devam edeceğiz.”

“KIDEM TAZMİNATINI CESUR BİR ŞEKİLDE TARTIŞMAMIZ LAZIM”

Bakan Zeybekci, kıdem tazminatı konusuna da değinerek, “Kıdem tazminatını cesur bir şekilde tartışmamız lazım. Kıdem tazminatı fonun kurulması halinde Türkiye’de tasarrufla ilgili çok daha başka bir hale geleceğiz. Bir gün bile çalışan işçimizin kıdem tazminatı bir yerde birikmeli. Bir yerde garanti altına alınmalı ve devlet de ona katkı vermeli. Nasıl ki şuanda özel tasarrufa destek veriyorsak, devlet de buna destek vermeli diye sendikalarla görüşüyoruz ama bir noktaya geldikten sonra orada kalıyoruz. Kıdem tazminatının garanti altına alındığı bir yerde, işsizlik ödeneği gibi bir ödeneğin olması dünyada pek olası değil. Artık bu gelişmelerin kendiliğinden olduğu bu ortamda hiçbir firmaya sen avukat bulundurmak zorundasın denmemeli” ifadelerini kullandı.

Bakan Zeybekci, daha sonra ‘2013 Yılı İhracatın Yıldızları Ödülleri’ni sahiplerine verdi. HiltonSA’daki törenin ardından Sheraton Adana Oteli’ne geçen Zeybekci, burada Akdeniz Tekstil ve İhracatçıları Birliği (ATHİM) tarafından organize edilen; ‘3. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nın ödül törenine katıldı.

BAKAN ZEYBEKCİ: “CARİ AÇIK YIL SONU 5-5.2 ARALIĞINDA OLACAK”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.