Başbakan Erdoğan Mardin’de

Başbakan Erdoğan Mardin’de
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çatı adayı ile HDP adayına Yozgat yöresine ait türküyle göndermede bulundu. Demirtaş’ın pankartlarında iyi bağlama çalıyor yazısına göndermede bulunan Erdoğan, “Güzel bağlama çalıyormuş, ona buradan bir tavsiyede bulunayım.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çatı adayı ile HDP adayına Yozgat yöresine ait türküyle göndermede bulundu. Demirtaş’ın pankartlarında iyi bağlama çalıyor yazısına göndermede bulunan Erdoğan, “Güzel bağlama çalıyormuş, ona buradan bir tavsiyede bulunayım. Yozgat sürmelisini de bağlama ile çalmayı öğrensin. 10 Ağustos’tan sonra CHP, MHP adayını da yanına alsın ‘Dersini almış da ediyor ezber’ türküsünü hem çalsın hem söylesin” dedi.

Mardin Valiliği karşısında bulunan Karayolları Parkı’nda toplanan kalabalığa seslenen cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasına, hoşgörünün şehri Mardin’in bu gün yine çok farklı olduğunu söyleyerek başladı. Mardin’in bir kez daha milli iradeye, demokrasiye, kardeşliğe sahip çıktığını belirten Başbakan Erdoğan, Ramazan ayında ve Ramazan bayramında İsrail tarafından Gazze’de yapılan katliama tepki gösterdi.

“GAZZE’DE DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE KATLİAM YAŞANIYOR”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze’de dünyanın gözü önünde katliam yaşandığını ve bütün dünyanın da buna seyirci kaldığını söyledi. Erdoğan, “Ramazan bayramını bir kez daha hüzünlü idrak etmek zorunda kaldık. Hamdolsun Türkiye’de huzur içindeyiz. Fakat yanı başımızda kardeşlerimiz hayatta kalma mücadelesi veriyor. Irak, Suriye, Mısır Libya, Filistin bayramı buruk geçirdi. En çok da Gazze mübarek ramazan günlerinde, ramazan bayramında dünyanın gözleri önünde bin 300 şehit verdi. Gazze’de çok büyük insanlık dramı yaşanıyor. Okulları, camileri, hastaneleri dahi bombalamaya başladılar. Bir buçuk milyonluk şehir dünyanın gözü önünde can çekişiyor. Uluslar arası medya gözünde Gazze’de alçakça öldürülen bebeklerin balinalar kadar haber değeri yok. Gazze’de ölen bebekleri, çocukları görmüyorlar. İstedikleri kadar sırtlarını dönsünler. O Gazeli bebeklerin kanlı masum yüzleri her birinin rüyasına girecek ve kabus olacak. İsrail’de bir grup sokağa çıkmış yarın okul olmayacak Gazze’de çocuk kalmayacak diye slogan atıyor. İsrail’i Hitlere benzetince rahatsız oluyorlar. Bunların onlardan ne farkı var. Ortadoğu’da Hitler yeniden dirilirken dünya ne kadar bekleyecek. İsrail utanmadan, sıkılmadan dünyaya meşru müdafaa diyor, bebeklerden çekinecek kadar mı korkaksınız? Ağzında emziğiyle öldürdüğünüz çocuğa karşı neyi müdafaa ediyorsunuz, bu müdafaa değil, soykırımdır. Biz zalimin rengine bakmaz karşısına çıkarız biz mazlumun rengine bakmaz sahip çıkarız. Dışarıda birileri bizi Gazze konusunda susturmaya çalışırken içeride de bazıları İsrail’in işini kolaylaştırmak için elerinden geleni yapıyor. CHP MHP onların ortak adayları bunların yanında HDP Gazze konusunda takındığımız tavırdan son derece rahatsızlar. Türkmenleri, Suriye’deki Kürtleri istismar ederek kışkırtıyorlar. Filistin için ne yapıyorsak Suriye’deki kardeşlerimiz, Irak’taki Türkmenler için aynı şeyi yapıyoruz” dedi.

