Başkan Büyükerşen Devir, Tasfiye Ve Paylaşım Kararlarını Değerlendirdi (2)

Başkan Büyükerşen Devir, Tasfiye Ve Paylaşım Kararlarını Değerlendirdi (2)
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Valiliğince oluşturulan “Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu Kararları” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

- Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Valiliğince oluşturulan “Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu Kararları” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Belediye Meclis Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Büyükerşen, Eskişehir Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonunun oluşumunda, Büyükşehir Belediyesinin tüm il sınırları dâhiline hizmet götürmekle görevli olduğu halde, sadece Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından bir oyla temsil edilmesindeki haksızlık olduğunu, komisyonun karar alma yapısındaki valiliğe bağlı bürokrat çoğunluğunun oylama ile karar alıyor olmasının, paylaştırmada adil ve tarafsız olunmasını tamamen önlediğini öne sürdü.

“Bunun en açık örneği; Davaların, görevlerin, makine, teçhizat, taşıt ve demirbaşlar ile gayrimenkullerin paylaşımında da görülmektedir” diyen Büyükerşen, “Hizmetlerin tamamı Büyükşehir Belediyesine devir edildiği halde, kapatılan İl Özel İdaresine ait toplam 7 bin 415 makine, teçhizat, taşıt ve demirbaşın, sadece bin 96’sı (yüzde 14,78) Büyükşehir Belediyesine 6 bin 319’u da (yüzde 85,22) diğer kurum ve kuruluşlara devir edilmiştir. Devir alınan makine, teçhizat, taşıt ve demirbaşların neredeyse tamamı ekonomik ömrünü tamamlamış olduğundan bakım-onarım maliyetleri çok yüksektir. İl Özel İdaresine ait hizmet alanına karşılık, il özel idaresine ait 27 otomobilden sadece 1 otomobil (2000 model Tofaş Kartal marka), 16 minibüs ve otobüsten sadece 3 araç, 11 pikaptan sadece 2 araç verilmesi, 24 kapalı kasa kamyonetten hiç birinin verilmemesi, dağıtımın ne derece adaletsiz yapıldığının açık göstergelerinden bir diğeridir” dedi.

“HALKA HİZMET AMAÇLI KULLANILMASI GEREKEN KAYNAK VE İMKANLAR YEREL YÖNETİM YERİNE, MERKEZİ HÜKÜMETİN BAKANLIKLARINA VE KURUMLARINA TAHSİS EDİLMİŞTİR”

Eskişehir’in 553 yerleşim yerinde yaşayan halka hizmet amaçlı kullanılması gereken söz konusu kaynak, olanak ve imkanların, yerel yönetim yerine, merkezi hükümetin Bakanlıklarına ve kurumlarına tahsis edildiğini savunan Prof. Dr. Büyükerşen, “Bu konuda bir başka örnek; İl Özel İdaresi bütçesinden alınan 18 aracın komisyonca Emniyet Müdürlüğü, Jandarma ve Koordinasyon Merkezine verilmesidir. Aynı kapsamda alınan 14 adet ambulansın İl Sağlık Müdürlüğüne verilmesi de başka bir örnek olarak gösterilebilir. Oysa aynı ambulansların her biri ilçelerde, köylerdeki halkın ihtiyacı doğrultusunda kullanılabilmesi için Büyükşehir veya ilçe belediyelerine verilmesi gerekirdi. Kapatılan belde belediyeleri ve mahalleye dönüşen köylerin mülkiyetinde bulunan toplam 35 milyon 882 bin 692,79 metrekare alandan, 7 milyon 288 bin 393,08 metrekaresi Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir. Bu oran yüzde 20,31’dir. 7 milyon 288 bin 393,08 metrekarelik bu alanın 3 milyon 696 bin 646,06 metrekaresi mezarlık yeri olup, alanını yarısını geçmektedir. Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait toplam 735 bin 596 metrekare alandan, Büyükşehir Belediyesine 327 bin 431 metrekaresi devredilmiş ve oranı yüzde 45’tir. İl Özel İdaresine ait hizmet binaları ve lojmanların bir çoğu Valilik, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına, Çevik Kuvvet, Müftülük gibi çeşitli Bakanlıkların birimlerine verilirken, belediyemize mülkiyet yerine sadece binaların süreyle sınırlı tahsisleri yapılmış olup, bunlar da tamamıyla belediyemiz kullanımına verilmemiştir. Aynı çatı altındaki bina katları bölünerek Göç İdaresi gibi Bakanlık birimleriyle paylaştırılmıştır” diye konuştu.

