Başkan Kocamaz: “Yapılan Eylemler Provakatiftir”

Başkan Kocamaz: “Yapılan Eylemler Provakatiftir”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yeni otogardaki işyerlerinin kira bedellerinin yüksek olduğunu iddia edenlerin, halkın değil kendi menfaatlerini düşündüklerini belirterek, “Yapılan eylemler prokavatiftir. Hiçbir yer hiçbir kişiye p

- Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yeni otogardaki işyerlerinin kira bedellerinin yüksek olduğunu iddia edenlerin, halkın değil kendi menfaatlerini düşündüklerini belirterek, “Yapılan eylemler prokavatiftir. Hiçbir yer hiçbir kişiye peşkeş çekilmeyecektir” dedi.

Kocamaz, 30 Ağustos’ta açılması planlanan, ancak mevcut otogardaki firma işletmecilerinin yazıhane ve dükkanların kira fiyatlarının çok yüksek olduğu gerekçesiyle eylem yaparak ihaleye girmemeleri nedeniyle açılamayan yeni otogarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Kongre ve Sergi Sarayı’nda Büyükşehir belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu ve daire başkanlarının da katıldığı toplantıda, bugünkü sürece nasıl gelindiğini anlatan Kocamaz, önceliklerinin Mersin’e yakışır bir otogarın hizmete kazandırılması olduğunu söyledi. Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerin de bu hedefin ortağı olmalarını istediklerini belirten Kocamaz, “Mersin için artık zorunlu ve öncelikli bir ihtiyaç haline gelen Mersin’e yakışır bir otogarın tamamlanması ve hizmete sunulması bağlamında yeni otogar tesisinde bulunan işyerlerinin kiralanması amacıyla yapılan ihalelerde, yapılan çalışmalara destek verilmesi beklenirken ihalelerin yapılmasını engelleyici tavır ve davranışlar sergilenmesi üzüntüyle karşılanmıştır” dedi.

Mevcut otogarın Mersin’e yakışmadığını ve artık Mersin’in ihtiyaçlarına cevap verebilecek durumda olmadığını vurgulayan Kocamaz, “Yeni otogarın tesisinde salt proje maliyeti için 28 milyon 550 bin TL harcanmış, toplam maliyet 67 milyon 550 bin TL’ye ulaşmıştır. Yeni tesisin tahmin edilen yıllık işletme maliyetinin ise 9 milyon TL civarında olması beklenmektedir. Yeni otogar tesisine harcanan para Mersin halkının parası olup, tesisin bir an önce açılarak Mersin halkına hizmet olarak dönmesi gerekmektedir” diye konuştu.

“KİRA BEDELLERİNİN YÜKSEK OLDUĞU İDDİASI MENFATA YÖNELİKTİR”

Yeni otogar tesisinde belirlenen kira bedellerinin yüksek olduğu iddialarına da yanıt veren Kocamaz, şunları söyledi: “Böyle bir iddia, taraflı ve menfaate yönelik bir iddia olup, hizmet odağından uzaktır. Zira yeni tesiste yapılan maliyetler, tesiste sunulan hizmetler ve işletme giderleri dikkate alındığında tahmin edilen değerlerin yüksek olmadığı anlaşılacaktır. Mevcut otogardaki kira bedellerine bakıldığında ise örneğin 1 nolu yazıhanenin 1998 yılından 2013 yılına kadar geçen dönemdeki kira getirisi 38 bin 433 TL, 14 nolu yazıhanenin aynı dönemdeki kira getirisi 68 bin 726 TL olmuştur. Mevcut Otogarın yıllık işletme gideri ise 2 milyon TL civarındadır. Belediyemizin otogar hizmetinden herhangi bir kazancı olmadığı gibi bütçesinden harcama yapmakta, buna karşılık çalışan firmalar düşük kira öderken kazanç elde etmektedirler. Mersin halkının parasıyla yapılan yeni otogar tesisinde düşük kira bedeli ödeme talepleri hizmet gereği olarak değil, maksimum kar elde etme amacıyla ileri sürülmektedir.”

