Başkan Topbaş’tan "Kurbağalıdere" Açıklaması

Başkan Topbaş’tan Kurbağalıdere Açıklaması
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kurbağalıdere’nin ıslah çalışmalarıyla ilgili, “Bu çalışma uzun bir iş, basit bir iş değil. Metro yapar gibi 2 metre 60 santim çapında tüneller açıyo...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kurbağalıdere’nin ıslah çalışmalarıyla ilgili, “Bu çalışma uzun bir iş, basit bir iş değil. Metro yapar gibi 2 metre 60 santim çapında tüneller açıyoruz. Karşı duranların akılları yetmez” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Şile’de Yeryüzü Doğal Ürünler Pazarı’nı ziyaret etti. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Topbaş, Kadıköy’de bulunan Kurbağalıdere’deki ıslah çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

İBB Başkanı Kadir Topbaş, dereye kanalın bağlı olduğunu belirterek, “Kurbağalıdere 72 kilometrelik bir hat. Sayın Sözen döneminde belge var. Bu dereleri denize dökülen yer kabul edip, kanal bağlanabilmesine müsaade etmişler. Kanal bağlamışlar. CHP zihniyeti bu dereleri kirletmiş, kanal bağlatmış. Neredeydi o zaman bu çevreciler. Biz esasında geldiğim yıldan itibaren çalışmalar yapıyoruz. 72 kilometre, altında balçık var. Hatta salı pazarı satamadığı meyve sebze ve çürükleri de buraya boce etmiş. Çökertileri, pislikleri, yazın sıcağında buharlaşma yapıyor” dedi.

"İTİRAZ EDENLER ÇEVRECİLİĞİ BUGÜN MÜ ÖĞRENDİ"

Derenin ıslah çalışmalarının basit olmadığını belirten Başkan Kadir Topbaş, şunları söyledi:

“Kollektörler yanlardan alıyoruz, arıtma tesisi için ortasını sadece yağmur suyuna bırakmak üzere. Bu çalışma uzun bir iş, basit bir iş değil. Dokunduğunuz zaman yapmanız mümkün değil. Bu konuda bilimsel olarak izin almak suretiyle Marmara’nın açıklarındaki belli bir noktada yarık olan bir alana boşaltılabileceğinden bahsettiler. Oralara gemiyle taşıdık, çabuk bitsin diye. Buna karşı çıkıldı. Peki buna karşı çıkanlara soruyorum. Sayın Sözen döneminde derin deşarj diye İstanbul’un atık sularını Marmara’ya gönderilirken, yine İstanbul Boğazı’nın akıntısını vererek Karadeniz’in al ölü noktalarına gönderiyorum diye atık suları deşarj ederken, yıllarca bu devam ettiği halde bu çevreciler niye buna karşı çıkmadılar. Halen devam ediyordu, biz geldik bunları durdurduk. Bunların önüne geçtik. Biyolojik arıtma tesisleri yapıyoruz. O su Marmara’nın altına gidiyordu. Karadeniz’e İstanbul Boğazı’nın akınıtısyla gidiyordu sözüm ona ölü noktalara ama bütün pislikler, atık sular derin deşarj adı altında yıllarca bunu yaptılar. Ama çevreciler ortada yoktu. Bugün isyan edenler ortada yoktu. Bugün mü öğrendiler çevreciliği bilim adamları veya itiraz edenler. Niye o zaman buna sahip çıkmadılar? Ne yapıyorsunuz bu denizler kirleniyor demediler.”

“BU SENE DENİZ BEREKETLİ OLACAK”

Marmara’nın temizlenmesiyle balıkta bereket yaşandığını ifade eden Başkan Topbaş, “Şu anda balık sezonu başladı. Balıkçılar memnun, İyi bir hamsi, balık girişi var. Bu sene bereketli olacak. Çünkü artık Marmara temizleniyor. İstanbul Belediyesi olarak ileri biyolojik arıtma tesisiyle Marmara’ya artık kirli su gitmiyor, gitmesini önlüyoruz” dedi.

TOPBAŞ, KADIKÖY BELEDİYESİ’Nİ ELEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’ni eleştiren Başkan Topbaş, “Kadıköy Belediyesi curmuna bakmadan İstanbul Belediyesi bize bıraksın, biz yapalım diyor. Gücü mü yeter. Orada 5 metre yapacak gücü yok o belediyenin. Gayet iyi biliyoruz. Batak, borçlu, maaş ödemekte sıkıntı çeken bir belediye bizim aşağı yukarı bir kaç yüz milyon yaptığımız yeri ben yaparım sahte kahramanlıklara milletimiz pirim verseydi zaten milletimiz bizi başkan olarak İstanbul’da istemezdi. Ney yaptığımızın farkındayız. Metro yapar gibi 2 metre 60 santim çapında tüneller açıyoruz. Karşı duranların akılları yetmez” şeklinde konuştu.

Kurbağalıdere’nin temiz hale geleceğini ifade eden Kadir Topbaş, “Şu anda orayı bitirmek üzereyiz. Temizleniyor, hiçbir problem kalmayacak. Yazın sıcağı sebebiyle dipteki balçık kazınıp, alınması lazımdı. Kamyonlarla taşırsanız, 6 ay taşırsınız. Ama gemiyle bir an önce bitecek. Ama yıllarca bunlar buraları boca ettiği halde kimse gık demedi. Çünkü kendi adamları, yandaşları olduğu için bizim burada yapmış olduğumuz doğru, dürüst ve bilimsel çalışmaları gelip orada pankartlar açtılar” şeklinde konuştu.

“SUÇLARINI ÖRTBAS ETMEK İÇİN BİZİ SORUMLU TUTUYORLAR”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP’li Gürsel Tekin’i eleştirerek, “Sayın Gürsel Tekin de belediye başkan yardımcılığı yaptı. Ne kadar teknik konulara vakıf bilmiyorum. Ne kadar bu konuda yeterliliği var bilmiyorum. Bu derenin Sözen döneminden itibaren atık suların buraya bağlandığı dönemde orada başkan yardımcılığı yaptığı dönemde bunu bilmesi, bilmeleri lazım. Yani yavuz hırsız meselesi gibi birileri suçlarını örtbas etmek için bizim üzerimize gelerek, adete bizi burada sorumlu tutuyorlar” dedi.

Başkan Topbaş, “Biz gemilerin bu işi taşıma konusunda ulaşım bakanlığından belli bir dönem için rica ettik. Süresi dolduğu için devam etmedik. Geri kalan kısmı da şimdi kamyonlarla taşıyoruz. O devam etseydi şimdiye kadar bitmiş olacaktı” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.