“İSTİKLAL MARŞI’NI BİLMEYEN ÇATI ADAY MHP VE CHP’YE HAYIRLI OLSUN”

Başbakan Erdoğan, çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’nun İstiklal Marşı’nı Çanakkale Şehitleri şiiri olarak değerlendirmesine de tepki gösterdi. Erdoğan, İstiklal Marşı’nı bilmeyen bu adayın CHP ve MHP’ye hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, “MHP Genel Başkanı kendisine bir aday dayadılar boynunu eğdi, adaya teslim oldu. Gaf üstüne gaf yapıyor ama en son öyle bir şey yaptı ki yenilir, yutulur cinsten değil. Çatı aday benim babam Mehmet Akif’in arkadaşı diyor. Babası muhterem bir insandı. Ama gel gör ki oğlu babasının değil, başkalarının izinden gidiyor. Önceki gün gitti Mehmet Akif’in kabrini ziyaret etti. Oradaki kitabede bulunan İstiklal Marşı’nın bir kıtasını okudu. Sonra çıktı ‘Bu dörtlük her halde Çanakkale Şehitlerinin şiirindendir’ dedi. Dil sürçmesi değil, İstiklal Marşı ile Çanakkale Şehitliği şiirini anlamayacak kadar bu topraklara karşı ve yabancı bir aday. İstiklal Marşı’nı bile bilmeyen bu aday CHP’ye MHP’ye hayırlı olsun. Ey MHP’ye gönül vermiş kardeşlerim bu adama mı oy vereceksiniz. Ey CHP’ye gönül vermiş kardeşlerim bu adama mı oy vereceksiniz. Ey Bahçeli hakaret etmeyi bırak da sen bu bonşer adayı tabanına nasıl anlatacaksın onu söyle. Bahçeli’yi CHP ile aynı fıçıya koydular, sonra Pensilvanya’yı koydular ve İstiklal Marşı’nı bilmeyen bir adayı o tıpaya kapak yaptılar” şeklinde konuştu.

“HDP DOĞU VE GÜNEYDOĞU’NUN CHP’SİDİR”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında HDP’nin politikalarını da eleştirdi. Erdoğan, HDP’nin Doğu ve Güneydoğu’nun CHP’si olduğunu belirterek, “Mardin’de Doğu ve Güneydoğu’nun CHP’si olmaya çalışan HDP’ye de oy çıkmaması lazım. HDP adayı diyor ki CHP ortak aday gösterseydi birlikte çalışırdık diyor. Mardin yıllarca CHP’den çekti, şimdi de HDP’den çekiyor. Bunlar hizmet nedir bilmez, bunlar sadece tehditten anlar. Onun için zaten bu seçimlerde alabilecekleri her hangi bir oy yok. Ama buradan sesleniyorum, bu adam Kürtçü olduğu için mi oy vereceksiniz, yoksa hizmet ehline mi oy vereceksiniz? Biz siyasi Kürtçülüğe de, siyasi Türkçülüğe de karşıyız. Biz 77 milyonun partisiyiz, ama bunlar bir grup etnik anlayışın partidir” dedi.

“BU SAYGISIZA SANDIKTA DERS VERMELİSİNİZ”

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın çocukları dağa kaçırıldığı için eylem yapan annelere yönelik yaptığı açıklamaları sert bir dille eleştiren Başbakan Erdoğan, açıklamaları saygısızlık olarak nitelendirerek bu saygısıza sandıkta ders verilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, “HDP’nin adayı terörle arasına mesafe koyamayan bir aday. 10 Ağustos’ta Mardin’in buna ders vermesi lazım. Diyarbakır’da belediyenin önünde ağlayan annelerin sesini duymadınız mı, onları belediye önünden kovan siz değil misiniz? Onların çocuklarını dağa kaçıran siz değil misiniz? İşte bunun hesabını anneler, ağabeyler, babalar olarak sormalıyız. Bunların tehditlerine aldırış etmemeliyiz. Diyarbakır’da evlatları için feryat eden annelere saygısızca hakaret eden bu adaya gereken dersi sandıkta vermelisiniz. ‘Onlar diyor parayla satın alınmış’. Bu kadar terbiyesiz. Bir Kürt annesi para ile satın alınıyor. Öyle mi, bunu nasıl söylersin, bu saygısızlığa dersini sandıkta vermelisiniz. Güzel bağlama çalıyormuş, ona buradan bir tavsiyede bulunayım. Yozgat sürmelisini de bağlama ile çalmayı öğrensin. 10 Ağustos’tan sonra CHP, MHP adayını da yanına alsın ‘Dersini almış da ediyor ezber’ türküsünü hem çalsın hem söylesin. 10 Ağustos’ta bir yanda milletin adayı, diğer yanda statükonun, vesayetin adayı var, bir yanda yeni Türkiye diğer yanda eski Türkiye var, bir yanda çözüm süreci var, diğer yanda acı gözyaşı var. İnanıyorum ki Mardin 10 Ağustos’ta en güçlü şekilde yeni Türkiye diyecek. 12 yılda Türkiye çok değişti ve bu değişim devam ediyor. 12 yıl önce Kürt demek zulüm bahanesiydi. Artuklu Üniversitesi kurduk. Kürt dili ve Edebiyatı, Arap Dili ve Edebiyatı var bölünmedik parçalanmadık, Türkiye yerinde. Üniversitemiz tüm dünyada dikkat çekiyor. Bunları kurduk diye bize neler neler yaptılar” dedi.

