Başbakan Davutoğlu’nun Açıklamaları…(1)

Başbakan Davutoğlu’nun Açıklamaları…(1)
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin kritik bir yılda G-20 dönem başkanlığını üstleneceğini belirterek, “Çünkü 2015 yılı aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kalkınma Gündemi bakımından, pek çok önemli kalkınma konularının değerlendirileceği bir yıl olacak”

- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin kritik bir yılda G-20 dönem başkanlığını üstleneceğini belirterek, “Çünkü 2015 yılı aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kalkınma Gündemi bakımından, pek çok önemli kalkınma konularının değerlendirileceği bir yıl olacak” dedi.

Başbakan Davutoğlu, Avustralya’nın ev sahipliğinde 15-16 Kasım 2014 tarihlerinde yapılacak olan 9. G-20 Liderler Zirvesi’ne iştirak etmek üzere Avustralya’ya gitmeden önce Ankara Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Türkiye’nin 2015 Dönem Başkanlığı’nı üstlenecek olmasını değerlendiren Davutoğlu, “Bildiğiniz gibi ülkemiz 2015 Dönem Başkanlığı’nı 1 Aralık 2014 tarihinde üstlenmiş olacak ve gelecek yıl zirve ülkemizde gerçekleşecek. Dönem Başkanlığımız konusundaki önceliklerimizi G-20 Zirvesi’ndeki liderlerle paylaşma imkanı bulacağız. Türkiye, kritik bir yılda dönem başkanlığı üstlenecek; çünkü 2015 yılı aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kalkınma Gündemi bakımından, pek çok önemli kalkınma konularının değerlendirileceği bir yıl olacak. Dolayısıyla Türkiye bir taraftan bu zirvede ve daha önce alınan kararları 2015 yılı içerisinde bir anlamda koordine etmekle kalmayacak, aynı zamanda kalkınma gündeminde gelinen noktayı da G-20 Dönem Başkanı olarak Birleşmiş Milletler ile ele alma konusunda öncelikli gündeme almak için önemli bir konuma sahip olacak. Ayrıca G-20 Dönem Başkanlığımızda KOBİ’lerin önemi üzerinde duracağız. KOBİ’lerin istihdam açısından taşıdığı önemi G-20 Dönem Başkanlığımızda öncelikli konular arasında ele alacağız. Aynı zamanda en az gelişmiş ülkelerle de 2010’dan itibaren 10 yıl süreyle koordinatör ülke konumumuzun da 2015 yeniden değerlendirme yılı olacağı için en az gelişmiş ülkeler ve dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasındaki köprü konumunu üstlenmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

“17 KASIM’DA FİLİPİNLER’E ZİYARETTE BULUNACAĞIM”

G-20 Zirvesi’nin ardından Filipinler’e ziyarette bulunacağını belirten Başbakan Davutoğlu, “Toplantıya müteakiben Filipinler Devlet Başkanı’nın davetine icabeten 17 Kasım 2014 tarihinde Filipinler’e ziyarette bulunacağım. Bu ziyaret, Türkiye Cumhuriyeti’nden Filipinler’e yapılan Başbakanlık düzeyindeki ilk ziyaret olacak. Ayrıca diplomatik ilişkilerimizin 65. Yılı dolayısıyla, Filipinler uzakta ama dost ülke olduğundan, Filipinler’le dostluğumuza bir ivme katma açısından birlikte fikirler üreteceğiz. Son yıllarda bütün dış politika açılımları arasında, Doğu Asya ve Asya Pasifik arasında özel bir önem gösterdik. Filipinler, yükselen bir bölgede önemli bir ülke konumundadır. İlişkilerimizi daha ileri bir düzeye çıkarma konusunda kararlıyız. Geçtiğimiz yıl Filipinler’de gerçekleşen tayfunun ardından Filipinler’e ilk insani yardımı ulaştıran ülke Türkiye’dir. Filipinli yetkililer her vesilede bu konuda teşekkürlerini iletmişlerdir. Bu insani işbirliği konusunda da önemli ve güzel bir vesile teşkil etmiş olacak. Ayrıca yine dünya gündeminde yer alması bakımından Filipinler’in iç güvenliği konusunda önemli olan Banksamoro barış süreci. Banksamoro’daki Müslüman azınlık ile Filipinler Hükümeti arasındaki uzun yıllara dayalı siyasi kriz, Türkiye’nin de devrede olduğu bir süreçle olumlu bir şekilde neticelendi. Dışişleri bakanlığım döneminde de bu her zaman takip ettiğim bir konuydu. Bu çerçevede Türkiye’nin oynadığı rol dolayısıyla Bağımsız Silah Bırakma Organı geçtiğimiz ay toplandı ve Başkanlığına bir Türk diplomatı sayın Haydar Berk seçildi. Bu da her iki tarafın Türkiye’ye duyduğu güvenin bir yansımasıdır. Filipinler bu konuda Türkiye’nin yaptığı katkılar dolayısıyla, uzun zamandır benim Filipinler’e gelerek her iki tarafla da görüşmelerde bulunmam arzusundaydı” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.