Bakan Zeybekçi: "Spekülatif Manipulasyon Yapanlar Var"

Bakan Zeybekçi: Spekülatif Manipulasyon Yapanlar Var
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye’de döviz kurlarında yaşananların spekülatif manipülasyon olarak nitelendirdi.Deutsche Bank tarafından organize edilen, Alman-Türk Ekonomi Platformu’na katılan Ek...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye’de döviz kurlarında yaşananların spekülatif manipülasyon olarak nitelendirdi.

Deutsche Bank tarafından organize edilen, Alman-Türk Ekonomi Platformu’na katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Türkiye’deki yatırımlar, yenilikler, yeni düzenlemeler ve teşvikler konulu bir konuşma yaptı. Çok sayıda Türk ve Alman işadamının hazır bulunduğu toplantıda Bakan Zeybekçi, Türkiye’de yatırım yapmanın avantajları ve Türkiye’nin etki sahasının olduğu kültür coğrafyasıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bakan Zeybekçi daha sonra Almanya ve Türkiye ekonomik işbirliğinin gelişmesi nasıl sürdürülebilir ve gelecek yatırımlar nasıl kolaylaştırılır konulu açık oturuma katılarak Türkiye’deki yatırım imkanlarını ve fırsatları anlattı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi panelin sonunda gazetecilerin soruları cevapladı.

Merkez Bankasının faiz oranlarını aşağıya doğru çekmesini olumlu bir adım olduğunu belirten Bakan Zeybekçi, “Türkiye olarak faiz oranında bu noktaya daha önceleri gelebilmeliydi" diyerek Merkez Bankası’nın faiz politikalarını eleştirdi. Türkiye gerek enflasyondaki iyileşme gerekse 2015 yılının yıl sonu itibariyle yıl sonu enflasyonunun yüzde beşler seviyesinde gelebilir potansiyeline sahip olan bu ülkede bankacılık değer getiri oranına baktığımızda Avrupa ülkelerinde hemen hemen sıfır bazı ülkelerde ise eksi faiz durumu söz konusu olduğunu söyledi. Japonya ve Amerika gibi ülkelerde eksi getiri olduğu bir ortamda Türkiye finans anlamında çok cazip imkanlar sunması büyümemize, istihdamın ve ihracatın arttırılmasında imkanlar oluşturulmasına olumsuz etki yaptığını söyledi.

Bakan Zeybekçi, “Türkiye’de Merkez Bankası ile Hükümetin arasında farklı görüşler olabilir. Bu görüş farklılıkları Merkez Bankasının bağımsızlığına müdahale değildir. Cumhurbaşkanımız doğruları söylüyor. Bende Cumhurbaşkanımızın doğrularına sonuna kadar katılıyorum. Hükümet olarak Başbakanımız daha fazla faiz indirimi bekliyoruz dedi. Merkez Bankası yönetimi de biz hükümetle aynı görüşte değiliz dedi. Bu durumda Merkez Bankamızın bağımsızlığının en büyük göstergesidir. Kurla ilgi yaşanan hareketlilik tam anlamıyla spekülatif amaçlı bir hareket olarak görüyorum. Türkiye’de siyasi ve ekonomik istikrar ve devamlılığı konusunda kimsenin endişesi yok. Birilerini spekülatif manipülasyon amaçlı bir şeyler elde etmesi lazım. Ortalığı sallayarak Türkiye’de dökülen bir şeyleri toplamayı hedeflemektedir. Kamu borçları açısında kamunun döviz mükellefiyetiyle ilgili hiçbir sıkıntısı yoktur. Sıfır riski vardır. Reel sektöründe döviz mükellefiyetleri ve borçlanmalarıyla ilgili sıfır riski bulunmaktadır. Ama birileri maalesef bundan bir rant sağlayabilir miyim? Bu riskten bir menfaat temin edebilir miyim çalışması var. Bu durumun gelip geçici olduğunun altını çizerek söylüyorum. Bu tür girişimler Türkiye’de küçük bir kaya parçası koparamayacaktır” açıklamasında bulundu. Bakan Zeybekçi Mısır’la Türkiye arasındaki RORO anlaşmasının yenilenmesi için herhangi bir sorun olmadığını da söyledi. Olması durumunda Türkiye’nin farklı alternatiflerinin de olduğunu belirtti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.