“ADIM ADIM YASAKLARI KALDIRIYORUZ”

Başbakan Erdoğan, adım adım yasakları kaldırdıklarını ve son olarak Ensar Vakfı tarafından Kur’an-ı Kerim’in Kürtçe mealini çıkardığını söyledi. Erdoğan, “İstanbul’da Ensar Vakfı hayırlı bir işe imza attı. Kur’an-ı Kerim’in Kürtçe mealini ortaya çıkardı. 12 yıl önce kuranın Kürtçe meali basılacak denilseydi inanır mıydınız? Adım adım yasakları kaldırıyoruz. Uçurumları, hendekleri, engelleri temizliyoruz, 77 milyonu kucaklaştırıyoruz. 10 Ağustos’ta sizlerin desteği ile cumhurbaşkanı seçildiğimde bu reformlar adım adım devam edecek. Çözüm süreci daha iyi ilerleyecek” diye konuştu.

“ÇÖZÜM SÜRECİNİN KARŞISINDA PENSİLVANYA İHANET ŞEBEKESİ VAR”

Çözüm sürecinin karşısında Pensilvanya ihanet şebekesi olduğunu belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Çözüm sürecinin karşısında Pensilvanya ihanet şebekesi var. Her türlü sabotajı, ırkçı saldırıyı yaptılar. Onlarda takiye var, yalan var, iftira var. Günlerdir İstanbul Adalet Sarayı’ndaki şovlarını izliyorsunuz değil mi? Tuzluk milletvekillerinin yaptığı şovları izliyorsunuz değil mi? Ama siz bize destek verdiniz ve biz dedik ki inlerine gireceğiz işte inlerine giriliyor. Yaptıkları bütün hukuksuzlukların hesabı sorulacak. Cumhurbaşkanlığı makamına çıkacaksınız, bu mücadele devam edecek mi diyorlar bu can bu tende oldukça ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu unsurlara karşı sonuna kadar bu mücadele devam edecek. Çünkü biz buralara kolay gelmedik. Bizim dinimizde takiye yok, dinimizde yalan asla yok, dinimizde iftira yok, ama bunlarda maalesef her şey var. 30 Mart’ta hesapları tutmadı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de tutmayacak. Yeri geldi AK Parti’ye değil, CHP’ye oy verin dediler. Yeri geldi Ak Parti’ye oy vermeyin MHP’ye verin, yeri geldi Ak Parti’ye değil HDP’ye oy verin dediler. 12 yılda Mardin’e 9.5 katrilyon yatırım yaptık. Hızlı tren inşallah Nusaybin’e gelecek ve Habur’a kadar uzanacak. Habur hızlı tren projesini şuanda hazırlıyoruz. Güney hızlı tren projesi ile Mardin ile İstanbul’u buluşturacağız. 79 yılda Mardin’e 29 kilometre bölünmüş yol yapılmış biz 12 yılda 229 kilometre bölünmüş yol yaptık. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bizi bölmeye çalışanlara karşı cevabımız bu olacak. Milli irada milli güç, hedef 2023”.

MURAT GÖĞEBAKAN’A FATİHA

Başbakan Erdoğan konuşmasının son bölümünde sabah saatlerinde hayatını kaybeden ve ‘Uzun adam’ şarkısının bestekarı olan Murat Göğebakan’ın ruhuna tüm katılımcılarla birlikte Fatiha okudu. Erdoğan, “Uzun adamın bestekarı bugün rahmetli oldu. Mekanı cennet olsun. Allah rahmet etsin. Yarın inşallah Cuma namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından memleketi Adana’ya uğurlanacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.