“DEVİR, TASFİYE VE PAYLAŞTIRMA KOMİSYONUNUN DAĞITIMLARI YANLIŞ YAPTIĞI AÇIKÇA GÖRÜLMEKTEDİR”

Kapatılan İl Özel İdaresinden devredilen ancak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığında görevlendirilen bazı personelin hali hazırda belediyeye tahsis edilmiş olan lojmanları kullanmakta olduğunu, bunun da belediye ana hizmet birimlerinde çalışanlar arasında adaletsizliğe neden olduğunu aktaran Büyükerşen, “Sonuçta; Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu, kapatılan İl Özel İdaresine ait birçok taşınmazı, dava dosyasını, borcu, taşıtları, tesisleri vesaire dağıtımların yanlış yapıldığı açıkça görülmektedir. Bunlara örnek olarak; Özel İdaresi tarafından ilçelerde toplam 5 halı sahanın yaptırılarak çeşitli kurumlara tahsis edilmiş, ancak yapımlarına ilişkin kredi borçlarının tamamı Eskişehir Büyükşehir Belediyesine devir edilmiştir. İl Özel idaresi mülkiyetinde olan ve Sazova’daki arazi ile Vilayet Fidanlığı, hazineye devir edilmek suretiyle, Kültür Başkenti Ajansına 20- 25 yıllığına kiraya verilmiştir. Oysaki Kültür Başkenti Ajansı süresi 30 Haziran 2014 tarihinde sona erecektir. Kapatılan İl Özel İdaresi bütçesinden 14 adet ambulans ve 18 adet panelvan taşıtın alınarak, diğer kurum ve kuruluşlara devir edilmiştir. Dava süreci devam eden 132 işçinin özlük haklarına dair dava dosyasının Büyükşehir Belediyesine devir edilmesi ve dava sonuçlanmadığı halde karşılığında para aktarılmıştır. Kapatılan İl Özel İdaresine ait tüm borçlar Büyükşehir Belediyesine devir edilmesine rağmen, gayrimenkul ve taşıtların dağıtımında aynı hassasiyetin gösterilmemiş ve yasanın amir hükümlerine uyulmamıştır. Kapatılan İl Özel İdaresinde görevli toplam 344 personelden 25 personel Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığına devir edilmiştir. Toplam 319 personelin tamamı ise Büyükşehir Belediyesine devir edilmiştir. İlçe belediyelerinin görev ve sorumluluk alanında olan yol, kaldırım gibi işlerde çalışan personelden ilçe belediyelerine hiç devir yapılmamıştır” şeklinde konuştu.

“ARTAN PARAYI KÜLTÜR VE SANAT BAŞKENTİ VAKFI DİYE BİR VAKIF KURUP ORAYA AKTARACAKLARINI TAHMİN EDİYORUM”

Sarf ettiği “İl Özel idaresi mülkiyetinde olan ve Sazova’daki arazi ile Vilayet Fidanlığı, hazineye devir edilmek suretiyle, Kültür Başkenti Ajansına 20- 25 yıllığına kiraya verilmiştir” sözlerine dikkat çeken Büyükerşen, şöyle devam etti:

“Oysaki Kültür Başkenti Ajansı süresi 30 Haziran 2014 tarihinde sona erecektir. Sahipsiz olacak. Ama buna da bir kılıf uydurmaya çalıştıklarını görüyoruz. Biliyorsunuz Kültür ve Sanat Başkentinde biriken paranın nasıl harcandığını benim ayrıca söylememe gereken yok. Hatta ajanstan istifa edişimin, ayrılışımın nedeni de odur. Nasıl çarçur edildiğini hep beraber gördük. Bir şeyler yapıldı gözüküyor ama bunun içerisinde iktidarın yemeklerinden tutun pek çok şeye kadar harcamalar var. Şimdi kanuna göre de artan paranın belediyeye kalması lazımdı. Ajans kapandıktan, süresi bittikten sonra. Ama görüyoruz ki o parayı Büyükşehir Belediyesine vermemek için şimdi Kültür ve Sanat Başkenti Vakfı diye bir vakıf kurup oraya aktaracaklarını tahmin ediyorum. Geçen Vali tefelon etti böyle bir vakıfta bulunmak ister misin? diye. Ben de hay hay bulunurum vakıfta dedim. Yine hoca kaçıyor bu işlerden demesinler diye girdim. Ama üyeliği kabul ettim ki içeride mücadele edeyim, yasaya ve kanunlara göre işler yapılsın. O para da belediyeye gelsin. Belediye bundan sonra köylerde, ilçelerde de sanat faaliyetlerini sürdürmek zorundadır. Oralarda da kullanabilecek bir bütçe fonu olsun.”

“BU TAHSİS TASFİYE KOMİSYONU KARARLARININ İPTALİ İÇİN İDARE MAHKEMESİ’NE BAŞVURDUK”

Büyükerşen, son olarak durumu özetleyerek, şunları söyledi:

“Durum bu. Bunu kamuoyunun bilmesi lazım. Bunu şehirlinin bilmesi lazım. İlçelerdeki ve köylerdeki halkın çok iyi bilmesi lazımdır. Şimdi burada Mecliste oraya bu yapılsın, buraya bu yapılsın diyorlar. Ama işte tablo bu. İl Özel İdaresi yerleri size geçti hadi yapın bakalım diyorlar. Daha Eskişehir’in devam eden, yapılacak hizmetleri var. Bunun yanı sıra ilçeler var, köyler var. Ne tür hizmetlerden sorumlu olduğumuzu saydık. Bu konuda hem basının hem kamuoyunun elini vicdanına koyup bir hüküm vermesi lazım. Durum bundan ibaret. Bütün şehir belediyesi olmanın sonucunda ortaya çıkan tablo budur. Kimse bize o niye yapılmadı? Bu niye yapılmadı? Falan demesin. Bu tablo düzeldiği takdirde bu ancak olur. Peki biz ne yapacağız bu durumda? Tek çözümü var bizim için. İdare Mahkemesi’ne başvurduk. Bu Tahsis Tasfiye Komisyonu kararlarının iptali için başvurduk.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.