Yeni otogarla ilgili ihalenin 25-26 Ağustos 2014 tarihlerinde yapıldığını anımsatan Kocamaz, ihaleden önce ve ihale günlerinde ihalelerin gerçekleştirilmemesi yönünde sergilenen tavır, yapılan tehditler ve davranışların hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ve Mersin’e yakışmadığını dile getirdi. Bu kişilerin kişisel menfaatlerini ön planda tuttuklarını öne süren Kocamaz, bazı ulaşım firmalarının 3 günlük araç kaldırmama eyleminin ise 4925 sayılı Karayolları Taşıma Kanunu’na aykırı olduğunu aktardı. İnsanların ulaşım hakkının ve yolcu taşımacılığının engellendiğini de öne süren Kocamaz, konuyla ilgili Mersin Valiliği ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bilgi vererek, inceleme yapılmasını istediklerini, ayrıca mevcut otogarda yolcu taşımacılığını engellemek üzere baskı oluşturan kişi ve gruplar hakkında Mersin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi. Eylemler sırasında öne sürülen ‘ayrım yapılıyor’ iddialarına da tepki gösteren Kocamaz, “Hiç kimseye ayrım yapılmamıştır, yapılamaz da. Bütün bunlar provakasyonel eylem ve ifadelerdir” şeklinde konuştu.

İhale gününde ihaleye girmek isteyenlerin de bazı kişiler tarafından baskı ve tehditle engellendiğini ileri süren Kocamaz, bu konuda da suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti. Yazıhane olarak kullanımı öngörülen işyerleri için ihaleye katılım olmamasına rağmen, market, restoran, büfe, kargo, patiseri, tamirhane, şoför dinlenme, fastfood, kafe, oto kiralama, çay ocağı, WC olmak üzere 16 adet işyerinin ihalesinin yapıldığını ve ihalelerde muhammen bedelin çok üzerinde fiyat teklif edildiğini anlatan Kocamaz, şöyle devam etti: “Şu andaki otogarın 1 yıllık geliri 320 bin TL’dir ama yeni otogarda sadece bir market 332 bin TL’ye ihale edilmiştir. Ayrıca, kamuoyunda ihalede katılımcılar yönünden ayrımcılık yapıldığı kanaati yaratmak amacıyla haksız isnatlarda bulunulmaktadır. İlan edilen ihalede ihaleye girme şartlarını taşıyan herkes ihaleye girebilir.”

Mevcut otogarın biran önce hizmet dışı bırakılarak hizmetlerin yeni otogardan sürdürülmesi için tüm olanakların seferber edildiğini vurgulayan Kocamaz, mevcut otogardaki işyerlerinin önemli bir bölümünün kira süresinin de Ekim ayının son haftasında sona ereceğini ve sözleşmelerin yenilenmeyeceğini söyledi. Kocamaz, “Ulaşım sektörünün ve mevcut kiracıların bu doğrultuda hazırlıklarını bir an önce tamamlaması gerekmektedir. Bu konuda herkes kendine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Bu arada bir grup işletmeci tarafından ihalelerin iptali talebi ile İdare Mahkemesinde iptal davası açılmış olup, mahkemenin vereceği kararları esas alarak yolumuza devam edeceğimizi ifade etmek isterim” dedi.

Mevcut otogardaki işyerlerinin kiralarının kesinlikle yasal olmadığının altını çizen Kocamaz, belediye olarak işletmecilere son bir şans daha verdiklerini ifade ederek, “İhale gününden itibaren 15 gün pazarlığa bırakmak suretiyle yeni bir ihaleye çıkmadan son bir şans daha verilmiştir. Mevcut otogardaki işyerlerini 5 bin liraya kiralayanlar daha sonra buraları 10 bin liraya başka şahıslara kiralamışlardır. Biz de başlangıçta 20 bin TL’den başlayan daha sonra 5 bin TL’ye düşürdüğümüz kira bedelini bu nedenle 8 bin TL’ye çıkardık. Hiçbir tehdide pabuç bırakmayacağız” diye konuştu.

Kentteki siyasileri de eleştiren Kocamaz, “Bu kentte siyasiler de sorumluluk bilinciyle hareket etmiyorlar. Bazı parti başkanları var, nerede bir hıyar görse bir avuç tuz alıp peşine düşüyor. Bazıları da çözüm üretmek yerine o insanlara gaz verip sonra da ortada bırakıyorlar. Bütün vatandaşlarımızı siyasilerin oyununa gelmemeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN KOCAMAZ: “YAPILAN EYLEMLER PROVAKATİFTİR”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.