Başkan Açıkladı: İstanbul’da Kişi Başına...

Başkan Açıkladı: İstanbul’da Kişi Başına...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da kişi başına 400 metrekare alan düştüğünü, bu alana park, stantlar ve sosyal alanların da dahil olduğunu söyledi.İstanbul Büyükşehir Beled...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da kişi başına 400 metrekare alan düştüğünü, bu alana park, stantlar ve sosyal alanların da dahil olduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ’Şehrin Geleceği, Geleceğin Şehri’ Kentsel Dönüşüm Zirvesi’ne katıldı. WOW Hotel’de gerçekleştirilen zirveye Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ve yöneticiler katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, günümüz dünyasında şehir yaşamının hızla geliştiğini bu yüzden de kentlerde dengesiz ve plansız bir gelişmenin meydana geldiğini söyledi. Geçmişte İstanbul’un kent yerleşimi konusunda baskı altına geldiğini hatırlatan Topbaş, İstanbul’da planlı bir süreç sağlanmış, yeni uydu yerleşim alanları ortaya çıkarılmış olsaydı; tarihi bölgeleri, kentin hafızaları muhafaza edilseydi bugün başka bir İstanbul’u yaşayabileceklerini dile getirdi.

“İSTANBUL’DA KİŞİ BAŞINA 400 METREKARE ALAN DÜŞÜYOR”

İstanbul’un 5 bin 400 kilometrelik bir alanı olduğunu söyleyen Topbaş, İstanbul’da kişi başına 400 metrekare bir alan düştüğünü, bu alan içerisinde de park, stantlar ve sosyal alanların da dahil olduğunu ifade etti.

Dünyanın birçok yerinde doğal afetlerin söz konusu olduğunu kaydeden Başkan Topbaş, “İstanbul ve Türkiye’de deprem riskiyle karşı karşıyayız. Bizler kentlerin ve ülkelerin yenilenmesi için bir fırsat olarak görerek hataların düzeltmek adına yeni adımlar atabiliriz. Bunu da yasanın verdiği imkanlar doğrultusunda ve yerel yönetimler başta olmak adına burada bu konuyla ilgili uzmanlar başta olmak üzere kentlerimizi yeniden ele alma imkanımız var” dedi.

“İMAR HAKLARI TRANSFERİ GİBİ BİR SİSTEM GETİRMEK MÜMKÜN OLABİLİR”

Kentsel dönüşümü farklı boyutlarla değerlendirilmesi gerekildiğini ifade eden Başkan Topbaş, “Bir kentsel dönüşüm çöküntü alanlarında, sanayi bölgesinde, tarihi bölgede çıkabilir. Orada saygılı ve insan odaklı bir dönüşüm prensibini ortaya koymak lazım. Yoksa bir rant hesabını ortaya koyan, birilerine fırsat veren ve daha da kenti yaşamaz hale getirecek bir dönüşümü asla kabul etmemek gerekiyor. Şunu da biliyoruz ki sizin oraya getireceğiniz yoğunlukla mevcut yaşam alanı ciddi anlamda risk etmekte. Bütün alt yapı desteğinizden, ulaşımına kadar her şeyini gözden geçirmek gerekiyor. Bu bakıma mutlaka orada insani odaklı yaşam standardını öngören bir sistemi ortaya koymak lazım. Bu çerçevede belki bazı bölgeler var ki tarihi yarımada başta olmak üzere bu alanlarda bir takım yoğunluklar getirme imkanımız olmadığına göre hatta İstanbul’un bazı noktalarına mevcut imar haklarının çok daha üzerinde bir yapılanma ortaya çıktığı için mevcudu koruma imkanı olmayan yerlerde belki de imar hakları transferi gibi bir sistem getirmek mümkün olabilir. Yani bunu bir yasal düzenleme ile oradaki imar haklarını bir başka yerde kullanabilecek bir fırsat, bir değer olarak verilebilir. Oradaki uygun görülen yoğunluğun dışındaki fazlalıkları bir değer olarak başka yerde yürütecek olan yatırımcılar da o bölgenin de rahat nefes almasını ortaya çıkartabilir” dedi.

"ŞEHİRLERDE GÜVENLİK SORUNU ORTAYA ÇIKABİLİR”

‘Kaçak göçmenler’ diye bahsedilen hareketliliğin kentleri ciddi anlamda baskı altında tuttuğunu dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, uluslararası toplantılarda dile getirdiğini hatırlatarak, gelecekte şehirlerde, kentlerde en büyük problemlerin güvenlik sorunu olarak ortaya çıkacağını vurguladı.

Topbaş, “Eğer kırsalda yaşayan insanların temel ihtiyaçları karşılanmaz, doğal kaynaklar doğal korunmaz ve dengeli korumazsa gelecekte bütün şehirlerde belki 2030 ve sonrasında en büyük problemin başında bir güvenlik problemi ortaya çıkacak. Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz gibi insanlar şehirlerde kanallarda yaşayıp, göçmenler ve kaçaklar gece çıkıp hayatlarını sürdürmek için bir takım hareketler edeceklerdir. Bu yüzden dünya insanlığının, şehir yöneticilerinin gelecek adına böyle bir problem bırakmamak için çalışma yapmak zorundayız” diye konuştu.

“BAŞBAKANA PLAN YAPMA YETKİSİNİN KALKMASINI SÖYLEDİM”

İstanbul ile ilgili özeleştiri yapmak istediğini söyleyen Topbaş şöyle konuştu:

"İstanbul üzerinde ben sayın Başbakanımız ile görüştüğümde bahsettim de. İstanbul çok farklı bir kent. 500 yıllık bir geçmişi var. Dünyaya karşı sorumluluğu olan bu kentin biraz daha farklı olması gerektiğini biliyoruz. Bir takım bakanlıkların ve bazı kurumların İstanbul’daki plan yapma yetkisinin de kalkmasını söyledim. Tek yönetimde, tek anlayışta bu yetkiler toplanmalı. İstanbul’a yapılan bir çok yatırımın yerel yönetime kesilmekte ve yerel yönetimler tarafından yapıldığı zannedilmekte bunların doğru olmadığını biz her yerde söyleme imkanımızda olmuyor.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bu yıl bütçelerinin 8 buçuk milyar dolar olduğunu ancak bugüne kadar 60 milyarlık yatırım yaptıklarını, bunlardan yüzde 55’inin ulaşımla ilgili olduğunu dile getirerek metroları dünyada yapan tek belediyenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirtti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.